Διαμαντόπουλου Μαριάννα, Είμαστε και εμείς εδώ
Διαμαντόπουλου Μαριάννα

Η προσβασιμότητα του δήμου Αγίου Νικολάου για τα άτομα με  αναπηρία είναι απλώς ανύπαρκτη!! Οι «υπευθυνοι» δεν μπορούν καν να φανταστούν πως είναι να μην μπορεί ένα άτομο να κυκλοφορήσει, ουσιαστικά να μην μπορεί να ζήσει, στο τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, και διαμένει. Ε

Είναι στενάχωρο να μην έχεις μνήμες από ανοιξιάτικα απογεύματα σε παιδικές χάρες γιατί δεν είχε κούνιες για σένα που ήσουν  παιδί σε αμαξίδιο. Πιο στενάχωρο και απογοητευτικό είναι να ξέρεις ότι  υπάρχουν παιδιά με αναπηρία που παραμένουν αποκλεισμένα από το παιχνίδι και την παρέα των συνομηλίκων.

Οι δυσκολίες των γονιών λόγω της μη πρόσβασης των παιδιών τους σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις,να μην μιλήσω για παραλίες δεν έχουν απασχολήσει κανέναν «άρχοντα»  του τόπου μας μέχρι τώρα. Η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία δεν διαφέρει από των μη ανάπηρων ατόμων. Όλοι πρέπει να διεκπεραιώσουμε εργασίες σε υπηρεσίες όπως εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ιδρύματα αλλά και να αγοράσουμε αγαθά!

Στο δήμο Άγιου Νικολάου ελάχιστες υπηρεσίες έχουν πρόσβαση αλλά και καταρτισμένο προσωπικό ώστε το άτομο με οποιαδήποτε αναπηρία να μπορεί να εξυπηρετηθεί πχ ένα άτομο σε αμαξίδιο ή κωφό άτομο. Όσο για τα καταστήματα όπως τα σούπερ μάρκετ ή ένδυσης ελάχιστα έχουν ράμπα ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση.

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων τα άτομα με αναπηρία είναι υποχρεωμένα να βασιστούν στην οικογένεια για την εκπλήρωση των καθημερινών υποχρεώσεων και αναγκών τους!

Σε ένα  δήμο με  πανέμορφες παραλίες, με τα καταγάλανα νερά που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από ντόπιους και τουρίστες, τα ΑμεΑ δεν «επιτρέπονται»…δεν είναι ευπρόσδεκτα.

Ο δήμος δεν έδειξε ενδιαφέρον, για την δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομίας και απευθύνεται στους δήμους της χώρας.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου της χώρας και έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμουν ατόμων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.

Επίσης αναφέρετε και σε τοποθέτηση μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ και άλλα.

Η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Ανδριώτης μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε το πρόγραμμα για τα άτομα με αναπηρία με βασική επιδίωξη την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών με αναπηρία.

Γνωρίζοντας πολύ καλά, ως χρήστρια αμαξιδίου, ότι τα περισσότερα από τα πεζοδρομία του δήμου είτε δεν έχουν ράμπες είτε οι υπάρχουσες ράμπες δεν πληρούν τις προδιαγραφές λόγο υψομετρικής διαφοράς (σκαλοπατακι) προτεραιότητα μας θα είναι η άμεση ανακατασκευή όλων των ραμπών με σκαλοπατακι ώστε να ξεκινούν από το επίπεδου του οδοστρώματος και η δημιουργία νέων ραμπών.

Έτσι οι ράμπες θα εξυπηρετούν το σκοπό για το οποίο δημιουργούνται, την ανεμπόδιστη πρόσβαση και την αυτονομία των χρηστών αμαξιδίων. Η ιδια προτεραιότητα θα δοθεί και στους διάδρομους τυφλών που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε εμπόδια ή αδιέξοδο.

Βασικός στόχος της Νέα Πορείας είναι να γίνουν όλα τα δημοτικά κτίρια, τα σχολειά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία.

Η δημιουργία ραμπών, ανσασερ, τουαλέτες για ΑμεΑ και αναβατοριων σε όλα τα κτίρια είναι απαραίτητη αν θέλουμε ο δήμος του Αγίου Νικολάου να γίνει ένας δήμος προσβάσιμος για όλους!

Δεν νοείται εν έτη 2019 να υπάρχουν παιδιά με αναπηρία που δεν μπορούν να παίξουν σε μια παιδική χαρά ή να απασχοληθούν δημιουργικά στους καλοκαιρινούς μήνες γιατί δεν υπάρχουν κούνιες και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης προσβάσιμα.

Η τοποθέτηση κούνιας ΑμεΑ στις παιδικές χάρες είναι μια από τις δεσμεύσεις μας.

Ο δήμος Αγίου Νικολάου είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός δήμος έτσι δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός του προγράμματος μας αυτό το κομμάτι. Η ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων και η προσέλκυση επισκεπτών με αναπηρίες είναι ένας τομέας ουσιαστικά ανύπαρκτος στο δήμο μας.

Η έλλειψη προσβασιμότητας των πεζοδρομίων και των καταστημάτων σαφώς είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να έλθουν τουρίστες με αναπηρία άλλα δεν είναι ο μοναδικός. Όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος εκτός από το να ξεκουραστούμε και να διασκεδάσουμε θέλουμε επίσης να δούμε τα αξιοθέατα και να μάθουμε την ιστορία του.

Η πρόταση της Νέας Πορείας είναι η δημιουργία προσβάσιμων μονοπατιών σε περιοχές με ιστορικό και φυσικό ενδιαφέρον όπως τα ορεινά χωριά μας, σε φαράγγια και χώρους όπως η Σπιναλόγκα. Πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος η προσβασιμότητα στις παραλίες του δήμου αποτελεί για εμάς δέσμευση. Το δικαίωμα κάθε δημότη και επισκέπτη με αναπηρία να μπορεί να απολαμβάνει την θάλασσα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Για να το επιτύχουμε αυτό θα εγκαταστήσουμε στις παραλίες μηχανισμούς seatrac για αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα των ατόμων με αναπηρίες ή ειδικά αμαξίδια θαλάσσης αναλόγως με τις δυνατότητες της κάθε παράλιας.

Με τους ειδικούς διάδρομους για εύκολη διέλευση αμαξιδίων από την άμμο και τους χώρους υγιεινής ΑμεΑ θα ολοκληρώσουμε τον στόχο μας για προσβάσιμες παραλίες.

Όραμα της Νέας Πορείας είναι να γίνει ο δήμος Αγίου Νικολάου προσβάσιμος για όλους.

Διαμαντόπουλου Μαριάννα

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ Δήμου Αγίου Νικολάου»Ανεξάρτητη κίνηση Δημοτών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos