Κωστής Τσουκάκης

Δημοτική Αναγέννηση

του Κ. Τσουκάκη
Έχοντας μπει στην 3η χιλιετία, πρέπει να αναζητούμε τρόπους-μεθόδους που να μπορούν αναβαθμίσουν την σχέση μεταξύ των πολιτών (αλλά και των επισκεπτών) κα του δήμου. Δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο με προθέσεις.
Χρειάζεται σχεδιασμός και συνεργασία. Δεν αρκεί μόνο να υλοποιεί μια δράση ο Δήμος, είναι αναγκαίο και οι πολίτες να συμβάλουν. Και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για αυτό.

Μια πρωτοβουλία είναι η δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής, όπου ο δημότης ή ο επισκέπτης θα μπορούν να απευθύνονται για να εκφράσουν τα παράπονα, τις παρατηρήσεις τους, ή ακόμα και να επικροτήσουν ένα γεγονός.
Από την μεριά της η ειδική υπηρεσία θα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τους αρμόδιους του Δήμου προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Η ευθύνη της όμως δεν θα σταματά εδώ. Θα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον πολίτη για την εξέλιξη του θέματος προφορικά ή και γραπτά. Το αποτέλεσμα θα είναι πολίτες ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί και μια δημοτική ρχή που θα διαθέτει και την θέληση κα τα ανακλαστικά για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα.
Και θα αναρωτηθεί κανείς, με αυτό κάναμε τον Δήμο μας φιλικό; Φυσικά και όχι. Βάζουμε τις βάσεις για μια νέα σχέση με τον πολίτη και παράλληλα παίρνουμε και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή τν κατεύθυνση. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε μερικές:
1. Προωθούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δημιουργώντας υπηρεσίες πληροφόρησης, αλληλεπιδραστικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές συναλλαγές.
2. Τοποθετούμε σε επίκαιρα σημεία ενημερωτικά κιόσκια ή χάρτες πληροφοριών. Εκσυγχρονίζουμε την σήμανση προκειμένου οι επισκέπτες μας να μην ταλαιπωρούνται άσκοπα.
3. Εξετάζουμε στο σύνολο του το κυκλοφοριακό και στοχεύουμε στην λύση του προβλήματος στάθμευσης.
4. – Παρεμβαίνουμε για την βελτίωση της αισθητικής.
5. Αναμορφώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας. Ξεκινάμε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Προμηθευόμαστε ειδικό εξοπλισμό για τον καθαρισμό των παραλιών και μικρά ευέλικτα οχήματα «άμεσης επέμβασης» για την πόλη και τα χωριά.
6. Ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, διευρύνοντας αλλά και δημιουργώντας νέες δράσεις στηρίζοντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τα Αμεα και η Τρίτη ηλικία. Ξεκινάμε πρόγραμμα εθελοντισμού σε επίπεδο δήμου, αλλά και γειτονιάς.
7. Ξεκαθαρίζουμε το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τον Δήμο μας. Στηρίζουμε τις επενδύσεις και συβάλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας με ίδρυση δημοτικής υπηρεσίας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
8. Προβάλουμε ενιαία τις δυνατότητες της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη πρόταση προς τον επισκέπτη.
9. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα χωριά και στους οικισμούς με φθίνοντα ή στάσιμο πληθυσμό και δημιουργούμε προϋποθέσεις και κίνητρα για αντιστροφή της κατάστασης. Στηρίζουμε την ισόρροπη ανάπτυξη.

Πρόθεση της «Δημοτικής Αναγέννησης» είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και η δημιουργία ενός δήμου πραγματικά φιλικού προς τον δημότη και τον επισκέπτη.
Μερικές από τις προτάσεις μας αναφέρθηκαν εν συντομία παραπάνω και αποτελούν μόνο τμήμα του σχεδιασμού της ομάδας προγράμματος.
Συνεχίζουμε με την ουσιαστική βοήθεια και τις προτάσεις των πολιτών, να διαμορφώνουμε μαζί το πρόγραμμα της αναγέννησης της πόλης και των χωριών του Δήμου μας, έχοντας ένα και μόνο στόχο να πάμε τον τόπο μας μπροστά.

Κωστής Τσουκάκης.
υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου,
Δημοτική Αναγέννηση
Print Friendly, PDF & Email

Από manos