Αντώνης ΑνηψητάκηςΉταν τέλος της Άνοιξης, αρχή καλοκαιριού, όταν στείλαμε τη γενέθλια διακήρυξή μας στον τύπο, στα ραδιοτηλεοπτικά κύματα, στο διαδίκτυο, όταν ναυπηγήσαμε το Λασίθι στην Πλώρη και το ρίξαμε στη θάλασσα της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της ελπίδας και της ευθύνης. Τέσσερις μήνες ταξιδεύουμε και χάρη σε σας οι λέξεις μας συνεχίζουν να ‘χουν ζωντάνια, να ευγαρώνουν μ’ άλλες λέξεις, να γίνονται ούριος άνεμος που μας φουσκώνει τα πανιά.
 
— Φίλε Αντώνη, η διακήρυξή σου έχει όραμα και αρχές. Η κοινωνία των πολιτών, οι ενεργοί πολίτες με κριτική ανεξάρτητη σκέψη, όοι εμείς που αναζητούμε μία διαφορετική κοινωνία και πολιτική, ασφαλώς και βλέπουμε θετικά το όραμά σου. Πρέπει να προχωρήσεις μπροστά. Το έχει ανάγκη η λασιθιώτικη κοινωνία και πολιτική.
 
Απόστολος Τζίφας
 
Μπράβο επιτέλους και κάτι καλό σε αυτό τον τόπο. Οπλίσου με θάρρος και υπομονή και είμαι σίγουρος ότι η ανταπόκριση του σκεπτόμενου και με ευαισθησίες κόσμου είναι δεδομένη. Γιώργος Πετυχάκης Αντώνη φίλε μου, αυτά που γράφεις είναι όσα κι εγώ (κι άλλοι, αρκετοί νομίζω) ονειρευόμαστε για τον τόπο μας, με τη στενή η την ευρεία έννοια. Όσο κι όπως μπορώ να βοηθήσω από δω που είμαι, μέτρα με ανάμεσα σ’ αυτούς που στηρίζουν την προσπάθεια.
 
Σπύρος Κουβέλης
 
 Η προγραμματική σου διακήρυξη πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα.
Στις λέξεις σου διακρίνω ένα διανοούμενο της πολιτικής και ένα εμπνευσμένο και ονειροπόλο οραματιστή.
Οι λέξεις και οι δεολογίες βγαίνουν από την ψυχή σου και αυτό το νιώθουμε γιατί μας αγγίζει και μας συγκινεί ο λόγος σου.
Το αποφάσισες, το πίστεψες, προχώρα θα σε στηρίξουμε.
 
Μανόλης Τσαντάκης
 
Διαβάζοντας το γραπτό σου είδα πως μπορεί κανείς να μιλά γενικά μα συνάμα και τόσο ειδικά προσπαθώντας “να βάλει τα σωστά ερωτήματα” Να οριοθετεί και να συμμαζεύει τα πράγματα καθορίζοντας προτεραιότητες. Νιώθω πως θα ναι τυχερό το Λασίθι να σ’ έχει στο καράβ μια κι είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν ν ακούν όπως είδα πως εσύ ξέρεις να κάνεις.
 
Λία Μοσχοβιτάκη …
 
Μπορείς ακόμη να μιλήσεις για υποστηριχτικές πρωτοβουλίες της Νομαρχίας που σχετίζονται με βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και αγροτουρισμό, οι οποίες θα βοηθήσουν τον κόσμο να ξεφύγεο από τα τετριμμένα και να ωφεληθεί οικονομικά μια από τις πολλές εποικοδομητικές προτάσεις του
 
Ζαχαρία Φθενάκη
 
Η διακήρυξη είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχω δεί μέχρι σήμερα. ΜΠΡΑΒΟ! Μ’ αρέσει ιδιαίτερα που το ΛΑΣΙΘΙ ΣΤΗΝ ΠΛΩΡΗ συνδέει τόσο στενά την Κρήτη με το Λασίθι και ξεφεύγει από τον ξεπερασμένο στην στενή λογική τοπικισμό. Μ’ αρέσει τρομεά πως «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, επάρκεια, αποτελεσματικότητα. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται.» Αυτό είναι η πεμπτουσία της ηγεσίας και των πραγματικών ηγετών. Το βρίσκω θαυμάσιο! Το πως θα γίνει αυτό και από ποιους είναι η μεγάλη πρόκληση
 
Mάνος Χλουβεράκης
 
Η περιγραφή σου της ουτοπίας είναι διαυγέστατη. Έχεις περιγράψει τα ακριβή της όρια (ή επεκτάσεις) όπως όλοι μας λίγο πολύ το ονειρευόμαστε μια ζωή. Συνεχίζω να σου εύχομαι καλή επιτυχία στην τρέλα σου, που τώρα την βλέπω απόλυτα προσδιορισμένη.
 
Δημήτρης Φιλιππίδης
 
Το Λασίθι στην πλώρη είναι πολύ ποιητικό αλλά το σύνθημα που για μένα “μετράει” είναι το “ΛΑΣΙΘΙ 4Χ4” !!! Φοβερή σύλληψη. Περιγράφει τέλεια την ευλογία και την κατάρα του τόπου μας. … η πιο βασική διαπίστωση είναι ότι τα κόμματα έχουν κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στο νομό μας. Αυτό διότι οι μεν μας έχουν δεδομένους και οι δε μας έχουν χαμέους οπότε και δεν παρουσιάζουμε και κανένα ενδιαφέρον στο κομματικό χρηματιστήριο αξιών.
 
Νίκος Δατσέρης
 
Χαίρομαι αλλά και ζηλεύω σε, γιατί δεν μπορείς να ‘σαι υποψήφιος κι΄αλλο. Κράτα γερά το δικαίωμα στο όνειρο, στη φαντασία, στο όραμα. Νικόλας Λαζάρου Φίλε μου Αντώνη, θέλω να σου στείλω λίγο απο την θλίψη μου. Για πρώτη φορά μ έκανες να λυπηθώ που … δεν είμαι Λασιθιώτης. Για να μπορώ να σε ψηφισω !!! Κρίμα για μας εδώ να μην έχομε τέτοια “εναλλακτική” λύση … Τύχη για όσους εκεί έχουν το μυαλό και την καρδιά να δουν πέρα από την κομματική τους πυξίδα. Μείνε σταθερός στο όραμά σου. Δώσε με πάθος τον αγώνα σου.
 
Μ.Π. Φορτσάκης
 
Ωραιότατα τα κείμενα! Καλή επιτυχία!
 
Μ. Μοδινός
 
— Γιατί σας τα διάβασα όλα αυτά. Και πιστέψτε με ήταν μερικά μόνο των πρώτων 24ωρων. Ακολούθησαν κι άλλα πολλά, άλλα με πολύτιμες παρατηρήσεις, τα περισσότερα κολακευτικά με αποκορύφωμα ένα κείμενο του Κωστή Θεολόγου στην Ανατολή της 20.8.06 κι ένα που ειλικρινά με κάνει να κοκκινίζω του Κωστή Ζερβάκη που ελπίζω να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Θα σας πω ακόμα ένα προφορικό σχόλιο, που το κρατώ και το προσέχω σαν πολιτικό φυλαχτό. Μου είπε ο Νίκος Χριστοφακάκης τον Ιούνη που τον είχα επισκεφτεί στην Ιεράπετρα. «Τους στερείς το άλλοθι, δεν μπορούν να λένε ότι όλοι είναι ίδιοι» Γιατί λοιπόν σας τα είπα όλα τούτα τα παινέματα, μήπως καβάλησα καλάμι.
 
Για δυο λόγους. Ο πρώτος, για να δεσμευτώ εγώ απέναντι σ’ όλους τους φίλους που μας πίστεψαν, ότι δεν θα λοξοδρομήσω, δεν θα βολευτώ, δεν θα εξαργυρώσω. Κι ο δεύτερος λόγος, για να το πιστέψτε βαθύτερα εσείς. Γιατί όλοι εμείς μαζί έχουμε μια τεράστια δύναμη, αν μπορούμε να συζητάμε, να συνεννοούμαστε, να αλληλοεμπνεόμαστε. Το μόνο αντίδοτο στο ρημαγμένο δημόσιο χώρο είναι μια άλλη πολιτική που εμπνέει τον καθένα μας να συντονιζόμαστε βλέποντας τα δημόσια πράγματα, ως δικά μας πράγματα και να τα φροντίζουμε ανάλογα. Να το πιστέψουμε λοιπόν, ότι το Λασίθι μπορεί να γίνει η πλώρη της Κρήτης.
 
