‘Ενας άλλος Δήμος, ένας Δήμος παρά θιν’ αλός
Μαρία Ρουκουνάκη

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν Δήμο περιτριγυρισμένο από θάλασσα. Ένα στοιχειό γοητευτικό και επικίνδυνο. Σε αυτή οφείλουμε την ευημερία της περιοχής και την οικονομική ανάπτυξη της. Από το Σίσι έως το Καλό Χωριό χιλιάδες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, θαλάσσια σπορ κ.α. προσφέρουν υπηρεσίες με κύριο πλεονέκτημα τη θάλασσα και το περιβάλλον της.

   Εμείς όμως πώς της φερόμαστε; Λειτουργούμε θετικά σε ότι μας προσφέρει απλόχερα το θαλάσσιο αυτό μέτωπο ή απλώς προσπαθούμε να το φέρουμε στη δική μας αισθητική και τα μέτρα μας; Δυστυχώς στο Δ. Αγίου Νικολάου παρόλα τα οφέλη δεν έχουμε μάθει να το σεβόμαστε και να το διαχειριζόμαστε σωστά. Ένα παράδειγμα είναι το τοιχίο στην Αμμουδάρα, που χάσκει πολλούς μήνες καθώς δεν επιτράπηκε η χρηματοδότηση του από την επίτροπο, ελλείψει απαραίτητων εγκρίσεων, με συνέπεια ο πεζόδρομος και εν συνεχεία ο κεντρικός δρόμος να είναι επικίνδυνος. Άλλο παράδειγμα η αντιστήριξη του δρόμου στη Μίλατο με τη ρίψη ογκόλιθων εντός αιγιαλού και παραλίας. Ανεξάρτητα από την νομιμότητα ή όχι των εργασιών, η αντιμετώπιση με πρόχειρες λύσεις μόνο υποβάθμιση μπορεί να προκαλέσει στο χώρο. Παρατηρούμε μια ενιαία λογική «μπαλώματος» των προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει διάθεση συνολικής αντιμετώπισης των θεμάτων.

   Ο τουριστικός μας δήμος -υψηλών προδιαγραφών- όπως ισχυρίζονται κάποιοι, πάσχει από εγκατάλειψη στο θαλάσσιο μέτωπο. Έργα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 και από τότε μόνο επισκευάζονται πρόχειρα. Η θάλασσα τα καταστρέφει βίαια και εμείς παρακολουθούμε απαθείς έχοντας πια συνηθίσει. Σπασμένα κράσπεδα στην Κιτροπλατεία που δεν κάνουν σε κανένα εντύπωση, επιχώσεις στο λιμάνι του Σισίου όπου με δυσκολία περνούν τα καΐκια, σκουριασμένοι φανοστάτες κ.α.

   Μόνο που πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία και οι τεχνικές για να αναμορφώσουμε το μέτωπο από το οποίο εξελίσσεται ο Δήμος. Μόλις τον Ιούνιο του 2018 η γειτονική μας πόλη Ιεράπετρα ενέκρινε, μέσω περιφερειακού συμβουλίου, τη ΜΠΕ της μελέτης του παραλιακού μετώπου αξίας 2.000.000,00 € και προωθείτε για τη χρηματοδότηση του. Με συνολικό σχεδιασμό -Master Plan- μπορούν να καθοριστούν χρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και τις δυνατότητες τους. Μπορεί να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός, ο καταδυτικός, των ενάλιων αρχαιοτήτων, ομοιόμορφα και με ισοκατανομή σε όλο το Δήμο.

   Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για μελετηθούν ανά θαλάσσια ενότητα τα ρεύματα, οι κυματισμοί, οι μέθοδοι αντιμετώπισης ώστε να μην έχουμε αρνητικές συνέπειες όπως έχουμε δει πολλάκις. Τρανταχτό παράδειγμα η περιοχή από την παραλία της Άμμου έως το Γαργαδώρο, όπου με αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο με την κατασκευή της μαρίνας όσο και τους κυματοθραύστες, άλλαξε η πορεία των ρευμάτων με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το πλάτος της παραλίας και να υπάρξει διάβρωση του μετώπου. Φυσικά επιδεινώθηκε η εικόνα με αντιδιαβρωτικά έργα ιδιωτών. Σε ένα χώρο που μπορεί να γίνει ζωτικός για την πόλη, η μελέτη πρέπει να γίνει προσεκτικό και στοχευμένα. Με ανακατασκευή ίσως των κυματοθραυστών, εμπλουτισμό της παραλίας με αύξηση πλάτους έως το κοιμητήριο και αποκατάσταση της παραλίας του Γαργαδώρου. Έτσι θα δημιουργηθεί μια μεγάλη αστική παραλία που θα μπορούν να την απολαύσουν ντόπιοι και επισκέπτες.

   Η απειλή της ιδιοκτησίας λόγω διάβρωσης χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά σαν επιχείρημα, με απώτερο σκοπό την κατασκευή καταστρωμάτων. Αποτελεί το παραθυράκι της νομοθεσίας ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια για ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, με υλικά μη φιλικά προς το φυσικό περιβάλλον όπως χαλίκι, τσιμεντένια τοιχία ή άλλα. Μόνο μια συνολική προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπίσει τη διάβρωση του παραλιακού μετώπου ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή σε δικαιολογίες επιχειρηματιών και η στόχευση να είναι η ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του φυσικού κάλλους της περιοχής.

   Φυσικά θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και τεχνητού, όπου διαφυλάσσουμε το πρώτο και αναβαθμίζουμε το δεύτερο. Φυσικές παραλίες, κολπίσκοι, βράχοι προσδίδουν την ομορφιά στο τοπίο. Οι δαντελωτές ακτές της Ελλάδας, με τα μικρά βαρκάκια, προβάλλονται σε όλες τις μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες και αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Απέραντες παραλίες με άμμο έχει και η Ισπανία και η Τουρκία. Ας ενισχύσουμε αυτό που μας προσφέρεται απλόχερα, την εναλλαγή και την ποικιλομορφία.

Ρουκουνάκη Μαρία

Διπλ. Πολ. Μηχανικός

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

αλλάΖουμε τον Δήμο

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos