Μανώλης Μενεγάκης για το οροπέδιο Λασιθίου
εικόνα του οροπεδίου Λασιθίου από το παρελθόν

Τι δεν είδαμε κατά την θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Οροπέδιο Λασιθίου; 

Κατά κοινή ομολογία, δεν είδαμε έργα, σχέδια, δράσεις και χρηματοδοτήσεις που συμβάλλουν σε ικανοποιητικό βαθμό στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Διαπιστώσαμε όλοι ότι η περιφέρεια χρηματοδοτούσε από εδώ και από εκεί διάφορους φορείς ή και έργα χωρίς όμως αυτά να εντάσσονται σε έναν συγκεκριμένο αναπτυξιακό σκοπό. Δεν μηδενίζουμε, αλλά δεν είδαμε όσα χρειαζόταν ο τόπος και αρκετά από αυτά ήταν αποσπασματικά. 

Το Οροπέδιο Λασιθίου με τις δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα με τον αγροτικό τομέα να αναπτύξει τον τουρισμό του για να μην στηρίζεται αποκλειστικά σε έναν κλάδο της οικονομίας. Για να μπορέσει να συγκρατήσει και να αυξήσει τον πληθυσμό του.

Γι’ αυτό το Οροπέδιο Λασιθίου, ο πιο ορεινός δήμος του Λασιθίου δεν μπορεί να μην έχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Χρειάζεται να γίνει επιτέλους η σύνδεση από και προς Άγιο Νικόλαο στον κόμβο της εθνικής οδού στο ύψος των Μαλίων. Οι κάτοικοι του Οροπεδίου συνδέονται διοικητικά, για τις εργασίες και τις ανάγκες τους ουσιαστικά με τον Άγιο Νικόλαο και η σημερινή κατάσταση τους δημιουργεί εμπόδιο.

Το ίδιο και οι τουριστικοί επισκέπτες του Οροπεδίου που θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι. Χρειάζεται να εξεταστεί η νέα χάραξη (όπου είναι απαραίτητη) και η βελτίωση των δρόμων προς το Οροπέδιο, από την πλευρά του Αγίου Νικολάου (από Παρακαλούρι-Ποτάμους) και από την πλευρά του Ηρακλείου (από Ποταμιές και από Μάλια-Κερά).

Επίσης, μέριμνα χρειάζεται και για την σήμανση παντού. Η Κρήτη πρέπει να διαθέτει ταμπέλες που να οδηγούν τους επισκέπτες στο Οροπέδιο και το Δικταίο Άνδρο. Επίσης, χρειάζεται βελτίωση και ο περιφερειακός επαρχιακός δρόμος του ίδιου του οροπεδίου.

Είναι απαράδεκτο σε μια τέτοια περιοχή με πολλούς παραγωγούς και μεταφορές αγροτικών προϊόντων και με τόσους τουριστικούς επισκέπτες στο Δικταίο Άνδρο κ.α. να μην υπάρχει ένας σύγχρονος δρόμος.

Η γενική βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής του Οροπεδίου μαζί με αυτό της υπόλοιπης περιφερειακής ενότητας Λασιθίου θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Στην εκπαίδευση: Σε συνεργασία με τον δήμο να αναπτυχθούν προγράμματα στήριξης των σχολικών υποδομών για να υπάρχει κίνητρο νέες οικογένειες να μείνουν στο Οροπέδιο. Να χρηματοδοτηθούν σχετικές μελέτες κατά τις ανάγκες που θα εξειδικεύσει ο δήμος.

Στον πολιτισμό και αθλητισμό: Η περιφέρεια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να ενθαρρύνει αρχαιολογικές ανασκαφές. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικές θέσεις οι οποίες πρέπει να ανασκαφούν και να ολοκληρωθούν υποδομές πρόσβασης και επισκεψιμότητας.

Να προχωρήσει η ανακαίνιση αθλητικών υποδομών σύμφωνα με τις ανάγκες που θα εξειδικεύσει ο δήμος. Να εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης πολιτιστικών υποδομών.

Να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα εξασφαλίζουν μια ανταποδοτικότητα ούτως ώστε να μην δίνονται χρήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται διάφοροι φορείς ή σωματεία και να γίνεται ψηφοθηρία.

Η περιφέρεια οφείλει να βοηθήσει και διοργανώσεις φεστιβάλ που γίνονται τοπικοί «θεσμοί» και έχουν την ανταποδοτικότητα αυτή. 

Στην αγροτική παραγωγή και την διαχείριση των υδάτων: Πέρα από το νέο οδικό δίκτυο που αποτελεί κύρια υποδομή βελτίωσης για την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε νερό.

Εκτός από την ολοκλήρωση των έργων ενίσχυσης του Αποσελέμη, θα πρέπει να προχωρήσει η τρίτη λιμνοδεξαμενή και η βελτίωση και επέκταση των αρδευτικών.

Στην πολεοδόμηση, τον χωροταξικό σχεδιασμό: Σε συνεργασία με τον δήμο θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πολεοδόμησης σε βασικούς οικισμούς ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία και για αστική ανάπτυξη.

Η αστική οικισιτική ανάπτυξη θα βοηθήσει τις νέες οικογένειες να παραμείνουν στο Οροπέδιο. Να προχωρήσουν προγράμματα προστασίας, ανάδειξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης και να αναδειχθούν παραδοσιακοί οικισμοί.

Στα αντιπλημμυρικά έργα: Να ενισχυθούν οι δομές της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης και να προωθηθούν ανάλογα έργα υποδομής τα οποία χρειαζόμαστε, όπως φάνηκε με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Η ολοκλήρωση των έργων ενίσχυσης του Αποσελέμη θα δράσουν και στην αντιπλημμυρική προστασία του Οροπεδίου.

Στην επιχειρηματικότητα: Να υπάρξει συντονισμός δράσεων με τον δήμο για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και παραγωγών και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στον τουρισμό: Τα παραπάνω σε συνδυασμό με προγράμματα προβολής βοηθούν σωρευτικά στην καλή ανάπτυξη του τουρισμού. Στόχος πρέπει να είναι το Οροπέδιο να αποτελέσει έναν βασικό προορισμό για τους επισκέπτες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να συμπλέκεται με το τουριστικό προϊόν. Τα αγροτικά προϊόντα αφορούν τους τουριστικούς επισκέπτες και το Οροπέδιο είναι ένας ιδανικός τόπος γι’ αυτό. 

Αυτά και πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν με την στήριξη της περιφέρειας. Όλοι μαζί έχουμε την δυνατότητα να τα διεκδικήσουμε για να πάμε πιο μπροστά.

Μανώλης Γ. Μενεγάκης

υπ. περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου

με τον συνδυασμό “Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”

του υπ. Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos