Ορκωμοσία

Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου

«Στο Οροπέδιο δεν περισσεύει κανείς» έκκληση για ενότητα και συνεργασία των δυνάμεων του τόπου απεύθυνε κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής ο Γιώργος Μηλιαράς.
«Δεν σας κρύβω πως για μένα προσωπικά η ενότητα του τόπου ήταν η μεγαλύτερη κρυφή μου ελπίδα όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του Δήμου την πρώτη τετραετία και συνεχίζει να είναι μόνιμος στόχος για τη νέα Δημοτική Αρχή.

Έχουμε μείνει λίγοι αλλά δεν περισσεύει κανείς. Το Οροπέδιο μας χρειάζεται όλους και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Ο τόπος δεν έχει περιθώρια για μίζερες συμπεριφορές και εγωκεντρικές στρατηγικές που δεν υπηρετούν κανένα πραγματικό συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε αναγκσμένοι να είμαστε όλοι μαζί».

Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς, κάλεσε τους φορείς και τους Δημότες του Οροπεδίου να στηρίξουν τη νέα Δημοτική Αρχή που ορκίστηκε χθες. Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος ξεκίνησε την ομιλία του με μια μαντινάδα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Δημοτικής Περιόδου.

«Δεν είναι πρέπος του αντρός
τι κάνει να καυχάται,
μόνο να κάνει ότι μπορεί
και άλλος να το δηγάται»

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αντώνιος Βορεάδης» στο Τζερμιάδων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη κι του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη, ενώ παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσαν, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή τοπικών φορέων και δημοτών που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίης αναφέρθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου και στην ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής που διαθέτει ειδικά χαρίσματα. «Θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές στο Δήμαρχο μας, τον αγαπητό μας Γιώργο που όλοι μας τον αγαπούμε και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και το δίκαιο έπαινο της εκκλησίας και στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για όσα έπραξε, κυρίως όμως για το παρόν που έδωσε τα τέσσερα αυτά χρόνια. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντοτε δίπλα στη Δημοτική Αρχή. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αι τα προβλήματα, αλλά δεν ξεχνούμε πως υπάρχουν παρά πολλοί ικανοί άνθρωποι, εκλεγμένοι σε Δημοτικά και νομαρχιακά Συμβούλια στο Λασίθι και το Ηράκλειο που έχουν σχέση με το Οροπέδιο και μπορούν να βοηθήσουν», ανέφερε ο Μητροπολίτης εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη του Οροπεδίου τα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικότητα.

Αρκετή η προσέλευση

Δημ. Συμβ. Οροπεδ. Ορκωμοσία

Από την πλευρά του ο Νομάρχης δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας καταρχήν γιατί είμαι δημότης αλλά και γιατί όποτε ορκίζεται μια νέα αιρετή αρχή τη συνοδεύουν καινούργιες προσδοκίες, όνειρα αλλά κα καινούργιοι στόχοι. Είμαι απόλυτα βέβαιος κύριε δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι το αληθινό ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα και την περιοχή, είναι εκείνο που θα μας βοηθήσει και πάλι σε συνεργασία, να υπερκεράσουμε τα όποια εμπόδια για να πετύχουμε τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την παραπέρα ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου και ο Νομάρχης προσωπικά θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε προσπάθεια. Με την αγαστή συνεργασία της περασμένης τετραετίας θα συνεχίσουμε και στη νέα και θ προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο κ. Στρατάκης.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης αναφέρθηκε στην προσφορά του Οροπεδίου Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη και σημείωσε. «Η Δημοτική Αρχή είναι πρωτοπόρα στη διαδικασία ανάδειξης και διατήρησης του Οροπεδίου. Έδειξε πολλά θετικά δείγματα γραφής και νομίζω ότι αυτό που έκανε είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα υστέρησης και να δώσει πολλά πράγματα στον τόπο. Ως επικεφαλής όμορου Δήμου πιστεύω στην καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι μαζί με το Δήμο Οροπεδίου και τους υπόλοιπους Δήμους μπορούμε να συνεργαστούμε, να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κοινές δράσεις, να αναπτύξουμε τη συνεργασία και όχι αντιπαραθέσεις με διπλανούς νομούς και να βοηθήσουμε σοβαρά την επιτυχία των στόχων μας», σημείσε.

Στην ομιλία ο Γιώργος Μηλιαράς απεύθυνε έκκληση για ενότητα των Λασιθιωτών και ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Λασιθιώτες από όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς χώρους, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια κοινή προσπάθεια, για να έει το Οροπέδιο το μέλλον που του αξίζει. Το μέλλον που ονειρευόμαστε όλοι.
Ως Δημοτική Αρχή, δεσμευθήκαμε προεκλογικά στους Δημότες μας, πως η συμμετοχή όλων των μελών του συνδυασμού στα κοινά του τόπου δεν περιορίζεται στην προεκλογική περίοδο, ούτε ολοκληρώνεται με την εκλογική νίκη.
Για αυτό σήμερα, σε αυτή την επίσημη τελετή, θα επαναλάβω δημόσια την έκκληση που έχω απευθύνει προσωπικά στον καθένα προς τα μέλη του συνδυασμού, απευθύνοντας την ίδια έκκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς.
Μόνη φιλοδοξία μας πρέπει να είναι μια δημιουρική πορεία με στόχο την παραγωγή έργου για τον τόπο και τους Δημότες μας.
Οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν προσφέροντας μας τη δυνατότητα χωρίς αντιπαλότητες, μικροκομματισμούς ή διχόνοια να υλοποιήσουμε απερίσπαστοι αναπτυξιακό έργο για το Οροπέδιο Λασιθίου.
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και την καθημερινή παρουσία όλων. Αιρετών, φορέων και Δημοτών. Αν θέλουμε να καταγραφεί ένα θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο.
Περιθώρια για εφησυχασμό δεν υπάρχουν για κανένα από εμάς. Χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά. Το Οροπέδιο έχι αυξημένες ανάγκες και απαιτεί όχι μόνο τις προτάσεις και τις καλές προθέσεις όλων μας, αλλά και την ουσιαστική βοήθεια και στήριξη των πρωτοβουλιών και των δράσεων του Δήμου.
Οι προσωπικές απόψεις είναι σεβαστές και οι διαφορετικές προτάσεις και ιδέες στη Δημοκρατία αποελούν πλούτο που μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στις αποφάσεις μας. Αλλά η κρίσιμη παράμετρος για να λειτουργεί αποτελεσματικά η Αυτοδιοίκηση, είναι η άμεση συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των αιρετών, στα θέματα που αφορούν τους Δηότες.
Προσωπικά ως επικεφαλής αναλαμβάνω πλήρως το μερίδιο που μου αναλογεί και ζητώ από όλους σας να πορευτούμε μαζί, με ενότητα και συνέπεια. Όλοι οι εκλεγμένοι θα κρίνονται και θα αξιολογούνται καθημερινά από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και το έργο που θα παράξουν με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου.
Πρόθεση μου είναι να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη του συνδυασμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε θέσεις ευθύνης και συμμετοχής στη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων. Θεωρώ ότι αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια δημιουργική ομάδα για τον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,
Ως Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι είμαστε παρόντες στην υπόθεση της ανάπτυξης και πως το Οροπέδιο ως ορεινή περιοχή προσφέρει μια σημαντική διέξοδο στην επιθυμία της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και των κοινωνιών, για αποκεντρωμένη ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και προοπτική.
Τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, με το πλούσιο λαογραφικό υπόβαθρο, η σχέση με την ιστορία αλλά και τους μύθους που γέννησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και το παραδοσιακά δομημένο περιβάλλον, αποτελούν εφόδια, με τα οποία επιχειρούμε να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και θέλουμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο προς κάθε μορφή και βαθμίδα εξουσίας ότι εμείς μπορούμε και θα τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε τη στήριξη που μας ανήκει.
Πιστεύουμε λοιπόν πως το Οροπέδιο Λασιθίου και γενικά οι ορεινές περιοχές προσφέρουν ένα βατό δρόμο για την άρση ων ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στην Ενωμένη Ευρώπη. Αρκεί να έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να συνδράμουν ισότιμα στο κοινό όραμα.
Με το σκεπτικό αυτό και γνωρίζοντας ότι ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας – στην οποία οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ης υπαίθρου έχουν μικρότερη πρόσβαση – και αυτή τη νέα Δημοτική Περίοδο, η πολιτική μας θα εστιαστεί στην προσπάθεια να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες προβολής και ανάδειξης του τόπου στην Κρήτη, την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Θέλουμε να αναμετρηθούμε με τις νέες προκλήσεις και να κερδίσουμε τη συμμετοχή μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να έχει το Οροπέδιο τη θέση που του αρμόζει στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Προχωρούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με αφοσίωση στο έργο μας. Συνεχίζουμε με συνπεια, με σίγουρα βήματα, για να κάνουμε το Λασίθι μας αναπτυγμένη περιφέρεια της Ευρώπης.

Από το Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos