ΣεφΤο «όνειρο» της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) παίρνει πλέον σάρκα και οστά. αν άλλοι… μεγαλοεπιχειρηματίες, υπέγραψαν στις 6 Απρίλη «Μνημόνιο Συνεργασίας» με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Τι προβλέπει αυτό; Τη «διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», κάτι που βέβαια, βρίσκει αρκετές εκφράσεις στην καθημερινή ρακτική των δήμων. Επιπλέον το μνημόνιο προβλέπει ότι οι εκφράσεις αυτές θα «ισχυροποιηθούν».
 
Το δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ):«Ξεπερνά – είπε – στενότυπες αντιλήψεις που ποινικοποιούν την επιχειρηματικότητα». Με απλά λόγια οι «μπίζνεσμαν» δήμαρχοι, που ονειρεύονται οι ηγέτες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της ΚΕΔΚΕ, θα συστήνουν εταιρίες για κάθε υπηρεσία και θα ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώνουν για όλα! Άλλωστε, ήδη, οι εργαζόμενοι πληρώνουν υπέρογκα χαράτσια για τέλη και φόρους, για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για τους παιδικούς σταθμούς, για έργα, πλατείες, πάρκινγκ, αντιπλημμυρικά και πολλά άλλα. Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που δόθηκε στις 12 Απρίλη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, και εκφράζει την κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθεί την ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή και πρόσδεσή της στους νόμους της αγοράς. Στόχος του, στην ουσία, είναι οι δήμοι και οι κοινότητες να αποτελέσουν το «δούρειο ίππο», ώστε το ιδιωτικό κεφάλαιο να εισχωρήσει πιο αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες της. Ας δούμε συνοπτικά τι περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας:
  • Με στόχο την πλήρη είσοδο των ιδιωτών στους δήμους, δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές επιχειρήσεις να υποκαταστήσουν τα αιρετά όργανα. Οι δήμοι μπορούν να παραδώσουν όλες τις αρμοδιότητές τους στις δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες μπορούν πλέον να συμμετέχουν ιδιώτες (μέχρι 50%).
  • Η δράση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρέπει να εναι συμβατή όχι μόνο «με τις εθνικές πολιτικές», όπως αναφέρεται, αλλά και την «κοινοτική νομοθεσία», δηλαδή της ΕΕ. Ετσι, υποτάσσεται στις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ.
  • Προωθείται η ακόμη παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στους εργαζοένους στην Αυτοδιοίκηση.
  • Μεταφέρονται αρμοδιότητες αποκλειστικής κρατικής ευθύνης στην ΤΑ. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας ολόκληρων τομέων (π.χ. Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια), αλλά «πέφτουν» και άλλα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους.
  • Διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής, αφού αρνείται την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Την ώρα όμως, που η κυβέρνηση με το νέο Κώδικα ενισχύει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως ισχυρού μηχανισμού υλοποίησης τη αντεργατικής πολιτικής, η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) – που αποτελείται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ – στηρίζει και εξειδικεύει αυτές τις επιλογές.

 Συγκεκριμένα:

  • ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, προτείνουν τη «φορλογική αποκέντρωση», δηλαδή τη δυνατότητα οι ΟΤΑ να επιβάλλουν και άλλους φόρους στο λαό.
  • Ζητούν αύξηση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία ή η Πρόνοια, προωθώντας τη διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τους.
  • Προτείνουν ταχύτερη υλοποίηση των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, που εκφράζουν όλη την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων, ο λεγόμενος «Θησέας» θεσμοθετεί ως κριτήριο για τη χρηματοδότηση τη συνεργασία με ιδιώτες. Ενώ ήδη οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την εκτέλεση – δηλαδή εμπορευματοποίηση – έργων και υπηρεσιών, είναι νόμος του κράτους.

Το ποιος χάνει από αυτή την πολιτική επιλογή είναι σαφές: Οι εργαζόμενοι, που καλούνται να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν. Κατά δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γ. Κασσιμάτη, οι δήμοι έχουν ανάγκη από δυναμικές επιχειρήσεις και κερδοφόρες εταιρίες με κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτό μας θυμίζει τν «ευαισθησία» των ιδιωτών, που συμμετείχαν στα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης:

Αφήσανε τους επιχειρηματίες εργοδότες με τις τσέπες γεμάτες από τα κονδύλια που μοιράστηκαν και τους εκπαιδευόμενους – μετά από λίγους μήνες – χωρίς δουλειά… Αγιονικολιώη, Αγιονικολιώτισα βάλε φρένο σε αυτή τη πολιτική…βάλε φρένο σε αυτούς που σου λένε ότι στους δήμους δεν υπάρχει πολιτική…

Τώρα ξέρεις Στήριξε τη δύναμή σου…Στείλε νέους ριζοσπάστες στο δημοτικό συμβούλιο…

Αγωνίσου με τη Δημοτική Αγωιστική Συνεργασία

Print Friendly, PDF & Email

Από manos