Έχουμε όραμα: Ένα ακμάζον Λασίθι σε μια ακμάζουσα Κρήτη. Τα σημαντικότερα θέλγητρα της Κρήτης είναι κοινά και προκαλούν για την συντονισμένη προβολή τους. Τα σοβαρότερα προβλήματα της Κρήτης είναι κοινά κα επιτάσσουν κοινή αντιμετώπιση. Το «Λασίθι στην Πλώρη» έχει ως κύριο προορισμό την προγραμματική συνεννόηση στο Λασίθι και στην Κρήτη. Ο νομός Λασιθίου, πληγωμένος διπλά απ’ τον τοπικισμό, μπορεί να πρωτοπορήσει. Όσο καλύτερα τα καταφέρουμε μέσα τόσο πειστικότεροι θα είμαστε έω.
 
Από ένα Λασίθι που τσακώνεται και χωρίζεται στα 4, στις 4 πρώην επαρχίες του, από μια Κρήτη που τσακώνεται και διαιρείται στα 4, στους 4 νομούς της, να φτάσουμε σε ένα Λασίθι, σε μια Κρήτη 4Χ4. Να καμαρώνουμε για το Λασίθι. Εδώ διασώζεται καλύτερα η ψυχή και το τοπίο της Κρήτης. Το Λασίθι είναι η κιβωτός μιας Κρήτης, που κινδυνεύει. Όταν αλλού η Κρήτη θυμίζει μαφία και Κολομβία, εδώ μπορούμε να ξαναορίσουμε τη κρητική λεβεντιά.
 
Δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες Επιένουμε ότι η πολιτική μπορεί να μην είναι βρομιά, αλλά μια υπόθεση ποίησης και χιούμορ. Οι εξουσίες, από ματαιόδοξα τρόπαια, να γίνουν εργαλεία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για δημιουργική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Λέμε ότι μπαίνουμε σ’ αυτή την περιπέτεια από συμφέρον. Μας είναι απολύτως καθαρό πως όσα ευρώ κι αν έχει η τσέπη μας, όσα τετραγωνικά κι αν είναι το σπίτι μας, όσα κυβικά κι αν έχει το αυτοκίνητο μας, η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται από το δημόσιο χώρο, απ’ την ποιότητα των κοινών μας πραγμάτων.
 
Απ’ τους δρόμους μας, τις υπηρεσίες μας, απ’ τα σχολειά μας, απ’ τις ακτές μας, απ’ την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Ζητάμε κι από σας να μας ψηφίσετε από συμφέρον, όχι για να μας έχετε μέσο, αλλά για να δουλέψουμε, ώστε να μη χρειάζεαι το μέσο. Η προγραμματική πρόταση να λειτουργήσει η νομαρχία με ISO θεωρούμε ότι συνάδει μ’ αυτό το στόχο. Υλοποιούμε μια νέα αντίληψη για την πολιτική αντιπαράθεση ξεκινώντας από μια προτροπή του Καζαντζάκη “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. μα δε σωθεί εγώ θα φταίω”. Ξεκόβουμε από μια παράδοση που θέλει την πολιτική ως κόντεμα του αντίπαλου.
 
Προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική σαν να μην υπάρχουν αντίπαλοι, σαν να είμαστε μόνοι εμείς με τα προβλήματα. Τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία και όχι να υπηρετούνται απ’ αυτή. Να κριθούμε επιτέλους με τις ιδέες μας και όχι με τις κομματικές ταμπέλες. Το δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο των Αθηνών αντιμετωπίζει τις εκλογές σαν ένα μεγάλο γκάλοπ εντυπώσεων και θέλουν να κάνουν κεντρικό θέμα των εκλογών το χρώμα που θα βάψουν το χάρτη της Ελλάδας το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου. Εμείς όμως ξέρουμε ότι απ’ το βάψιμο μιας βραδιάς αξίζει περισσότερο το τι θα γίνει τα 365Χ4+1=1461 επόμενα εικοστετράωρα της ζωής μας. Πρέπει να προκαλέσουμε τις τοπικές κομματικές οργανώσεις να ζωτανέψουν γύρω από τα ουκ ολίγα προβλήματά μας. Τις νέες τεχνολογίες, να μην τις φοβόμαστε. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνουν. Ο έξυπνος Οδυσσέας σήμερα είναι προτιμότερο πρότυπο από τον ηρωικό Αχιλλέα.
 
Μπορούμε καθημερνά να ψηφίζουμε ψωνίζοντας προϊόντα εταιρειών, που προσέχουν την ποιότητα, τον εργαζόμενο και το περιβάλλον. Oι φιλόξενοι Λασιθιώτες να γίνουμε πρωτοπόροι στη δημιουργική κοινωνική ένταξη του ξένου, του Άλλου. Στο Λασίθι ταιριάζει η αειφορία μια έννοια που ιεραρχεί ξανά τις αξίς: το μικρό μπορεί να είναι και ωραίο, η συντήρηση του παλιού μπορεί να είναι μια μοντέρνα υπόθεση. Οι ερειπωμένοι οικισμοί μας επισκευαζόμενοι, σε συνδυασμό με την τηλεεργασία, μπορούν να γίνουν τόποι ελκυστικοί για ντόπιους και ξένους. Πρώτο μέλημα της Νομαρχίας να γίνει η εκπόηση ενός νομαρχιακού προγράμματος, τεκμηριωμένου, συνεκτικού, ιεραρχημένου, ισορροπημένου χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, που θα ενώνει το νομό και θα διευκολύνει τους νέους.
 
Όσο διεκδικούμε δυο διεθνή αεροδρόμια ή βγάζουμε τα μάτια μας για μια σχολή ΤΕΙ δεν είμαστε σοβαροί. Αντίθετα μπορούμε να δείξουμε ότι τα νοσοκομεία μας συντονιζόμενα, συνιστούν κατάλληλο υγειονομικό μοντέλο για το νομό μας. Απαιτείται σαφής διάκριση ρόλων τεχνοκρατών, πολιτικών. Οι μονόδρομες λύσεις δείχνουν τεχνοκρατικό και πολιτιό έλλειμμα. Να αφουγκράζεται τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 
Δεν τις ακούσαμε στον Αθερινόλακκο, ας προσέξουμε τώρα τι λένε για Αποσελέμη και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Προγραμματικές Προτεραιότητες. Μπορούμε να πείσουμε, ώστε να γίνουν προτεραιότητες όλης της Κρήτης, γιατί όλοι θα κερδίσουμε, αν δούμε ενιαία τόσο τα προβλήματα όσο και τα θέλγητρα μας
 
Α. Προτεραιότητες που χρειάζονται κυρίως χρήματα.
 
Μεταφορές. Ολοκλήρωση ΒΟΑΚ. Προτεραιότητα στην παράκαμψη των οικισμών και των πόλεων για λόγους ασφαλείας. Προτεραιότητα στα τμήματα του που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση σε μέση ωριαία ταχύτητα. Απορρίμματα. Ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο Κρήτης. Το 2013, τέλος του Δ’ ΚΠΣ, να μας βρει χωρίς καμιά ανεξέλεγκτη χωματερή, με σύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης και με όλους τους οικισμούς να έχουν βιολογικό καθαρισμό. Ενέργεια. Ας μην κοροϊδευόμαστε το ενεργειακό μας μοντέλο είναι σε αδιέξοδο.
 
Σε 10 ρόνια θα θέλουμε διπλάσια ενέργεια. Είναι παραμύθι να πιστεύουν κάποιοι ότι θα κλείσουν τα αστικά εργοστάσια για να φουσκώνει μονόπαντα ο Αθερινόλακκος. Όταν κοτζάμ Σουηδία, και δεν είναι η μόνη, βάζει ως στόχο την απεξάρτηση απ’ τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι δυνατόν η προικισμέν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Κρήτη να ποντάρει στο μαζούτ. Περιβάλλον, Μνημεία. Προστασία, συντήρηση, ανάδειξη. Είναι ακριβή υπόθεση, αλλά αξίζει τον κόπο. Και στο κάτω-κάτω το κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο και όχι μόνο οικονομικό. Πανεπιστημιακές Σχολές. Ν’ αυξήσουμε όλοι μαζί ο ακαδημαϊκό βάρος του Νομού
 
Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να συνδέσει την ανάπτυξη σχολών στο Λασίθι με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Οι καθηγητές των ΤΕΙ του Νομού μας να επεξεργαστούν αυτού το στόχο. Αλλά και η κοινωνία του Λασιθίου να πάψει να βλέπει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ως ιδιότυπα ξενοδοχεία, που φέρνουν ιδιότυπους τουρίστες, τους σπουδαστές, απ’ τους οποίους προσδοκούμε μόνο ν’ αφήσουν λεφτά. Πολλά πρέπει να κάνουμε για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η φοιτητική ζωή στον όμορφο νομό μας και πρέπει δήμοι και νομαρχίες να συνεργαστούμε γι’ αυτό. Το να φτιαχτεί κι εδώ σύλλογος φίλων Ανωτάτων Σχολών Λασιθίου είναι νομίζω μια καλή ιδέα.
 
Β. Για τις δράσεις που απαιτούν κυρίως αλλαγή νοοτροπίας Συντήρηση.
 
Η συντήρηση είναι μια προοδευτική υπόθεση. Αφορά τα πάντα, απ’ το φράγμα Μπραμιανών και το οδικό δίκτυο ως την προστασία από τις πυρκαγιές και το φυσιολατρικό μονοπάτι που αναδείξαμε πριν λίγα χρόνια κι έκτοτε εγκαταλείψαμε. Εξοικονόμηση, ορθολογική διαχείριση πόρων. Αφορά το νερό, τα σκουπίδια, την ενέργεια. Άλλοτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν δείκτης πολιτισμού. Σήμερα είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης. Διατροφική Ασφάλεια.
 
Να δώσουμε στα προϊόντα της κρηικής γης αξιοπιστία και ποιότητα. Προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών και της πιστοποίησης. Τουρισμός. Αντί η Κρήτη να σκηνοθετεί αμφιλεγόμενα θέλγητρα να βάλει τα δικά της αστέρια στον ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται τα υδροβόρα γκολφ και οι all inclusive μονάδες που προσφέρουν πρωινό με βουτυράκια Βελγίου. Παιδεία – Πολιτισμός.
 
Είναι τα πιο αποτελεσματικά πολιτικά εργαλεία αλλά θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Η αναστροφή της αρνητικής πορείας της κοινωνίας της Κρήτης, η αντιμετώπιση των φαινομένων αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, η αλλαγή των νοοτροπιών, η αυτονόητη εφαρμογή των νόμων θα γίνουν χέρι-χέρι με τους δασκάλους όλους των βαθμίδων, με τους ανθρώπους του πολιτισμού που η Κρήτη συνεχίζει να γεννά, με την αυτοδιοίκηση που πρέπει να του αξιοποιήσει.
 
Το σχολικό εγχειρίδιο της Νομαρχίας Χανίων γραμμένο απ’ το Μίκη Θεοδωράκη δείχνει το δρόμο. — Υπάρχει δίλημμα στις νομαρχιακές εκλογές; Νομίζω ναι και βγαίνει απ’ την απάντηση στο ερώτημα, αν είμαστε ευχαριστημένι απ’ την υπάρχουσα κατάσταση. Όσοι είναι μπορούν να επιλέξουν μια από τα ίδια. Οι άλλοι ας έρθουν μαζί μας για ένα αύριο με ελπίδα. Δεν βολευόμαστε, ονειρευόμαστε. Δεν κλαιγόμαστε, δουλεύουμε.
 
Δεν απογοητευόμαστε, ελπίζουμε. Δεν διχάσουμε, ενώνουμε. Δεν διδάσκουμε, κουβεντιάζουμε. Δεν βλέπουμε το δάχτυλο, βλέπουμε το φεγγάρι, τον ήλιο, το Λασίθι στην Πλώρη Με λογισμό και μ’ όνειρο προχωράμε μαζί.
 
Το Λασίθι στην Πλώρη
 
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΗΨΗΤΑΚΗ
στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Σητείας την Πέμπτη, 28.9.06

Print Friendly, PDF & Email

Από manos