ΤοπίοΗ κατάσταση σήμερα: Η μεγάλη τύχη αυτής της πόλης, δηλαδή η φυσική της ομορφιά, έμελλε να γίνει και η αιτία για την ταχεία και συνεχιζόμενη καταστροφή της. Όσο πιο όμορφος είναι ένας τόπος τόσο πιο μεγάλη αξία αποκτά και τόσο πιο πολύ λάμπουν τα μάτια των κερδοσκόπων…Κερδοσκοπία και περιβαλλοντική προστασία είναι δυο έννοιες αντίπαλες.
 
Για του λόγου το αληθές θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες της κερδοσκοπίας στο αστικό και θαλάσσιο περιβάλλον μας, καθώς και σε αυτό της υπαίθρου μας.
 
ΑΣΤΙΚΟ
 
 1) Κερδοσκοπία σημαίνει αύξηση της τιμής του αστικού εδάφους με αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί (όταν θέλει), να αποκτήσει αστικό χώρο για μη κερδοφόρες χρήσεις όπως σχολειά, άλση, πλατείες αφού ο παραμικρός ακάλυπτος χώρος είναι στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης.
 
2) Κερδοσκοπία σημαίνει πύκνωση του οικοδομημένου όγκου με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του πράσινου μέσα σε περιοχές κατοικίας και αντικατάστασή τους από όγκους ασφάλτου ή μπετόν, καθώς και εξαφάνιση των κήπων που μετατρέπονται σε ακάλυπτοι για πάρκινγκ αυτοκινήτων ή σκουπιδιών. Έτσι εξαφανίζεται ο ηλιασμός, ο αερισμός και η θέα ενώ αυξάνεται η θερμοχωρητικότητα της πόλης με δύο αποτελέσματα. Την επίταση του φαινομένου του καύσωνα και την εξαφάνιση θερμοκρασιών με διαφορετική θερμοκρασία που ΄χει ως άμεση συνέπεια τη στασιμότητα των αερίων μαζών και την ανυπαρξία εσωτερικών ανέμων δροσιάς μέσα στην πόλη.
 
3) Κερδοσκοπία σημαίνει αύξηση των ορόφων κατοίκησης και πύκνωση των κατοίκων. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πύκνωση ιδιωτικών αυτοκινήτων. Αυτό με τη σερά του σημαίνει περισσότερος θόρυβος, καυσαέριο και έλλειψη θέσεων πάρκινγκ. Επίσης η πύκνωση του πληθυσμού σημαίνει ανάγκη για περισσότερες κοινωνικές λειτουργίες(σχολεία, άλση, δημόσιες υπηρεσίες), αλλά μια που όλες οι εκτάσεις έγιναν οικόπεδα όσες δεν χτίστηκαν έχουν αξία αλησίαστη…Έτσι συμπληρώνεται ο φαύλος κύκλος.
 
4) Κερδοσκοπία σημαίνει ότι οι κάτοικοι σε πόλεις και χωριά είναι ανυποψίαστα εκτεθειμένοι στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία (υποσταθμοί και γραμμές υπερυψηλής τάσης, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ)
 
ΘΑΛΑΣΣΙΟ
 
1) Κερδοσκοπία σημαίνει λιγότερες παραλίες στη διάθεση των πολιτών λόγω των ξενοδοχειακών παρεμβάσεων.
 
2) Κερδοσκοπία σημαίνει καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας από την υπεραλίευση.
 
3) Κερδοσκοπία σημαίνει καταστροφή της φυσικής ομορφιάς και ισορροπίας σε παραλίες, όπως στις πρόσφατες περιπτώσεις Αλμυρού, Γαργαδώρου, Καλού Χωριο και αλυκών Ελούντας, πάντα με πρόσχημα την ανάπτυξη…
 
4) Κερδοσκοπία σημαίνει παράνομες αμμοληψίες, διαμόρφωση παραλιών με βαριά μηχανήματα που συρρικνώνουν ή καταστρέφουν την παράκτια βλάστηση προς χάρη του εκμεταλλεύσιμου χώρου και παράλληλη εξαφάνιση (σχεδόν ολοκληρωτική) των χελωνών της περιοχής.
 
5) Κερδοσκοπία σημαίνει να ρίχνουν οι οποιοιδήποτε (είτε πλέουν, είτε βρίσκονται σε ξηρά) τα λύματα τους στη θάλασσα (αλήθεια τι έγινε με τη μηνυτήρια αναφρά που ξεκίνησε από την ανακάλυψη του Γυμνασίου Μαλλίων κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής εργασίας στον Αλμυρό).
 
ΥΠΑΙΘΡΟΣ
 
1) Κερδοσκοπία σημαίνει ρέματα μπαζωμένα και ανεξέλεκτοι σκουπιδότοποι κυρίως στα τοπικά διαμερίσματα, που εκτός της δυσοσμίας και της καταστροφής του τοπίου, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, για πυρκαγιές και για μόλυνση υδροφόρων οριζόντων.
 
2) Κερδοσκοπία σημαίνει ανορθολογκή εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σημαίνει βουνά ξεκοιλιασμένα από επιχειρήσεις αδρανών υλικών με μηδενικές αποκαταστάσεις και χωροθέτηση νέων νταμαριών δίπλα στα Τ.Ε.Ι…
 
3) Κερδοσκοπία σημαίνει ανεξέλεγκτη βόσκηση και ανεξέλεγκτη δόμηση σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και φθορά των μη περιφραγμένων μνημείων πολιτισμού.
 
4) Κερδοσκοπία σημαίνει κατάχρηση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών όπως και χρήση μεταλλαγμένων καλλιεργειν.
 
5) Κερδοσκοπία σημαίνει καταστροφή των δασών μέσω των πυρκαγιών για δημιουργία οικοπέδων και βοσκοτόπων. Επίσης καταστροφή των δασών μέσω του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και της νομιμοποίησης όλων των καταπατήσεων εντό και εκτός σχεδίων πόλης σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις.
 
Είναι κατανοητό ότι μόνο ένας συνδυασμός που έχει ανοικτό ιδεολογικό μέτωπο με την κερδοσκοπία, μπορεί να περιφρουρήσει το φυσικό μας περιβάλλον.
 
Ένας συνδυασμός που δεν θα χρωστά πολιτικές «χάρες» στην εκλογική του πελατεία και δεν θα λογοδοτεί σε κανένα μηχανισμό οικονομικών συμφερόντων.
 
Ένας συνδυασμός που δεν θα διαπλέκεται με πρόσωπα της πολιτικής εξουσίας του τόπου, κάνοντας για μερικούς ψήφους μπουγάδα στις οικολογικές του ευαισθησίες.
 
Ένας συνδυασμός που δείχνει τον πραγματικό ένοχο και δεν είναι άλλος από την ίδια κυρίαρχη πολιτική που διαπαιδαγωγεί τους ολίτες με άκρατο «φιλοτομαρισμό», που τους διαπαιδαγωγεί στις «ανώτατες αξίες» της αρπαχτής και του βολέματος.
 
Ε λοιπόν, εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι προκειμένου να αναπνεύσει η πόλη και να γίνει τουριστικά επισκέψιμη και ανθρώινη εμείς θα σας ξεβολέψουμε…Θα σας κάνουμε να περπατάτε περισσότερο, θα κόψουμε όσα τραπεζάκια ενοχλούν τους διαβάτες, θα σταματήσουμε την άγρα πελατών, τις καταπατήσεις δημόσιας περιουσίας, την μόλυνση του περιβάλλοντος από ασυνείδητους που το καταστρέφουν. Όσοι νομίζουν ότι θίγονται από τη πολιτική μας, ας μην μας ψηφίσουν.
 
Υπάρχουν συνδυασμοί για αυτούς. Εμείς εκπροσωπούμε αυτούς που βάζουν το συλλογικό συμφέρον της πόλης πάνω από το ατομικό τους. Δεν μας ενοχλεί αν κάποιοι μας κόψουν την καλημέρα .Δε μπαίνουμε στο Δήμο για να βελτιώσουμε τις δημόσιες σχέσεις μας.
 
Σας υποσχόμαστε όμως ότι ακόμα κι αν δεν μας ψηφίσετε, τα λιγότερα τραπεζάκια σας θα είναι ολοένα και συχνότερα γεμάτα με πολίτες και επισκέπτες, που θα κάθονται πολύ πιο χαρούμενοι γιατί θα βλέπουν περισσότερο πράσινο μπροστά τους, θα αναπνέουν καθαρό αέρα και όχι καυσαέριο και θα κάνουν τη βόλτα τους στα μαγαζιά σας πιο συχνά σε πιο καθαρά κι άνετα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους…
 
Σας υποσχόαστε επίσης ότι θα σταματήσουμε τη λογική των δημοτικών επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας τη με τη λογική των δημοτικών υπηρεσιών. Έτσι το πάρκινγκ σας θα είναι άνετο και με συμβολικό αντίτιμο και το λεωφορείο θα σας κατεβάζει στο κέντρο, με τιμές κόστους.
 
Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνετε μπάνιο σε πιο καθαρές παραλίες χωρίς να πληρώνετε μια περιουσία στις ξαπλώστρες. Με λίγα λόγια το οικοπεριβάλλον θα προστατευθεί ώστε να μπορεί να το απολαύσει η κάθε λαϊκή οικογένεια και δεν θα καταστραφεί στο όνομα της εκμεάλλευσης και του πλουτισμού των λίγων και εκλεκτών.
 
Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό προτείνουμε:
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
 
1) Συνεργασία με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με σκοπό την ένταξη σεμιναρίων, εκδρομών, εργασιών για τη γνωριμία, κατανόηση και προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Διοργάνωση με τη συνεργασία δημοσίων (ΥΠ.ΠΟ, γραμματεία νέας γενιάς κ.α) αλλά και μη κρατικών οργανώσεων (ορειβατικός σύλογος, πρόσκοποι, μεσόγειος SOS, κ.α) δημοτικών καλοκαιρινών κάμπινγκ για τα παιδιά των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, σε διαφορετικές κάθε χρονιά τοποθεσίες και με δράσεις για καθαρισμούς παραλιών, δενδροφυτεύσεις κ.λ.π
 
2) Συνεής περιβαλλοντική αγωγή, σε συνεργασία με όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής και με σκοπό την εγρήγορση του γενικού πληθυσμού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
 
3) Θα απευθυνθούμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα του νησιού για να επωφεληθούμε από την επιστημονική έρευνα και τεχνολογία στους παρακάτω ευαίσθητους για τη πόλη τομείς : Δορυφορικός εντοπισμός πλοίων που προκαλούν ρύπανση των θαλασσών της περιοχής, συστήματα έγκαιρης πυρανίχνευσης, συστήματα περισυλλογής πλεόντων σκουπιδιών από τις ακτές μας, μελέτη από το ινστιτούτο θαλάσσιας βιολογίας για την ορθολογική εκμετάλλευση του αλιευτικού πλούτου της περιοχής, μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης και λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διάβρωσης των εδαφών.
 
4) Επίλυση του κυκλοφοριακού με τη συνδρομή και την προνομιακή προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
 
5) Προστασία των σπάνιων οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα των προστατευόμενων με ειδικές συνθήκες βιοτόπων και ειδών. Τέρμα στην ασυδοσία ιδιωτών αλλά και του δημοσίου στην «εκμετάλλευση» μέσω της διαπλάτυνσης των κοινόχρηστων χώρων…εις βάρος των βιοτόπων.
 
6) Δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων Αγ. Νικολάου. Έτσι αφενός θα γίνουν ακόμα πιο καθαρές οι θάλασσες που γειτονεύουν με τον αγωγό αλμυρού και αφετέρου το επεξεργασμένο νερό, θα διοχετευτεί με αρδευτικούς αγωγούς για πότισμα σε κήπους και καλλιέργειες της περιοχής. Άμεση προτεραιότητα και η ουσιαστική λειτουργία του βιολογικού της Ελούντας μια που α λύματα «κρύβονται»… μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιτακτική και η σύνδεση των παράλιων οικισμών ως την Πλάκα στο «βιολογικό» της Ελούντας γιατί ο κόλπος απειλείται με οικολογική καταστροφή.
 
7) Κατοχύρωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που απέμειναν ως χώροι πρασίνου. Διάσωση του περιαστικού πρασίνου. Ιδιαίτερη προστασία στον Άγιο Χαράλαμπο. Όχι πάρκινγκ στη θέση του ελαιώνα (πλαγίως Σ/Μ Χαλκιαδάκη). Προστασία των ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων ως αξόνων πρασίνου και διόδων αερισμού και φυσικού κιματισμού της πόλης. Στα σημεία του ποταμού που προτείναμε να σκεπαστούν με ελαφριά κατασκευή (ράμπα) ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις πάρκινγκ, πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων . Μητροπολιτικό πάρκο 40 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο όπως προτείναμε αναλυτικά στο πρόγραμμα πόλης, της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ). Επίσης πάρκο προτείναμε και στη θέση της σημερινής Νομαρχίας, που θα περιτριγυρίζει το ανοιχτό θέατρο που ονειρευόμαστε για την περιοχή. Τέλος θυμίζουμε την προσπάθεια για δεντροφυτεύσεις στις γειτονιές του Αγίου όπως το εξαγγείλαμε στο πρόγραμμά μας.
 
8) Εκπόνηση και εφαρμογή ενός χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που θα υποτάσσεται στο ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και στις σύγχρονες απαιτήσεις ενάντια στη κυιαρχούσα πολιτική της κερδοσκοπίας στη γη που θα αποτρέπει τάσεις γιγαντισμού και υπερσυγκέντρωσης.
 
9) Προστασία των κατοίκων από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (υποσταθμοί και γραμμές υπερυψηλής τάσης, κεραίες κινητής τηλεφωίας κλπ)
 
10) Περιφρούρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων του πολιτισμού μας. Το πώς και πόσο στενά συνδεδεμένο είναι αυτό το αίτημα με την προστασία του περιβάλλοντος θα καταδειχτεί σε επόμενο κείμενο της Δ.Α.Σ.
 
 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
της
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
(υποψήφιος: Βασίλης Χατζηδάκης)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos