η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Λασίθι
η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Λασίθι

Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή, 11/1 η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Λασιθίου στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου, σε κλίμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας. 

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι του Κόμματος, μέλη και οπαδοί.

Την εισηγητική ομιλία εκ μέρους του Κόμματος έκανε ο Γίωργος Πάγκαλος, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον υποψήφιο Σίμο Συμεωνίδη.

Η εισηγητική ομιλία του Γιώργου Πάγκαλου, στελέχους της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ στη συνέντευξη τύπου

15 μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη απευθύνουμε κάλεσμα στήριξης και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Καλούμε όσους στενάζουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που έχουν διαχειριστεί συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια να σκεφτούν την επόμενη μέρα.

Καλούμε τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, το φτωχό αγρότη, το συνταξιούχο, τη γυναίκα, το νέο να σκεφτεί, να προβληματιστεί, ότι όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα είναι εδώ και θα συνεχίζουν να ματώνουν το λαό η ΕΕ και τα «μνημόνια διαρκείας». Θα είναι εδώ παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ζητάει το κεφάλαιο, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.

Θα είναι εδώ το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων, που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, νόμοι ενταγμένοι στο ευρωενωσιακό πλαίσιο και τους οποίους οι επόμενες δεν πρόκειται να καταργήσουν.

Θα είναι εδώ το δυσβάσταχτο χρέος, το οποίο αναγνωρίζουν οι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, καλώντας το λαό να το πληρώσει ενώ δεν είναι αυτός που το δημιούργησε.

Θα είναι εδώ οι αντιθέσεις και οι καβγάδες μέσα στην Ευρωζώνη για τη διαχείριση των ελλειμμάτων και των χρεών, με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών πάντα στο στόχαστρό τους, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που προτάσσει.

Πάνω από όλα, θα είναι εδώ το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, εγχώρια και ξένα, που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, δηλαδή, θα είναι εδώ η εξουσία του κεφαλαίου, το κράτος που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και οριοθετεί το ρόλο κάθε κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης μετά τις εκλογές, τα μονοπώλια ζητούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, τη νέα μείωση στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Γι’ αυτό σε κρίση ή ανάκαμψη καμία ανακούφιση του λαού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αγώνα, χωρίς σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και την επόμενη μέρα, ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή, παντού, δύναμη εργατικής – λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.

Για να οργανωθεί καλύτερα απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων και με κίνημα που αμφισβητεί την εξουσία τους να διεκδικήσει ανάκτηση των απωλειών, να ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος στην οικονομία και την εξουσία. Από αυτή τη σκοπιά, το δυνάμωμα του ΚΚΕ και στις εκλογές είναι αυτό που μπορεί να γεννήσει το πραγματικά διαφορετικό την επόμενη μέρα.

Η αλλαγή συσχετισμών παντού, μέσα στο λαό, μέσα στη βουλή, υπέρ του ΚΚΕ, θα δώσει ώθηση στο να βγει η εργατική τάξη, το λαός, στο προσκήνιο, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Οικοδομώντας τη συμμαχία του ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Για μια διακυβέρνηση, η οποία σήμερα – κι όχι για το απώτερο μέλλον – είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και επίκαιρη, και η οποία θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που παράγει ο λαός μας. Θα αξιοποιήσει όλες τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας.

Θα δρομολογήσει τη λύτρωση από τις αλυσίδες της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που μόνο δεινά επιφυλάσσουν για το λαό και τη χώρα μας.

Μια κυβέρνηση των εργατών, του λαού, που θα πει προς όλες τις κατευθύνσεις καθαρά και παστρικά, χωρίς «ναι-μεν-αλλά», ότι το κρατικό χρέος που πληρώνει ο λαός, δεν το αναγνωρίζει ως χρέος του λαού, αλλά ως χρέος που δημιούργησαν οι κηφήνες της εγχώριας και διεθνούς πλουτοκρατίας, για να θησαυρίζουν οι ίδιοι και να υποφέρει ο λαός.

Μια κυβέρνηση που θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο πανεθνικό, επιστημονικά επεξεργασμένο για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και όλες.

Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Γι’ αυτό,

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ!

ΔΥΝΑΤΗ  ΛΑΪΚΗ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Με δυνατό ΚΚΕ και απόφαση συμμετοχής στο κίνημα, στους αγώνες, μπορεί να είναι ο ίδιος ο λαός ο ρυθμιστής των εξελίξεων που αφορούν τη ζωή του και να πάψει να εκχωρεί στους αντιπάλους του αυτό το δικαίωμα.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στο Λασίθι αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει. Όλοι δραστήριοι και αναγνωρισμένοι αγωνιστές στη μάχη της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, συνεργαζόμενοι με το Κόμμα. Το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται από 2 γυναίκες ενώ ο ηλικιακός μ.ο. είναι τα 46 χρόνια.

