Δημήτρης Κουνενάκης Στην ημερίδα που πραγματοποίησε πρόσφατα η περιφέρεια Κρήτης, με θέμα την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για τις προγραμματικές περιόους 1986-2006 και τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού, έγινε συζήτηση και για τον Βόρειο Οδικό Αξονα (ΒΟΑΚ). Υπήρξε προβληματισμός και από τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ Κουλουμπή, για τις προοπτικές του άξονα όπως κατασκευάζεται σήμερα, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές του δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και ότι πολύ γρήγορα θα είναι ξεπερασμένος.

 
Υπάρχουν λοιπόν σκέψεις για αναβάθμιση του και ανακατασκευή με σύγχρονες αντιλήψεις που θ αντέχουν στο χρόνο. Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, εμείς εδώ στο Λασίθι συζητούμε ακόμα για την ολοκλήρωση με τις παλιές προδιαγραφές. Θεωρούμε ως εκ τούτου αναγκαίο να μπούμε στη συζήτηση ως νομός και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ο άξονας να αναβαθμισθεί ξεκινώντας τώρα από το Λασίθι.
 
Η καθυστέρηση 30 ετών έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες το νομό, όσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη δεδομένου του ρόλου των επικοινωνιών. Δεν μπορούμε να συζητούμε για αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, χωρίς αποπεράτωση με τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις των αξόνων στο Λασίθι και εκείνων που οδηγούν στο Λασίθι.
 
Για την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Μεραμπέλλου:
  • Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του τμήματος Νεάπολη – Αγίου Νικολάου, όπως έχει ανακοινωθεί.
  • Είναι απαραίτητος ο κόμβος στο Σίσι, Μίλατο.
  • Είναι ανάγκη να προωθηθεί ο κόμβς στη θέση «Ανυφαντή» που θα ενώσει τα Λακώνια και θα εξυπηρετήσει τα ΤΕΙ.
  • Θεωρούμε επίσης ότι η δυτική είσοδος του Αγίου Νικολάου (κόμβος από Ηράκλειο) όπως είναι σήμερα, είναι εντελώς αδύνατο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κίνησης. Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και μεγάλα προβλήματα τόσο στην κίνηση προς και από την Ιεράπετρα και Σητεία όσο και προς και από την Ελούντα. Ανάλογα σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην είσοδο και έξοδο του Αγίου Νικολάου. Είναι αναγκαία ως εκ τούτου η κατασκευή κόμβου στη δυτική είσοδο του Αγίυ Νικολάου και μάλιστα να το ζητήσουμε τάρα που γίνεται και συζήτηση για τον ΒΟΑΚ. Άλλωστε δεν έχουμε και τους πολλούς κόμβους στο Λασίθι.

Αγιος Νικόλαος 20 Ιουνίου 2006

Δημήτρης Κουνενάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos