ΔΑΣΕίναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτοί που πλήρωσαν περισσότερο το Καποδιστριακό πείραμα, ήταν οι αγροτικοί πληθυσμοί της πατρίδας μας και οι κοινότητές τους. Το νομοσχέδιο Καποδίστριας σε διοικητικό επίπεδο και η κοινή αγροτική πολιτική (Κ.Α.Π) σε οικονομικό επίπεδο, ήταν τα δύο εργαλεία των ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των Ελλήνων αγροτών από το 16%, στο 5% του γενικού πληθυσμού.
 
Οι κοινότητες της περιοχής, από κύτταρα της αγροτικής οικονομίας και συνεχιστές της παράδοσης μετατρέπονται σε αποδεικτικά στοιχεία της απερήμωση του τοπίου και της εσωτερικής μετανάστευσης. Οι πιο τυχερές γίνονται προάστια των μεγαλύτερων πόλεων ή ησυχαστήρια ντόπιων και ξένων συνταξιούχων.
 
Οι εκπρόσωποι των συνδυασμών περνοδιαβαίνουν τα χωριά και ρωτούν τους τοπικούς συμβούλους (που οι ίδιοι είχαν επιλέξει στις προηγούμενες εκλογές) για τα προβλήματα. Μα οι πολιτικές που οι ίδιοι στηρίζουν έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα. Όταν μιλούν για σωστό μανατζάρισμα στο δήμο, εννοούν ότι μια επένδυση άρδευσης ή ύδρευσης μιας μικρής αγροτικής πειοχής είναι ασύμφορη, μια που απαιτεί πολλά έξοδα και παρέχει λίγες ψήφους.
 
Οι μάνατζερ δεν βλέπουν ανθρώπινες ανάγκες, βλέπουν μόνο πως θα ελαχιστοποιήσουν το οικονομικό κόστος και θα μεγιστοποιήσουν το πολιτικό όφελος. Να ένα αράδειγμα, πως με μηδενικό κόστος του Δήμου προσπαθούν κάποιοι να εξαγοράσουν το μέγιστο πολιτικό όφελος: Σε ένα πρελούδιο εκσυγχρονιστικού ίστρου η συμμαχία των προθύμων (ψηφοδέλτιο Κουνενάκη) αποδέχτηκε πρόταση ξενοδόχων για «υιοθεσία των χωριών από διάφορα ξενοδοχεία»…
 
Πέραν της προφανώς άκομψης ορολογίας περί υιοθεσίας (λες και τα χωριά είναι ορφανά που αναζητούν προστάτες), δεν κατανοούν ότι οι ξενοδόχοι αφενός θα καρπώνονται τα προγράμματα επισκέψεων και ότι σε δεύτερη φάση θα ιδιοποιούνται και τις εκμεταλλεύσεις εστιασμού. Οπότε τα χωριά μας θα μετατραπούν σε ανέξοδα εκθετήρια των ξενοδόχων… Αναφέρομε αυτό το παράδειγμα γατί είναι ενδεικτικό για το τι μανατζάρισμα αισιοδοξούν κάποιοι να κάνουν, ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα την πληρώσουν…
 
Τι θα κάναμε εμείς ως αντιπρόταση;
1) Θα πιέζαμε με κάθε μέσο (νομικό η διοικητικό) τους ξενοδόχους να σταματήσουμε τα all included πακέτα, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστοι τουρίστες να επισκέπτονται πόλεις και χωριά της περιοχής.
2) Θα πιέζαμε με κάθε μέσο (νομικό η διοικητικό) τους ξενοδόχους, να δώσουν αυξήσεις στους εργαζομένους τους (και όχι να τους απειλούν με υπογραφές δεύτερων συμβάσεων), να σταματήσουν τα ελαστικά ωράρια και να πληρώσουν και καμιά υπερωρία. Έτσι οι κάτοικοι των χωριών θα επανεπενδύσουν το περίσσευμα στα χωριά τους η θα το διαθέσουν στη εσωτερική αγορά.
3) Σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, θα καταστρώναμε σχέδια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα προγράμματα οικο-τουρισμού (με φορέα το συνεταιρισμό)και της παραδοσιακής διατροφής (με φορείς τα ντόπια ρακάδικα- μαγεριά-καφενεία),θα δίναμε τη δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος στους κατοίκους των χωριών.
 
Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οργανώσεις τους, να συντονίσουμε τον αγώνα μας και μαζί με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια να διεκδικήσουμε λύσεις υπέρ των αγροτών όπως:
  • Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας και με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων.
  • Ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των χωριών με έργα αναστήλωσης, πλακόστρωσης και καθαρισμού των γειτονιών με ιστορική η αισθητική ιδιαιτερότητα.
  • Λειτουργία σε καθημερινή βάση των λαογραφικών μουσείων που εκτός του μουσειακού κομματιού θα έχουν και ζωντανές επιδείξεις υφαντικής, ζαχαροπλαστικής, ξυλογλυπτικής κλπ ώστε τα παραγόμενα έργα να δίνουν ζωή στη παράδοση, να αποτελούν πηγή εισοδήματος για το συνεταιρισμό, να αποτελούν σχολειά και τόποι συνάντησης των γηραιότερων με τους νέους και τους επισκέπτες των χωριών.
  • Συντήρηση και αξιοποίηση των αρχαίων μονοπατιών (όπως το Μινωικό μονοπάτι Ε4 που συνέδεε τα Χανιά με τη Ζάκρο).Τα μονοπάτια αυτά αποτελούν διαδρομές απίστευτης ομορφιάς για τους φυσιολάτρες και μαζί με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων που συνδέουν, μπορούν να γίνουν παράγοντες για αυξημένη επισκεψιμότητα των χωριών μας
  • Ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, επειδή αντιμετωπίζει με τον καλλίτερο τρόπο τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, μειώνει το κόστος παραγωγής, αυξάνει την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα. Οι συνεταιρισμοί λοιπόν θα γνωρίζουν ότι όη η υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου καθώς και οι υπηρεσίες θα είναι στο πλευρό τους. Επίσης ο διαδικτυακή ομάδα που θα ιδρύσουμε θα αναζητεί αγορές για τα τυποποιημένα η μη προϊόντα των συνεταιρισμών, θα τους παρέχει πληροφορίες για τις δυνατότητες μεταφοράς τους και θα τους ενημερώνει για όποια προγράμματα υπάρχουν και αφορούν ενισχύσεις του εισοδήματος των κατοίκων των χωριών.
  • Σε συνεργασία με τους δήμους του Νομού και την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα ζητήσουμε από το κράτος την ανάπτυξη εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας για τα αγροτικά προϊόντα με την ίδρυση Ινστιτούτου στην Ιεράπετρα.
  • Διεκδικούμε δημιουργία εθνικού οργανισμού υδάτινων πόρων, που σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα εκπονούν έργα εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων, θα ελέγχουν την ποιότητά τους, θα ερευνούν και θα προωθούν με οικονομικά κίνητρα νέες τεχνικές άρδευσης και θα διαχειρίζονται το υδάτινο δυναμικό με αναπτυξιακά και όχι εισπρακτικά κριτήρια. Η έδρα του οργανισμού μπορεί να δημιουργηθεί στο Λασίθι γιατί είναι ο πιο άνυδρος νομός της Ελλάδας και με την πιο εκτεταμένη ερημοποίηση.
  • Ζητάμε την ανάδειξη της θαλάσσιας αλιείας, την προστασία του αλιευτικού πλούτου και τη χωροθέτηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Με έξοδα του δήμου μπορεί να χρηματοδοτηθεί σχετική μελέτη από το ινστιτούτο θαλάσσιας ιολογίας στο Ηράκλειο, την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν όλοι οι αλιείς της περιοχής μας.
  • Ζητάμε την προστασία και την ανάπτυξη του δασικού πλούτου, με καταγραφή και διασφάλιση της δημόσιας λαϊκής περιουσίας, με διασφάλιση των ορεινών πληθυμών και με κατοχύρωση του δάσους ως δημόσιου αγαθού και όχι ως αντικείμενο κερδοσκοπίας και ψηφοθηρίας. Σε συνεργασία με τη νομαρχία θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε πρόγραμμα εκτεταμένης αναδάσωσης.

Ελπίζουμε με τις προτάσεις αυτές, να καταδείξαμε το ταξικό χαραχτήρα των προβλημάτων των αγροτικών περιοχών. Ότι δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε όμορφα και δυναμικά χωριά με φτωχούς κατοίκους έτοιμους να τα εγκαταλείψουν….Για μας η άνθηση της Επαρχίας γίνεται μόνο μέσω της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα έβεται τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον τους.

Καταδικάστε λοιπόν τους εκφραστές της πολιτικής που ξεκληρίζει την αγροτιά. Καταδικάστε αυτούς που στηρίζοντας το «Καποδίστριας» σας έκλεισαν το στόμα. Δώστε δύναμη στη δύναμή σας. Συνεργαστείτε μαζικά ε το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Σ. Τιμωρήστε τους με τη ψήφο που τους πονάει περισσότερο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos