Να εργαστούμε όλοι μαζί για την αναγέννηση του δήμου Αγίου Νικολάου.

Με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η αγάπη μας για τον τόπο και το συλλογικό αίτημα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου να πετύχει το άλμα στο μέλλον, ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της τοπικής κοινωνίας και θέτουμε τον εαυτό μας στην υπηρέτηση του κοινού μας στόχου. Όσα προβάλλουμε πιο κάτω δεν αποτελούν απλά «διακήρυξη αρχών», όπως συνηθίζεται να δημοσιοποιεί προεκλογικά, κάθε εκλογικός συνδυασμός.

Είναι δέσμευση πραγματική – ένα συμβόλαιο τιμής με τους δημότες. Είναι η κοινή μας πεποίθηση, η οποία θα αποτελέσει τις βασικές, γενικές κατευθύνσεις στις οποίες στοχεύουμε να κινηθούμε, ως δημοτική αρχή, την ερχόμενη τετραετία, με συμμέτοχους και συνοδοιπόρους όλους τους δημότες του Δήμου Αγίου Νικολάου.

* Για ένα Δήμο που θα ενώνει, θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που διαθέτει, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη θέση που αξίζει στον τόπο μας.
* Για ένα Δήμο που θα λειτουργεί στη βάση της ισονομίας για όλους τους δημότες, που συνθέτουν το κοινωνικό μας σώμα, αγωνιώντας να διασφαλίσει τη συνοχή και την αλληλεγγύη, ως ύψιστες αξίες για να προχωρήσει με στέρεα βήματα στο μέλλον.
* Για έναν Δήμο που αγωνίζεται να ξαναβρεί το χαμένο βηματισμό του, την αίγλη και τη ζωτικότητα του πρωταγωνιστή και πρωτοπόρου, σε τομείς όπου με το πέρασμα του χρόνου, κατέληξε παραστάτης ή ουραγός.
* Για το Δήμο Αγίου Νικολάου, που θα απεμπλακεί από την εσωστρέφεια της απλής διαχείρισης της ανέχειας και της απαθούς παρατήρησης των φυγόκεντρων άσεων που απειλούν να τον αποδομήσουν και να ακυρώσουν την υπόστασή του ως της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου.
* Για το Δήμο Αγίου Νικολάου – δήμο πολιτών – όπου ο κάθε δημότης θα συναισθάνεται το δικαίωμα και την ευθύνη της συμμετοχής στις αποφάσεις που τον αφορούν και δαμορφώνουν την ατομική του καθημερινότητα αλλά και την προοπτική του τόπου συνολικά.
* Για το Δήμο Αγίου Νικολάου, που λαχταρά να απαλλαγεί από το μετέωρο βήμα με ένα λάκτισμα προς τα εμπρός, κερδίζοντας την αναγέννηση – τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει.

Συνδυασμός μας – η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ – συσπειρώνει ανθρώπους που πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να τις θέσουν στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας, γιατί στις μάχες που έρχονται δεν περισσεύει κανείς.
– Η δύναμή μας είαι η ενότητα, η πείρα και γνώση των προβλημάτων του τόπου, αλλά και η απόφασή μας να συνεργαστούμε με τον κάθε δημότη και φορέα του δήμου, σε ένα κοινό και ενιαίο μέτωπο, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προβάλλουν στον ορίζοντα.
– Σκοπός μας η κοινωνική και οικονομκή αναζωογόνηση του τόπου, απ’ άκρο σ’ άκρο, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, μέσα από έναν πολιτικό σχεδιασμό που θα προκύψει με τη σύνθεση των απόψεων και των προτάσεων – αποτέλεσμα ενός διαρκούς, ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου, που έχουμε ήδη ξεκινήσει.
– Αυτοδιαχείριση και αποκέντρωση σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση και συμμετοχή κάθε δυναμικού και παραγωγικού στοιχείου του δήμου μας, θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία στο δύσκολο έργο της επόμενης δημοτικής περιόδου.
– Επικοινωνία και επαφή με τα καθημερινά προβλήματα του δημότη, παρουσία κι παρέμβαση για την αναζήτηση λύσεων στην έδρα και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, αποτελεί για μας αρχή και δέσμευση, αφού η δημοτική αρχή αποτελεί τον εντολοδόχο και υπηρέτη του δημότη.
– Με την ανεξαρτησία και ευελιξία, αλλά και αποτελεσματικότητα στο χειρισμό των στρατηγκών επιλογών και αναπτυξιακών στόχων του Δήμου Αγίου Νικολάου, θα αξιοποιήσουμε συμμαχίες και συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία, αλλά και σε κεντρικό, κρατικό επίπεδο, ώστε ο δήμος μας να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα, που δημιούργησαν πολιτικές συγκυρίες, σκοπιμότητες ή απλά χαμένες ευκαιρίες.
– Με ανοχή στη διαφορετικότητα, επιδιώκοντας τη σταθερή επικοινωνία και συνεργασία με τους αλλοδαπούς συμπολίτες μας, θα κτίσουμε από κοινού το κοινό μας μέλλον, στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνται. Παράλληλα, αποκαθιστούμε κι ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τους αποδήμους στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, αφού εκείνοι συνθέτουν ένα δυναμικό κομμάτι του κοινωνικού μας σώματος – πολύτιμο για την αναγέννηση που επιζητούμε.
– Αναδιοργανώνουμε και ανασχεδιάζουμε, στη βάση της νέας θεσμικής, αυτοδιοικητικής πραγματικότητας, τα διοικητικά και λειτουργικά εργαλεία που χρειάζεται ο Δήμος, προκειμένου να τα καταστήσουμε πιο ευέλικτα, παραγωγικά και ικανά να υλοποιήσουν από κοινού με τους αιρετούς εκπροσώπους των δημοτών, το σχέδιο της αναγέννησης. Συγχρόνως, ο Δήμος, όπως εκφράζεται μέσα από τα όργανα και τις υπηρεσίες του, γίνεται πιο φιλικός και αποτελεσματικός στην καθημερινή επαφή με τον δημότη, είτε αυτό είναι κάτοικος της έδρας είτε του πιο απομακρυσμένου δημοτικού διαμερίσματος.
– Λειτουργούμ με διαφάνεια, στη βάση τη συλλογικής και της ατομικής ευθύνης που μας δίνει η ψήφος και η εντολή του δημότη, αποκεντρώνοντας αρμοδιότητες σε θεσμικά αλλά και άτυπα συλλογικά όργανα, επιδιώκοντας με το πρώτο, τη διάχυση περιφερειακά της αυτοδιαχειριστικής εξουσίας και παράλληλα την εμπλοκή στην τοπική «αυτοκυβέρνηση» κάθε ενεργής κοινωνικής μονάδας ή ομάδας.
– Προχωρούμε με στέρεο βήμα, στηριζόμενοι σε αξίες μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, αλλά και στην αυτοπεποίηση της επιστημονικής γνώσης, της εμπειρίας από τη βαθιά κατανόηση των τοπικών προβλημάτων, τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να συμβάλομε αποφασιστικά στην αναζήτηση και εφαρμογή πραγματικών λύσεων, με σεβασμό στο κοινού περί δικαίου αίσθημα, στους νόμους και στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
– Σκύβουμε με ευαιστησία στις ανάγκες των ομάδων των δημοτών και κατοίκων του τόπου μας με ειδικές ανάγκες και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που δίνει το εθνικό και ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο για την δημιουργία δομών και υποδομών, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, τη δική μας και των επισκεπτών μας.
– Καταγράφουμε την αγωνία ή και τη διαμαρτυρία από ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, για την εξέλιξη, όπως αυτή διαμορφώθηκε την περασμένη οχταετία, εφαρμογής του νόμου «Καποδίστρια». Πιστεύουμε ότι το μέλλον, είναι κοινό και κοινός θα πρέπει να είναι και ο βηματισμός μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, όπου τα μεγέθη θα συνεχίσουν, ίσως και με μεγαλύτερη ακόμη ένταση, να παίζουν βασικό ρόλο στην προοπτική ανάπτυξης. Υπήρξαν αδυναμίες και παραλείψεις, εν πολλοίς αυτονόητες μετά από μια τέτοιου μεγέθους θεσμική μεταβολή. Εμείς θα αγωνιστούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία και να συμβάλουμε στην άρση του ελλείμματος μέριμνας και έργου, όπου κι αν διαπιστώνεται, πιστεύοντας ότι η ενότητα του Δήμου αποτελεί δύναμη για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι συγκροτημένη σήμερα.

Προσκαλούμε τον κάθε δημότη να στηρίξει τον αγώνα αυτόν, να έλθει κοντά μας και ενεργά να συμβάλει με όποιες δυνάμεις διαθέτει, να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον σε ένα αναγεννημένο Δήμο Αγίου Νικολάου – την πόλη και το κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν, με πρώτο τη αγάπη μας για αυτόν τον τόπο και την ανάγκη αυτής της κοινωνίας να προχωρήσει χωρίς παλινωδίες, χωρίς υποχωρήσεις, δυναμικά μπροστά. Ο τόπος και οι άνθρωποι – εμείς όλοι – χρειαζόμαστε την έμπνευση και τα κίνητρα να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θέλει και μπορεί και θα δουλέψει για το κοινό μας όνειρο, να δούμε τούτον τον τόπο και την κοινωνία μας να προκόβουν και τα παιδιά μας να μένουν στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, για να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Από την κοινή αυτή προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς. Ο τόπος μας χρειάζεται όλους.

Κωνσταντίνος Τσουκάκης,
Υποψήφιος Δήμαρχος ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Print Friendly, PDF & Email

Από manos