11/1/2015

ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ

Ομιλία Συμεωνίδη

Παίρνοντας την σκυτάλη από τον σύντροφο Γιώργο και χωρίς να σας κουράσω θα βάλω κάποια ερωτήματα επιγραμματικά και πως το ΚΚΕ στέκεται σε αυτά και ας προβληματιστεί ο λαός, ας τα θέσει στα άλλα κόμματα, τους τοπικούς τους υποψηφίους και ας κρίνει.

Στο ΚΚΕ δεν διαλέξαμε τυχαία το προεκλογικό σύνθημα: «Την επόμενη μέρα ΚΚΕ δυνατό για το Λαό»

Θέλουμε ο Λαός να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξάρτητα αν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσουν τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης;

Την επόμενη μέρα απέναντι από τον ξενοδοχοϋπάλληλο θα στέκεται ο ξενοδόχος, απέναντι από τον εργατοϋπάλληλο η «αξιολόγηση», η απειλή της απόλυσης, απέναντι από την αγροτιά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι μεσάζοντες, η ΚΑΠ της ΕΕ, απέναντι από τον αυτοαπασχολούμενο τα μεγάλα καταστήματα, οι καπιταλιστές προμηθευτές του, απέναντι από τον άνεργο ο μισθός πείνας όταν και αν προκύψει, η εργασιακή περιπλάνηση και η ανέχεια. Όλοι αυτοί απέναντι τους θα έχουν επιπροσθέτως το αστικό κράτος, την ΕΕ να του επιβάλλουν αιματηρές περικοπές, την φοροληστεία και την μόνιμη λιτότητα. Ο λαός θα έχει απέναντι του τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που κρατούν διαρκώς αναμμένη τη φλόγα ενός γενικευμένου πολέμου.

Ο λαός θα συνεχίσει να έχει απέναντί του όλους όσοι ευθύνονται για τα δεινά και τη δυστυχία του: Τα μονοπώλια, με τους ανταγωνισμούς και τη δίψα τους για ακόμα φτηνότερους εργαζόμενους. Την ΕΕ, με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και τα μνημόνια διαρκείας, που επιβάλλουν αιματηρές περικοπές και μόνιμη λιτότητα για τους λαούς.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη βαρβαρότητα που ζει σήμερα ο λαός. Αυτοί είναι η «πραγματική κυβέρνηση» στην Ελλάδα και παντού, αφού στον καπιταλισμό τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο στην εξουσία και την οικονομία.

Το κράτος και οι νόμοι του, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα έχει το πρόσταγμα στη διακυβέρνηση, υπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους ξενοδόχους,  τους τραπεζίτες, τους φαρμακοβιομήχανους, τους μεγαλέμπορους και μεγαλοεργολάβους.

Το μείγμα διαχείρισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι απλά αλλαγή της συνταγής αλλά με το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η στρατηγική σύγκλιση τους, όπως και όλων των κομμάτων, είναι αποδεδειγμένη αφού όλοι αποδέχονται το χρέος, την αποπληρωμή του, τον ευρωενωσιακό μονόδρομο, την ανάγκη για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι’ αυτά τα παράσιτα, για το κεφάλαιο, ψηφίστηκαν οι λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πριν και στη διάρκεια της κρίσης, ενώ τώρα δρομολογούνται νέες. Τέτοιες «μεταρρυθμίσεις» είναι η μείωση των μισθών και η διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα χαράτσια στα νοσοκομεία, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τα αντιδραστικά μέτρα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια.

Σήμερα ο Ριζοσπάστης παρουσίασε σε δημοσίευμα του το υπερμνημόνιο που ονομάζεται «Σύμφωνο για το Ευρώ», όπου ανάμεσα στα άλλα «το σύμφωνο αυτό επικεντρώνεται ιδίως σε τομείς που εμπίπτουν στην εθνική αρμοδιότητα και είναι κρίσιμοι για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή επιβλαβών ανισορροπιών(…)Η νέα αυτή προσπάθεια … Θα είναι συνεπής προς τα υφιστάμενα μέσα (Ευρώπη 2020, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές, Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας) και θα αξιοποιεί τα μέσα αυτά(…)Οι νέες αυτές δεσμεύσεις θα ενσωματώνονται εφεξής στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας και θα υπάγονται στο σύνηθες πλαίσιο εποπτείας, με την Επιτροπή να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων και με τη συμμετοχή όλων των σχετικών συνθέσεων του Συμβουλίου και της Ευρωομάδας(…) Η πρόοδος θα αξιολογείται βάσει της εξέλιξης των μισθών και της παραγωγικότητας και των αναγκών προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας. Για την αξιολόγηση του κατά πόσον η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, θα παρακολουθείται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ) επί ορισμένο χρονικό διάστημα, συγκρινόμενο με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους…»

Η ημερομηνία υπογραφής του είναι ο Μάρτιος του 2011 άρα καμία αυταπάτη στον Λαό ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική είναι καπρίτσιο μίας πολιτικής δύναμης. Είναι στρατηγική όλων των καπιταλιστικών κρατών ανεξάρτητα του επιθετικού προσδιορισμού που έχουν οι κυβερνήσεις τους (νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, αντιμνημονιακές κ.α.). Το πως αυτοπροσδιορίζεται το κάθε πολιτικό κόμμα δεν έχει καμία σημασία όταν στο πρόγραμμα του και στις πράξεις του κυρίως, περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις τους απέναντι σε αυτό τον μονόδρομο, όταν αποδέχονται αφενός τους «κανόνες» και αφετέρου το «γήπεδο».

Όσο κι αν υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σώσει το λαό, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού η πολιτική του δεν αμφισβητεί και δεν συγκρούεται με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Αντίθετα, συναγωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερους όρους για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου, μετά από έξι σχεδόν χρόνια κρίσης.

Παρά τις υπαρκτές διαφορές στα μείγματα διαχείρισης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στις 26 Γενάρη κουμάντο θα συνεχίσουν να κάνουν τα μονοπώλια. Άρα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει, ο λαός θα συνεχίσει να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Στο Λασίθι, στον τόπο μας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι εργατοϋπάλληλοι συνολικά θα πρέπει να οργανωθούν, να αντιπαλέψουν την μείωση των μισθών τους πάνω από 30% την τελευταία τριετία, την εντατικοποίηση της εργασίας τους, την απληρωσιά, νόμιμη και μη (πρακτικάριοι, ΚΟΙΝΣΕΠ, μαθητεία κτλ) , την μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, την φοροληστεία, τα χαράτσια, την ανεργία κοκ. Την ίδια στιγμή που βιώνουν αυτή την βαρβαρότητα, οι ξενοδόχοι και τα μεγαλοαφεντικά απολαμβάνουν τον πλούτο που παράχθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ξενοδόχοι που ενώ πέρυσι είχαν 10,6% αύξηση στις εισπράξεις τους αυτή συνοδεύτηκε από όλα τα παραπάνω.

Οι αυτοπασχολούμενοι και οι αγρότες θα πρέπει να αντιπαλέψουν την Κυριακή Αργία, την ΚΑΠ, το ξεκλήρισμά τους, τις κατασχέσεις, τους φόρους, τους μεγάλους του κλάδου, τα μονοπώλια και τους μεσάζοντες.

Όλες αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις μαζί με τη νεολαία και τις γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα έχουν απέναντι τους τις υποβαθμισμένες έως και ανύπαρκτες απαραίτητες υποδομές στην Υγεία, τις τραγικές ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία, την ιδιωτικοποίηση και παραπέρα εμπορευματοποίηση όλων των τομέων της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής. Ο Λαός θα έχει απέναντι του το ξεπούλημα του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου στο όνομα της ανάπτυξης της περιοχής.

Στο Λασίθι την επόμενη μέρα ο Λαός αξίζει και πρέπει να βγει πιο δυνατός, τιμωρώντας αυτούς που διεκδικούν την διαχείριση της φτώχειας του, ενισχύοντας το ΚΚΕ ώστε ο λαός μας να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως το μοναδικό αντίπαλο δέος μπροστά σε αυτήν την βαρβαρότητα, ως η μοναδική προϋπόθεση για να υπάρξει φιλολαϊκή προοπτική.

Με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό την, όπως και να έχει, δύσκολη επόμενη μέρα, ο λαός μπορεί να διαθέτει ένα στήριγμα για να ενισχύσει την πάλη του με προοπτική. Στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, στην κατεύθυνση πάλης οι εργαζόμενοι, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν. Γι’ αυτήν την προοπτική παλεύει το ΚΚΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να μπαίνουν εμπόδια σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικείται η ανάκτηση των μεγάλων λαϊκών – εργατικών απωλειών. Και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, στις 25 Γενάρη.

από το Κ.Κ.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos