Κίνδυνοι και σφάλματα στον εντοπισμό ακινήτων στη  δήλωση Κτηματολογίου
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΡΙΟ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΡΙΟ – “ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ” ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ ΤΥΠΟΥ “ANDROID”

Η κτηματογράφηση στην περιοχή μας ξεκίνησε στη διάρκεια της δικτατορίας, η μεταπολίτευση τη σταμάτησε για πολλά χρόνια και φαίνεται να ολοκληρώνεται στις μέρες μας. Μάλιστα το προκαταρκτικό Κτηματολόγιο που είναι αναρτημένο σήμερα, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα όρια της μελέτης της δικτατορίας. Παρόλα αυτά το Κτηματολόγιο είναι γνωστό ότι είναι βασικό μεγάλο αναπτυξιακό έργο κάθε κράτους, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε μάλλον το τελευταίο κράτος που δεν έχουμε ακόμη.

Ήταν προφανές ότι δεν επαρκεί ο χρόνος των έξι μηνών για τόσο μεγάλη έκταση. Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε νέα παράταση για τις δηλώσεις μας έως 18 Ιουνίου, ενώ διαρρέει ήδη στον τύπο αυτές τις μέρες η πιθανότητα παράτασης για άλλους (3) τρεις μήνες τουλάχιστον. Οι κάτοικοι εξωτερικού δεν έχουν ενημερωθεί και γενικότερα ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του έργου αυτού, που αφορά άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ακίνητης περιουσίας του.

Προσωπικά συμμετείχα με εισήγηση μου σε τέσσερις ενημερωτικές εσπερίδες στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο. Η ομιλία μου είχε θέμα τα σφάλματα και τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εσφαλμένο εντοπισμό του ακινήτου μας. Την παρουσίαση μου, που μπορεί να δει κανείς εδώ: http://bit.ly/2LxN2KL, έχει αναρτήσει και ο ανάδοχος του ν. Λασιθίου στη σελίδα του http://www.ktimalasithi.gr/newsitem/56.

Συνοψίζοντας θα επεσήμανα πως οι προδιαγραφές του κτηματολογίου απαιτούν να εντοπίσουμε τα ακίνητα μας στις αγροτικές περιοχές με ακρίβεια 2μ. και στις αστικές περιοχές με ακρίβεια 0.5μ. Αυτές οι ακρίβειες δεν επιτυγχάνονται , παρά μόνο με τοπογραφικές/χαρτογραφικές μετρήσεις. Τα κινητά μας τηλέφωνα που έχουν GPS, δεν είναι μετρητικά όργανα!

Για τους ευκολόπιστους που δοκίμασαν με σχετική εφαρμογή κινητού, παραθέτω παρακάτω παράδειγμα αποτύπωσης οικίας στο Καλό Χωριό που μου έδωσε πελάτης μου. Σε κάθε σημείο έμεινε ακίνητος αρκετή ώρα ώστε να συλλεχθούν αρκετές μετρήσεις.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΉ myktimapoints ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΌΝΗΣ, ΟΜΩΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ 0,5μ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το Ελαιοκομικό Κτηματολόγιο στην περιοχή μας έχει δυστυχώς αστοχήσει και τα ελαιόφυτα είναι συχνά αποτυπωμένα με λάθος έκταση, σχήμα και σε λάθος θέση κατά πολλές δεκάδες μέτρα! Αυτό είναι κάτι που πολλοί γεωπόνοι γνωρίζουν, ενώ κάποιοι το αποσιωπούν και παραπλανούν τον κόσμο κερδοσκοπώντας εις βάρος τους!

Κίνδυνοι και σφάλματα στον εντοπισμό ακινήτων στη  δήλωση Κτηματολογίου
Μιχάλης Φαρσάρης

Όσοι έχουν δηλώσει τη θέση του ακινήτου τους με εσφαλμένο απόσπασμα όπως παραπάνω ή με συντεταγμένες από κινητό, μελλοντικά δε θα μπορούν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία τους και το κόστος “γεωμετρικής διόρθωσης” στο κτηματολόγιο θα τους κοστίσει ενδεχομένως χιλιάδες ευρώ ή ακομα χειροτερα, δε θα γίνεται, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η συμβουλή μου όσον αφορά στον εντοπισμό των ακινήτων, είναι ότι, θα πρέπει να επενδύσουμε τον αντιστοιχο χρόνο και χρήμα, ανάλογα με την αξία του καθε ακινητου.  Τα κτηματογραφικά διαγράμματα που δεν αποτελούν ολοκληρωμένα τοπογραφικά διαγράμματα, αλλά είναι κατάλληλα για τις δηλωσεις, χρεώνονται στην αγορά από τους συναδέλφους, για τις συνηθισμένες εκτάσεις των χωραφιών μας πλέον αρκετά κάτω από 100€ ανάλογα την έκταση.

Αν δεν αξίζει το ακίνητο μας να δώσουμε αυτό το ποσό, και μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι έχομε εντοπίσει πραγματικά το ακίνητο μας, τότε θα μπορούσε κανείς να ψηφιοποίησει στην οθόνη του υπολογιστή ή και του κινητού τα όρια του ακινήτου. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους όπως με την εφαρμογή myktimapoints, Google Earth ή με τους ορθοφωτοχάρτες στην ηλεκτρονική δήλωση του Κτηματολογίου.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους μας στη σύνταξη του Κτηματολογίου! Γιατί το Κτηματολόγιο συντάσσεται από όλους μας με τις σωστές δηλώσεις μας και όπως ήδη είπαμε, το Κτηματολόγιο είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία ενός σύγχρονου κράτους.

Φαρσάρης Μιχάλης

Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ

υποψήφιος δημ. σύμβουλος

Δικαίωμα στην πόλη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos