ΧάρτηςΗ πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη νέα Κοινότητα Βραχασίου Μιλάτου εμφανίζει ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μελετώντας αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα, τόσο στο σύνολο, όσο και ξεχωριστά για το Βραχάσι και τη Μίλατο, και συγκρίνοντας τα με αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2004, μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Αποχή
 
Ένα από τα θέματα που απασχόλησε κάπως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετεκλογικά, ήταν η αποχή στα εκλογικά τμήματα Βραχασίου και Μιλάτου, η οποία κινήθηκε σε ποσοστά κατά πολύ μεγαλύτερα από τον υπόλοιπο νομό Λασιθίου. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι εκλογικοί είχαν συνταχθεί με ευθύνη του Δήμου Νεάπολης σε συνεργασία με το υπ. εσωτερικών. Λόγω λοιπόν της απώλειας των δημοτολογίων και των βιβλίων ληξιαρχείου από τις πρώην Κοινότητες Βραχασίου και Μιλάτου, στους εκλογικούς καταλόους περιλαμβανόταν πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων (στον εκλογικό κατάλογο της Μιλάτου επί συνόλου 473 εγγεγραμμένων περιλαμβάνονται 117 θανόντες).
 
Έτσι, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό αποχής, πρέπει να γίνει σύγριση με την αποχή στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Τότε, στο σύνολο της σημερινής Κοινότητας Βραχασίου η αποχή κινήθηκε στο 40% των εγγεγραμμένων, ενώ φέτος ήταν 38%. Το 2004 επί 1677 εγγεγραμμένων είχαν ψηφίσει 1006, ενώ φέτος επί 1470 ψήφισαν 902. Στο Βραχάσι υπήρξε μεγάλη μείωση της αποχής (34.8% αντί 38.1%), ενώ στην Μίλατο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι δήλωσαν δημόσια ότι θα απέχουν, υπήρξε ανεπαίσθητη αύξηση (46% σήμερα αντί 44.5% στις βουλευτικές του 2004). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι στις φετινές εκλογές η συμμετοχή σε Μίλατο και Βραχάσι κινήθηκε στα ίδια με τις βουλευτικές εκλογές επίπεδα.
 
Νομαρχιακές εκλογές
Στην Κοινότητα Βραχασίου ο συνδυασμός του κ. Νικολαράκη συγκέντρωσε 62% (544 ψήφους) και ο συνδυασμός του νομάρχη κ. Στρατάκη συγκέντρωσε 31% (272 ψήφους). Τα ποοστά αυτά είναι περίπου ίδια με τα ποσοστά που έλαβαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές του 2004. Τότε η Ν.Δ. είχε λάβει σε Βραχάσι και Μίλατο 62.6% και το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 29.5%. Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι το φετινό ποσοστό του κ. Νικολαράκη είναι το μεγαλύτερο που έλαβε σε ΟΤΑ στο νομό Λασιθίου και του κ. Στρατάκη το μικρότερο. Στο Βραχάσι ο κ. Νικολαράκης πήρε 63.7% (399 ψήφους) και στη Μίλατο 57% (145 ψήφους).
 
Ο κ. Στρατάκης στο Βραχάσι πήρε 29% (182 ψήφους) και στη Μίλατο 35.8% (90 ψήφους). Τέλος, οι συνδυασμοί της αριστεράς απέσασαν ποσοστά κατά λίγο μεγαλύτερα από αυτά των βουλευτικών εκλογών. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι, παρά το γεγονός ότι ο νομάρχης κ. Στρατάκης προσπάθησε απεγνωσμένα να αποσπάσει από την περιοχή ψήφους πέρα από την κομματική βάση που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, δεν τα κατάφερε, ενώ ποδείχθηκε ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο κυβερνόν κόμμα εξακολουθούν να έχουν την πολιτική υπεροπλία την περιοχή, ακόμα και σε μια «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση όπως είναι οι νομαρχιακές εκλογές.
 
Κοινοτικές Εκλογές
 Παρά την απουσία δεύτερου συνδυασμού υπήρξε φυσιολογικό ποσοστό συμμετοχής και -όπως φαίνεται- ο συνδυασμός του Γ. Σφυράκη συγκέντρωσε πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων που προέρχεται και από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. αλλά και από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολο τη Κοινότητας Βραχασίου ο Γ. Σφυράκης έλαβε επί 902 ψηφισάντων 766ψήφους (85% επί των ψηφισάντων). Το 2004 η ΝΔ είχε πάρει 613 (62.6%) και το ΠΑΣΟΚ 289 (29.5%).
 
Ακόμη, αξιοσημείωτο στις κοινοτικές εκλογές είναι ότι το ποσοστό των άκυρων λευκών είναι μλις 15%, κατά πολύ μικρότερο από αυτό που κάποιοι προσδοκούσαν. Στο Βραχάσι βρέθηκαν 83 άκυρα – λευκά (12.7%) και στην Μίλατο 53 (21%). Στην Μίλατο είναι εμφανές ότι η πλευρά που διεκδικούσε την Κοινότητα Βραχασίου κατέγραψε μια ξεκάθαρη νίκη, αφού σε 356 ζώντες εγγεγραμμένους και σε 253 ψηφίσαντες, ο συνδυασμός του Γ. Σφυράκη συγκέντρωσε 200 ψήφους.
 
Γιώργος Μανουσάκης,
 Μίλατος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos