Γυμνάσιο – Λύκειο Νεάπολης: απένταξη
Γιώργος Καφφετζάκης

Του Γιώργου Καφφετζάκη*

Τώρα που καταλάγιασε ο αχός των πανηγυριών, των χορών και των βεγγαλικών, και οι μικροί «θεοί» της πόλης ξεδίψασαν από την μέθη της παιδικής επιτυχίας, ας χρησιμοποιήσουν ξανά τους χρησμούς τους για να περιγράψουν την κατάσταση του Δήμου μας, με μια πιο ψύχραιμη ματιά.

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και βρήκε τις πόλεις και τα χωριά μας, όπως ακριβώς τα άφησε πριν από 5 χρόνια. Λες και ο Τόπος κοιμήθηκε και ξύπνησε μετά από 5 χρόνια, διαπιστώνοντας, σαν σε παραμύθι, ότι όλα έμειναν στάσιμα. Ή μάλλον σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, αφού η φθορά του χρόνου άφησε το «αποτύπωμά» της. Για παράδειγμα οι διαλυμένες παιδικές χαρές πριν από 5 χρόνια λειτουργούσαν κανονικά.

Το πιο τραγικό όλων όμως είναι ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα που αντιμετωπίζεται η όλη λειτουργία του Δήμου μας. Είναι απαράδεκτο ένας απλός φάκελος ένταξης στο πρόγραμμα «εξοικονόμησης ενέργειας» στα δημόσια κτήρια, να επιστρέφεται με τόσες παρατηρήσεις, που απεντάσσουν ένα έργο. Προσωπικά, αλλά και πολλοί συνάδελφοι Μηχανικοί έχουμε εντάξει πλήθος κτηρίων του ιδιωτικού τομέα στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με παρατηρήσεις φυσικά, αλλά όχι με λάθη ολκής, που να οδηγείται σε απόρριψη ο φάκελος.

Οι λόγοι απένταξης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης από την Διαχειριστική Αρχή, φανερώνουν ή την πλήρη άγνοια των θεμάτων, ή την πρόχειρη αντιμετώπιση τόσων σοβαρών ζητημάτων. Διότι όχι μόνο οι Μηχανικοί, αλλά και αρκετοί ενημερωμένοι πολίτες γνωρίζουν ότι οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης ενός κτηρίου στο εν λόγω πρόγραμμα είναι α. το κτήριο να είναι ενεργειακής κλάσης Δ και κάτω, και β. οι εργασίες που περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες είναι αυτές που αναβαθμίζουν ενεργειακά το κτήριο και μόνο.

Η μεγαλύτερη αστοχία βέβαια είναι η διαβεβαίωση ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Δημοτικούς πόρους. Είναι δηλαδή σαν ένας πατέρας να λέει στο παιδί του «μην ανησυχείς παιδί μου, αν δεν τα καταφέρεις στις εξετάσεις θα σου αγοράσω εγώ ένα πτυχίο». Με λίγα λόγια επιβαρύνει τον Δημότη με το όχι και μικρό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων €!!!, ενώ μπορούσε να είχε ενταχθεί σε ενεργό πρόγραμμα χρηματοδότησης και τα χρήματα αυτά να διατεθούν για άλλες βασικές ανάγκες του Δήμου. Η ζημιά για τον Δημότη, κατά συνέπεια, είναι διπλή!!!

Και αντί ένας Δήμος να ζητήσει συγγνώμη από μια κοινωνία για την τεράστια ζημιά που της προκαλεί αυτή η απόφαση, ασχολείται με τις δηλώσεις που κατά την άποψή τους φυσικά, λοιδορούν τις εκδηλώσεις.

Ο Δήμος δεν είναι μόνο πυροτεχνήματα και πανηγύρια. Και ο κόσμος το γνωρίζει πλέον πολύ καλά. Διότι η ζημιά που αποτυπώνεται στον τόπο από την παράταση αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι ανυπολόγιστη.

*Ο Γιώργος Καφφετζάκης είναι Δ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., Πρόεδρος της Ν.Ε. Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ και Σύμβουλος Τ.Υ. της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Νικολάου / Δ.Δ. Νεαπόλεως

«αλλάΖουμε τον Δήμο» Νίκος Κοκκίνης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos