ΧανδράςΗ συντήρηση, διαχείριση, προστασία είναι μια προοδευτική υπόθεση, άρρηκτα δεμένη με την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε τρεις σταθμούς που έκανε το Λασίθι στην Πλώρη αυτές τις μέρες. Τετάρτη 23.8.06. Χανδράς. Εγκαίνια παραδοσιακού ξενώνα.
Συντήρηση κτισμάτων.
Χαμόγελο…..

 
Πριν 4-5 χρόνια ένας φωτισμένος άνθρωπος, ο Γιώργος Ορφανουδάκης, φυσικός, κάτοικος Αθηνών, πρόεδρος του συλλόγου των Απανταχού Χανδριανών Σητείας «Η Βόιλα», συλλαμβάνει την ιδέα: να σώσει παλιά σπίτια του χωριού του με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και να τους δώσει ζωή.
 
Εμπνέει νθρώπους να γίνουν δωρητές (Ζωζώ Αδαμάκη-Νικηφοράκη), μαστόρους να δουλέψουν με μεράκι και κάποιους απ’ αυτούς να δωρίσουν μέρος του ιδρώτα τους (Κωστής Παπαθανασάκης). Εμπνέει ακόμα την τοπική κοινωνία και τους φορείς της να στηρίξουν την προσπάθεια, αλλά και κυβερνητικούς παργοντες να γίνουν αρωγοί. Ο στόχος εξήγησε δεν είναι το κέρδος. Ήθελε να υπάρχει στο Χαντρά ένας ξενώνας έτοιμος να φιλοξενήσει τον ξένο ή και το ντόπιο που δεν έχει (ακόμα) επισκευάσει το πατρικό του. Ο ξενώνας πλουτίζει το χώρο αναδύοντας μνήμες. Και μεταδίδει ένα ιό ελπίδας. Ο ιδιοκτήτης γειτονικού κτίσματος Σωκράτης Γαλιφιανάκης προχώρησε ήδη σε δωρεά του δικού του κτίσματος.
 
Πέμπτη 23.8.06: Επίσκεψη στο Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Σητείας.
 
Προστασία εριβάλλοντος. Αγωνία. Ο προϊστάμενος του κλιμακίου Τάκης Καράμπελας και όσοι πυροσβέστες δεν είχαν βάρδια μάς περίμεναν έτοιμοι να εκθέσουν τα προβλήματά τους. Εμφανής και παρήγορη, παρά τις δυσκολίες, η εσωτερική σύμπνοια και αλληλεγγύη, όλοι τους μια γροθιά. Τα αποκαϊδια της Μάνης και της Χαλκιδικής ήταν ακόμα στον αέρα.
 
Στην αρχή δυο λόγια από μας: « Το Λασίθι στην Πλώρη φιλοδοξεί να βοηθήσει τη Λασιθιώτικη κοινωνία να εκτιμά και να προστατεύει τον υπάρχοντα πλούτο, φυσικό ή τεχνητό, που κάθε χρόνο απαξιώνεται από καταστροφές, οφειλόμενες συχνά σε πλημμελή φροντίδα και έλεγχο. Δεν νοείται πυρκαγιές στα βοσκοτόπια μετά τις πρώτες βροχές κάθε Οκτώβρη να θέτουν κάθε χρόνο ατιμώρητα σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» .
 
Μετά το λόγο πήραν οι πυροσβέστες. Η επαρχία Σητείας έχει τα περισσότερα συμβάντα στο Νομό, περίπου 150 κάθε χρόνο, αλλ’ έχει τη μικρότερη αναλογικά δύναμη. Και ενώ τα συμβάντα αυξάνονται η δύναμη μειώνεται δραματικά. Οι βάρδιες είναι εξοντωτικές.
 
Από την επίσκεψη στην Πυροσβεστική Το βασικό πυροσβεστικό όχημα είναι ένα προβληματικό όχημα 35ετίας. Έρχονται τουρίστες πυροσβέστες ευρωπαϊκών χωρών και το φωτογραφίζουν ως αξιοθέατο. Δυο τα βασικά αιτήματα, το κλιμάκιο της Σητείας να γίνει σταθμός, ώστε να αυξηθεί το προσωπικό, να εξυπηρετούνται οι πολίτες άμεσα που θέλουν έλεγχο μελετών πυρασφάλειας και να αποκτήσει τα απαραίτητα μέσα.
 
Για το Λασίθι στην Πλώρη το θέμα της πολιτικής προστασίας του Νομού (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.λ.π.) είναι θέμα προτεραιότητας. Διεκδικύμε ανθρώπους και μέσα από την κεντρική διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε για την ορθολογικότερη κατανομή των υπαρχουσών δυνάμεων μέσα στο Νομό σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα επιζητούμε τη συνεργασία των σχετικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, π.χ. Σαμαρείτες, που πολλές φορές η αρωγή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 
Παρασκευή, 25.8.06. Καρύδι.
 
Μνήμη Παπαδάκη στο ΚαρύδιΣυντήρηση μνήμης άξιων ανθρώπων. Ελπίδα. Την ώρα που τα δημοσιεύματα αναδείκνυαν την αησυχητική εγκληματικότητα στο Μυλοπόταμο με σκηνές που θύμιζαν Κολομβία στο ορεινό Καρύδι, η τοπική κοινωνία με τους άξιους εκπροσώπους της τιμούσε με μια ζεστή τελετή τη μνήμη του εξέχοντος παιδιού της, διακεκριμένου λόγιου, πολιτικού, αγωνιστή Νικολάου Ι. Παπαδάκη (1870-1941), ιδρτή και πρώτου διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, στενού συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου.
 
Σε μια περίοδο όπου οι κερδοσκοπικοί μύθοι θολώνουν συνειδήσεις, εκδηλώσεις σαν κι αυτή δεν αποτίουν μόνο οφειλόμενους φόρους τιής, αλλά κυρίως επικαιροποιούν πρότυπα ζωής που τα έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη στις μέρες μας.
 
Στο Καρύδι το βράδυ της Παρασκευής αναδεικνύονταν το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού μας, μια κοινωνία που διασώζει καλύτερα απ κάθε άλλη περιοχή την ψυχή μιας Κρήτης που αλλού ψυχορραγεί, αν δεν έχει πεθάνει. Ας προσέξουμε…
 
Το Λασίθι στην Πλώρη
Νομαρχιακή Κίνηση
Υποψήφιος Νομάρχης: Αντώνης Ανηψητάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos