ΔΑΣΤα μέτρα που προτείνουμε παρακάτω, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια νέα ανάπτυξη στον Άγιο  ικόλαο σε συνδυασμό με ποιότητα ζωής και σεβασμό στο περιβάλλον. Τα μέτρα αν και ριζοσπαστικά, δεν θεωρούμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα, ούτε ότι είναι προτάσεις βαθιάς σοφίας…
Άλλωστε είναι έργα που κατά καιρούς έχουμε συζητήσει με συμπολίτες μας και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ούτε αυθεντίες, ούτε ότι έχουμε τα πνευματικά δικαιώματα επί των ιδεών αυτών
 
Το σίγουρο είναι ότι και άλλοι συνδυασμοί θα έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες. Όμως όπως και σε προηγούμενα κείμενά μας έχουμε παρατηρήσει, το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει και ποιος θα χαρεί τις ωφέλειες αυτών των έργων. Εδώ αρχίζει η πολιτική και εδώ αρχίζουν και οι δικές μας δεσμεύσεις. Υπενθυμίζουμε λοιπόν…
 
Εμείς υποσχόμαστε για αυτά τα έργα, να αγωνιστούμε ώστε να έρθουν τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια πίσω σε αυτούς που τα έχουν χρυσοπληρώσει.
 
Δεν θα σας φορτώσουμε με παραπάνω φόρους, αυξήσεις τελών ή αυξήσεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεσμευόμαστε ότι και το 2% θα καταργήσουμε (πλην ξενοδοχείων) αλλά και ότι καμία αύξηση (όπου αυτή είναι απαραίτητη) δε θα ξεπερνά τις αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν θα βάλουμε στα έργα ιδιώτες συνδιαχειριστές για να σας ζητάνε μια ζωή ρεγάλο.
 
Θα προστατέψουμε το δημόσιο χρήμα από τα τρωκτικά των μελετητικών γραφείων , ανασυγκροτώντας τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και σεβόμενοι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων. Θα μετατρέψουμε τις ημοτικές επιχειρήσεις, σε δημοτικές υπηρεσίες.
 
Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε όσο σκληροί μπορούμε στη διεκδίκηση κονδυλίων Θα σας κρατάμε πάντα ενήμερους για τα όσα μας αρνούνται…και θα ακούσουν τη φωνή σας (μετά από πολλά χρόνια)…Την δυσαρέσκεια όλων μας…Με παλλαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν χρειαστεί…Καλύτερα η εξουσία να μας φοβάται παρά να μας θεωρεί δεδομένους και ακίνδυνους ψηφοφόρους της.
 
Πριν μοιραστούμε μαζί σας τις ιδέες μας (που θα αποστομώσουν όλους εκείνους τους «καθώς πρέπει» που έλεγαν ότι το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο δεν έχει πρόταση), σας καλούμε να αναλογιστείτε ποια πολιτική έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα στη καθημερινότητά σας. Ήρθε η ώρα να τιμωρήσετε και την πολιτική και τους τοπικούς της εκφραστέ…Δεν φτάνει να παραπονιέστε 4 χρόνια…τώρα ήρθε η στιγμή της τιμωρίας τους…μην χάσουμε και αυτή την ευκαιρία.
  • Κατασκευή 2ης γέφυρας που θα ενώνει το λιμάνι (στο ύψος πρώην εστιατορίου Αριάδνη ) με τον παραλιακό ( σημείο προβλήτας έναντι εκκλησίας. γ Γεωργίου). Η γέφυρα μπορεί να είναι κυρτή ώστε να περνούν κάτω από το θόλο της τα μικρά φέρρυ. Έτσι τα φορτηγά δεν θα εισέρχονται καθόλου στο κέντρο της πόλης αφού η διέλευση τους θα γίνεται από κόμβο-λύκεια- αμμούδι-παραλιακό – λιμάνι. Επίσης τα λεωφορεία των επισκεπτών θα βρίσκουν παρκινγκ στο λιμάνι με διοχέτευση τους από την ίδια πύλη. Θεωρούμε ότι η κυκλοφορία θα βελτιωθεί πλήρως για το χαοτικό σήμερα κέντρο, ενώ η επιβάρυνση του παραλιακού θα είναι μηδαμινή αν συνοδευτεί με έργα ανάπλασης όπως παράλληλη διαπλάτυνση του, με πλατφόρμα πεζών προς το θαλάσσιο μέτωπο. Η οπτική αίσθηση με το σύμπλεγμα των 2 γεφυρών θα δημιουργεί συνειρμούς πλωτής πόλης και θα κάνει την πόλη μας ακόμα πιο διαφορετική και εντυπωσιακή. Μα προπαντός πιο λειτουργική.
  • Κατασκευή ενός διώροφου κεντρικού παρκινγκ στη μαρίνα με είσοδο από περιφερειακό μαρίνας (β όροφος) και από είσοδο μαρίνας (α όροφος) κατά μήκος του βόρειου μετώπου. Η κατασκευή μπορεί να είναι ανέξοδη μια που με μια μεταλλική ράμπα μπορούμε να φτιάξουμε διώροφο παρκινγκ 300-400 θέσεων. Κατασκευή ενός περιφερειακού πάρκινγκ στο μήκος σκεπασμένης κοίτης του ποταμού από τη γέφυρα ως το νέο κολυμβητήριο. Έτσι αποφεύγουμε πλήρως την αγορά οικοπέδου και φτιάχνουμε με ελάχιστο κόστος θέσεις πάρκινγκ που λύνουν το πρόβλημα του Αγίου για 50 χρόνια και καλύπτουν τις ανάγκες των αναπτυξιακών έργων (γηπέδου και κολυμβητήριου) αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Τέλος θεωρούμε επιβεβλημένη την δημιουργία ενός τρίτου δημοτικού παρκινγκ στην δεύτερη είσοδο της πόλης και κοντά στο νοσοκομείο. Μοναδικά ελεύθερα οικόπεδα είναι το ιδιωτικό πάρκινγκ έναντι 2ου δημοτικού και ο ακριβώς παραπάνω χώρος πίσω από το νοσοκομείο (τέρμα λαϊκής). Πρέπει όμως να εξεταστεί το κόστος απόκτησης τους. Δεσμευόμαστε ότι όλα αυτά τα παρκινγκ θα είναι δωρεάν. Έχουμε μεγάλες επιφυλάξεις για τα παρκινγκ που προτείνονται για τους χώρους κάτω από το γυμνάσιο και κάτω από το κυκλοφοριακό πάρκο, διότι ίναι λύσεις χρονοβόρες, κατασκευαστικά δύσκολες και πανάκριβες (3-5 εκατ. ευρώ έκαστο) ενώ δεν δίνουν πάνω από 150 θέσεις παρκινγκ. Όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις σας κρύβουν ότι θα γίνουν με συνεργασία ιδιωτικών εταιρειών και θα σας κοστίζουν πανάκριβα. Επίσης με σκεπτικισμό βλέπομε το παρκινγκ στη θέση Λαγκού (δίπλα στο Χαλκιαδάκη) που εκτός του ότι είναι χώρος πράσινου, η αγορά και μόνο του οικοπέδου στοιχίζει 4 εκατομμύρια ευρώ…
  • Αποτέλεσμα του μέτρου 1 και 2 θα είναι η δυνατότητα για ευρύτατες πεζοδρομήσεις όλου του κέντρου της πόλης (από πλατεία και για όλη τη περιοχή λιμανιού – λίμνης- κιτροπλατείας). Στις περιοχές αυτές θα ισχύει δακτύλιος από 1/6 έως 1/10 και για τις ώρες από 12 το μεσημέρι (για να είναι εφικτός ο εφοδιασμός των καταστημάτων) έως τις 3 το ξημέρωμα. Τα ταξί και οι κάτοικοι των περιοχών θα παίνουν με την επίδειξη ειδικού σήματος αλλά δεν θα μπορούν να παρκάρουν στους προκαθορισμένους πεζόδρομους. Σε όλους τους δρόμους του κέντρου που δεν θα πεζοδρομηθούν θα δημιουργηθεί μια γραμμή πεζοδρομίου που θα ορίζει περιθώριο χρήσης από τους διαβάτες. Μέσα σε αυτή τη γραμή πλάτους 1,80 μέτρων δεν θα μπαίνει κανένα εμπόρευμα, γλάστρα, σήμα η άλλο εμπόδιο. Όπου το πλάτος του πεζοδρομίου δεν είναι επαρκές το πεζοδρόμιο θα επεκτείνεται μια που οι χώροι παρκινγκ θα προσφέρουν ζωτικό χώρο για την πόλη. Με την επίτευξη των 3 αυτών στόχων ο Άγιος θα γίνει το πιο άνετα επισκέψιμο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης. Αυτό που σήμερα μοιάζει μειονέκτημα θα το μετατρέψουμε σε μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αν βέβαια συνδυαστεί με μια αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας. Σας καλούμε να βαδίσουμε περισσότερο σε μια πιο όμορφη πόλη.
  • Μεταφορά της Νομαρχίας στη θέση Αμμούδα (περιοχή γηπέδων) και κατασκευή στη σημερινή της θέση πάρκου με ανοικτό θέατρο και θέα το κόλπο του Μεραμπέλλου
  • Δημιουργία παγκόσμιου διεθνούς φεστιβάλ εθνικ μουσικής που θα εξελίσσεται σε πλωτή πλατφόρμα στο κέντρο της λίμνης και στο προτεινόμενο θέατρο στο λοφίσκο Νομαρχίας, για την προβολή του μοναδικού μας τοπίου σε παγκόσμια κλίμακα από τα μέσα ενημέρωσης Προσπάθεια μετατροπής του Αγίου σε πολιτιστική πρωτεύουσα της μεσογειακής μουσικής σκηνής.
  • Εφόσον τελειώσουν τα έργα για σύγχρονο γήπεδο και κολυμβητήριο στην αμμούδα (παραποτάμια ζώνη) προτείνουμε την άμεση απομάκρυνση του εθνικού σταδίου , κολυμβητήριου και πλαζ Ε.Ο.Τ. και την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου με χρήση δημοτικού παιδότοπου συσχετισμένου με την διασκέδαση στο υγρό στοιχείο. Ονομάζουμε το πάρκο μητροπολιτικό γιατί λόγω μεγέθους θα είναι πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και από όλη την ανατολική Κρήτη.
  • Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώου της ρωμαϊκής περιόδου στην 25ης Μαρτίου μετά από καθαρισμό, και φωτισμό. Κατασκευή υπερυψωμένων διαδρόμων με κατά σημεία επεξηγηματικά αναλόγια, πάντα με τη συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
  • Κατασκευή πάρκου περιπάτου και παιδικής χαράς στον Άγιο Χαράλαμπο, με παράλληλη δυνατότητα επίσκεψης στα καταφύγια του 2ου παγκοσμίου πολέμου αφού πρώτα καθαριστούν, υποστυλωθούν και φωτιστούν. Παροχή από το δήμο στη φωτογραφική ομάδα των χώρων του παλιού υδραγωγείου για τη μόνιμη έκθεση φωτογραφιών Αγιονικολιωτών φωτογράων η και περιοδικών θεματικών εκθέσεων.
  • Τα ξενοδοχεία πόλης, που σήμερα πια βρίσκονται στις περιοχές από Αμμουδαρα έως τη στροφή Ελούντας κρατούν τον κόσμο τους εντός. Για να τους κερδίσει η πόλη ξανά πρέπει να τους φτιάξουμε ασφαλή και ελκυστικό δρόμο προς τη πόλη. Έτσι προτείνουμε: Δημιουργία κεντρικού διαζώματος από φοίνικες που θα φωτίζονται τη νύκτα. Το αποτέλεσμα του διαζώματος θα είναι το κόψιμο ταχύτητας από τους οδηγούς και η κατανόηση ότι εισέρχονται σε περιβάλλον πόλης άρα θα εντείνουν τη προσοχή τους και θα μεινουν ταχύτητα. Δεξιά και αριστερά θα επεκταθούν τα πεζοδρόμια ώστε να δίνουν 1.50 μ πλάτος κατ΄ ελάχιστο στους περιπατητές και κάγκελο για παραπάνω αίσθημα ασφάλειας. Εννοείται ότι όπου είναι νομικά εφικτό θα προχωρήσουμε σε απαλλοτρίωση για επέκταση του σημερινού ορίου των δρόμων. Άλλωστε οι ιδιοκτήτες στη περιοχή πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνοντας κάποιους πόντους για την ανάπλαση, ουσιαστικά ανεβάζουν πολλαπλάσια την αξία των ακινήτων τους. Τα δυο κομμάτια που προτείνουμε για ανάπλαση είναι από το αμμουδι μέχρι την στροφή της Ελούντας καθώς και από την αρχή του Αλμυρού (εργοστάσιο) μέχρι τα φανάρια. Κενά στα διαζώματα θα υποδειχθούν από σχετική μελέτη ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες κάθετων δρόμων.
  • Τα ρωμαϊκών διαστάσεων πολυέξοδα έργα της λίμνης αφαίρεσαν πράσινο και πρόσθεσαν γιγαντιαίες κατασκευές και κακογουστιά που απομάκρυνε τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Οι ιδιώτες με τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις τους έκαναν ακόμα πιο κιτς το χώρο. Για αυτό ζητάμε αλλαγή της εικόνας στη λίμνη. Δημιουργία χώρων πρασίνου και επέκταση παιδικής χαράς σε όλο το χώρο από τη σημερινή παιδική χαρά (λέσχη προσκόπων) έως και το θεατράκι . Απομάκρυνση των τεράστιων ξύλινων κατασκευών (κλωβών ελεφάντων και καταρτιών) και αντικατάσταση τους με πιο μικρές, πιο διακριτικές κατασκευές φτιαγμένες με ντόπια οικολογικά υλικά που θα δένουν με το τοπίο. Περιορισμός κατά 30% ης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων της ανατολικής πλευράς της λίμνης και αφαίρεση του απωθητικού μαύρου γρανίτη. Έτσι θα φτιαχτεί ένας άνετος διάδρομος περιπάτου με παγκάκια και λουλούδια που θα καταλήγει σε μια μικρή αλέα πρασίνου εκεί που σήμερα είναι το ετοιμόρροπο κτίσμα της αλιάς δημοτικής αστυνομίας.
  • Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων. Έτσι αφενός θα γίνουν ακόμα πιο καθαρές οι θάλασσες που γειτονεύουν με τον αγωγό αλμυρού και αφετέρου το επεξεργασμένο νερό να διοχετευτεί με αρδευτικούς αγωγούς για πότισμα σε κήπους και καλλιέργειες της περιοχής.
  • Δέντρα στις γειτονίες. Το μικροκλίμα στις γειτονίες του Αγίου έχει αλλάξει. Η ζέστη, λόγω της τσιμεντοποίησης, γίνεται ανυπόφορη. Τα εξωτερικά μηχανήματα κλιματισμού εκπέμπουν θερμότητα και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη κατάσταση. Εμείς δεσμευόμαστε ότι καθ’ υπόδειξη των κατοίκων στις γειτονιές θα φυτέψουμε δέντρα και στη τελευταία ελεύθερη γωνίτσα ώστε να κάνουμε τις συνθήκες πιο ανθρώπινες. Όπου υπάρχουν περιθώρια αγοράς μικρών, δύσκολα εκμεταλλεύιμων οικοπέδων αυτά θα αγοράζονται και θα πρασινίζουν. Ένας πλάτανος είναι ικανός να αλλάξει την αισθητική και το μικροκλίμα μιας γειτονιάς, είναι ένα σημείο αναφοράς για τις γενιές που θα μεγαλώσουν μαζί του, ένας λόγος για να ανοίξουν τα κλειστά παράθυρα της γειτονιάς κι ίσως νας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας.
  • Στις παραλίες θα ρίξουμε μεγάλο βάρος μια που εφτά παραλίες εντός πόλης, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα και αποτελούν μόνιμο πόλο έλξης για το τουρίστα. Σε αυτές τις παραλίες πρέπει να δείξουμε το πολιισμό μας. Σε όλες τις παραλίες θα φτιαχτούν τουαλέτες σε σύνδεση με τη κεντρική αποχέτευση. Οι ξαπλώστρες και ομπρέλες θα είναι φτιαγμένες με οικολογικά υλικά. Το κόστος χρήσης για δημότες και φιλοξενούμενους δεν πρέπει να υπερβαίνει το κόστος λειτουργικών εξόδων. Έτσι γινόμαστε και πιο ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερος κόσμος να επισκέπτεται τη πόλη και τις παραλίες της. Τέλος θα διερευνήσουμε την αγορά για μηχάνημα καθαρισμού επιφανειακών σκουπιδιών από τη θάλασσα που προκαλούν μεγάλη ενόχληση στους κολυμβητές και χαλάνε την όποια θτική εικόνα. Αν δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση στην αγορά, τότε με άλλους παραθαλάσσιους τουριστικούς δήμους μπορούμε να συν-χρηματοδοτήσουμε πρόγραμμα έρευνας για δημιουργία σχετικής πατέντας από το πολυτεχνείο Κρήτης.

Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το πρόγραμμα μας για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον και την μεθεπόμενη για την παιδεία και την υγεία-πρόνοια.

Μείνετε συντονισμένοι με τη 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos