ΔΑΣΜια σύντομη ανάλυση: Είναι αλήθεια ότι πολλοί μπερδεύουν την έννοια του πολιτισμού, με την κατανάλωση των πολιτιστικών αγαθών. Ο πολιτισμός όμως είναι ένα σύνολο ενεργειών, συνηθειών και αντιλήψεων που βρίσκεται στην κορυφή μιας πυραμίδας. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι οικονομικές δομές μιας κοινωνίας.
Ακριβώς επειδή σήμερα, οι οικονομικέ δομές αποσκοπούν στην επίτευξη κέρδους μέσα από την διακίνηση και κατανάλωση αγαθών, για αυτό κάθε καλοκαίρι διαβάζουμε τους καταλόγους εκδηλώσεων, όπως διαβάζουμε τα υλικά για παραγγελία μιας πίτσας ..
 
Το ερώτημα είναι ίδιο: τι θα καταναλώσουμε.
 
Παρ’ όλο που οι άνθρωποι του πολιτιστικού οργανισμού, διακρίθηκαν για τις διαφορετικές, εκτός των τειχών αντιλήψεις τους, η κατάσταση παρέμεινε ίδια γιατί η κοινωνία μας (μα κι η κεντρική αντίληψη του δήμου) έμεινε ίδια. Εμείς δεν λέμε ότι θα ανατρέψουμε την κοινωνική δομή της πόλης.
 
Οι κρατούντες όμως θα έχουν περισσότερους λόγους αϋπνίας μαζί μας. Ας δούμε αναλυτικά πως με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και με εμπιστοσύνη στη νεολαία και τος οργανωμένους πυρήνες πολιτιστικής αντίστασης, αισιοδοξούμε να φέρουμε (πιθανά και με λιγότερα χρήματα), μια επίγευση που δεν θα μοιάζει με υλικό πίτσας, αλλά με τη χαρά ενός παιδιού στο πρώτο του πάρτυ συνομηλίκων…
 
Κινηματογαφική λέσχη:
 Η ομάδα αυτή καταφέρνει να συσπειρώνει ολοένα και περισσότερους Αγιωνικολιώτες, να κάνει το άνοιγμά της στη νεολαία και να διοργανώνει με επιτυχία πανελλήνιας εμβέλειας συζητήσεις-συνέδρια, πάνω σε θέματα σινεμά. Θεωρούμε ότι στη λέσχη αζεύτηκαν άνθρωποι με μεράκι, που με την κατάλληλη χρηματοδότηση μπορούν να μας κάνουν όλους περήφανους.
 
Θέλουμε να καλέσουμε σχολεία και σχολές, σε απογευματινές προβολές, που θα έχουν αντικείμενο τη μεταλαμπάδευση του πάθους ια σινεμά, στις νεότερες γενιές. Εκεί οι νέοι μας θα γνωρίσουν την ιστορία του κινηματογράφου, τις σχολές και τους δημιουργούς. Οι προβολές θα είναι δωρεάν και θα προηγείται συζήτηση για την ταινία. Την ευθύνη για την οργάνωση θα την έχει αποκλειστικά η Κ.Λ. και θα χρηματοδοτείται με ποσό για την ενοικίαση της ταινίας, για τα έξοδα προβολής και για την αποζημίωση του κάθε εισηγητή (μέλους της ή μη).
 
Φωτογραφική ομάδα:
Παρόμοια εύσημα πρέπει να δώσουμε και στους φίλους της φωτογραφίας. Μια μόνιμη έκθεση και ένας σκοτεινός θάλαμος στο παλιό υδραγωγείο της πόλης (Άγιος Χαράλαμπος), μια μετακινούμενη έκθεση στα τοπικά διαμερίσματα, συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνδυασμό με τη δημιουργία σκοτεινού θαλάμου εντός σχολικού συγκροτήματος είναι μερικές ιδέες που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Εννοείται ότι και εδώ την ευθύνη των δράσεων θα έχει η Φ.Ο. χωρίς παρεμβάσεις.
 
Θεατρική ομάδα:
Σε αντίθεση με τις παραπάνω ομάδες, η θεατρική ομάδα έχει διαλυθεί, αφού όμως πρώτα έδωσε θαυμαστά δείγματα γραφής και κληροδότησε την πόλη, με ανθρώπους ικανότατους, παθιασμένους για δημιουργία και με διάθεση για προσφορά. Τέτοιους νέους ανθρώπους θέλει η πόλη σήμερα.
 
Νέα κύτταρα αντίστασης στη φτήνια και τη ματαιότητα της καθημερινότητας. Μια αναγέννηση της θεατρικής ομάδας υπό την αιγίδα του δήμου είναι απαραίτητη. Άνθρωποι της παλιάς ομάδας, έμμισθοι νέοι δάσκαλοι θεάτρου, σύλλογοι γονέων και δεκαπενταμελή πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή τη προσπάθεια. Εμείς θα τους χρηματοδοτήσουμε.
 
Μέσα από το εργαστήρι θεάτρου θα καταφέρουμε σε λίγο καιρό, αφενός να ανεβούν θεατρικά έργα και αφετέρου να σχηματισθεί (σε συνεργασία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, σχολές σύγχρονου χορού, ωδεία και φιλαρμονική) ομάδα θεάτρου δρόμου, που τριγυρνώντας το καλοκαίρι στη πόλη, θα δίνει νεανικά αγγίγματα ζωής σε ντόπιους και φιλοξενούμενους. Σε παραλίες, σε σοκάκια, σε σκαλοπάτια, σε γειτονιές, σε πλατείες. Ζωή, κίνηση, σάτιρα παντού.
 
Ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα:
Η ένταση των υποχρεώσεων των μαθητών ειδικά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου με τα φροντιστήρια, τα σχολεία εξεταστικά κέντρα και την αύξηση του ανταγωνισμού, μείωσαν τα νεανικ συγκροτήματα που κάποτε ευδοκιμούσαν στη πόλη. Εμείς θα τους ξαναδώσουμε την αφορμή.
 
Πως; Σε εγκαταλελειμμένους χώρους (παλιές αποθήκες, βιοτεχνίες και οικήματα) θα φτιάξουμε ηχομονώσεις, θα κάνουμε μετασκευές και επισκευές, κα θα εγκαταστήσουμε ηλεκτρολογικές και μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Εκεί αισιοδοξούμε να ξαναδημιουργηθούν εστίες συλλογικής δουλειάς και δημιουργίας.
 
Παιδικές βιβλιοθήκες σε Κριτσά, Ελούντα, Κρούστα και Καλό Χωριό απευθυνόμνες στα παιδιά της περιοχής έως 15 χρόνων.
Την ευθύνη θα έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών ενώ ο δήμος θα καλύπτει τα έξοδα του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού Σε μηνιαία βάση θα οργανώνονται θεματικά αφιερώματα και προβολές, ώρες παραμυθιού κι παιχνιδιού, εκθέσεις.
 
Επίσης με τη βοήθεια εποπτικών μέσων και μέσω συλλογικών εργασιών, θα γίνεται η καταγραφή ιδιαίτερων λαογραφικών χαρακτηριστικών (τοπικοί χοροί, ποίηση, παραμύθια, ιστορίες και ανέκδοτα από τη ζωή του χωρού, έργα και ημέρες ζωγράφων, οργανοπαικτών κλπ).
 
Το πρόγραμμα μηνιαίων δραστηριοτήτων κάθε βιβλιοθήκης θα διανέμεται στα σχολεία της περιοχής. Σε ετήσια βάση οργανώνονται εργαστήρια (θέατρο, ζωγραφική, κεραμική, σκάκι, καραγκιόης, κλπ) παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων.
 
Η βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης, μελέτης αλλά και παιχνιδιού: κάθε βιβλιοθήκη διαθέτει και συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών, οργανώνει εργαστήρια, παιχνίδια προβοές, κλπ. Επίσης υπάρχει συλλογή εκπαιδευτικών βιντεοταινιών και slides για εσωτερική χρήση και δανεισμό σε συνεργαζόμενα σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
 
Έτσι και η νεολαία θα δένεται με την κοινωνία του χωριού και μια δημιουργική απασχόληση μετά το σχολείο θα υπάρχει. 6. Δημοτική πινακοθήκη με συγκεκριμένη νομική οντότητα, δικό της κτήριο (προτείνουμε αυτό των 150 τ.μ. της αποθήκης του τελωνείου), δική της μόνιμη συλλογή και δικούς της υπαλλήλους που:
1)Θα παρακολουθούν τη λειτουργία του τμήματος από επιστημονική και διοικητική άποψη και θα εισηγούνται για ανάλογα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο,
2) θα έχουν την ευθύνη για τη μελέτη, ταξινόμηση, συντήρηση, διάσωση των συλλογών της,
3)τον εντοπισμό, καταγραφή, συγκέντρωση, διάσωση, μελέτη έργων τέχνης με ιστορική – καλλιτεχνική αξία του Κρητικού και Ελλαδικού χώρου καθώς και του νεότερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
4)Επίσης θα μεριμνούν για την ανάπτυξη του γενικού ενδιαφέροντος στους δημότες με εκδόσεις εντύπων, επιστημονικώ βιβλίων, καταλόγων, με ξεναγήσεις. Αν η προσπάθεια πετύχει θα είναι δυνατή και πραγματοποίηση εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και η συμμετοχή μας σε εκθέσεις ή συμπόσια και σεμινάρια.
 
 Λαογραφικά μουσεία σε όσα χωριά μπορούν να υποστηρίξουν λειτουργία σε καθημερινή βάση χώρων, που εκτός του μουσειακού κομματιού θα έχουν και ζωντανές επιδείξεις υφαντικής, ζαχαροπλαστικής, ξυλογλυπτικής κλπ ώστε τα παραγόμενα έργα να δίνουν ζωή στη παράδοση, να αποτελούν πηγή εισοδήματος για το συνεταιρισμό, να αποτελούν σχολειά και τόποι συνάντησης των γηραιότερων με τους νέους και τους επισκέπτες των χωριών.
 
Καλλιτεχνικό εργαστήρι εικαστικών σπουδών ενταγμένο στη κτιριακή υποδομή του κέντρου νεότητας με τμήματα για ζωγραφική – κατασκευές, κεραμική, μικρογλυπτική, κατασκευή μάσκας & κούκλας, καθώς και ένα τμήμα με μαθητές β’ και γ’ Λυκείου για προετοιμασία εισαγωγής σε Αρχιτεκτονική και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η φοίτηση θα είναι έναντι συμβολικού αντιτίμου και θα αφορά τμήματα παιδιών και εήβων. Τα παιδιά θα μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν τα έργα τους σε παζάρια Χριστουγέννων, αποκριών και Πάσχα και όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στη στήριξη απόρων οικογενειών της πόλης. Γιατί τέχνη και ανθρωπισμός, βάζουν γερά θεμέλια στις νέες γενιές Αγιονικολιωτών.
 
Σκακιστικός σύλλογος, με περισσότερη στήριξη και μεταφορά του στο κέντρο της πόλης . Διοργάνωση αγώνων στα καλοκαιρινά απογεύματα Σαββάτου και Κυριακής, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι επισκέπτες της πόλης. Το κεντρικό κτίριο του τελωνείου μπορεί να φιλοξενήσει το σκακιστικό σύλλογο. (Παραπάνω προτείναμε το κτίριο αποθηκών τελωνείου, να δοθεί για μόνιμη στέγαση της πινακοθήκης. Το τελωνείο είναι σε κτίρια του δημοσίου, που προτείνουμε να έλθουν στα χέρια του δήμου για να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι κρίμα τέτοια κτίρια να απονεκρώνονται, αφού ο δήμος μπορεί να καλύψει τα απαραίτητα 1-2 γραφεία του τελωνείου σε δικές του κτιριακές υποδομές).
 
Πάρκο γλυπτικής μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου των 40 στρεμμάτων, που όπως έχουμε προτείνει στο πρόγραμμα πόλης, θα αντικαταστήσει τους χώρους του σημερινού γηπέδου – κολυμβητηρίου- δημοτικής πλαζ.
 
Βιβλιοθήκη σύγχρονη, στεγασμένη στη σημερινή λέσχη προσκόπων της λίμνης που είναι σε κεντρικόττο σημείο, με μηδενική όχληση από τη κυκλοφορία και σε μια θέση που η ανάγνωση μπορεί να καταστεί απολαυστική (οι λειτουργίες των προσκόπων μπορούν να μεταφερθούν στους χώρους της Μαρίνας όπου ήδη στεγάζεται ένα σύστημα).
 
Η νέα βιβλιοθήκη εκτός του δανεισμού βιβλίων, της παροχής έντυπου υλικού (πληροφορίες από πηγές όπως εγκυκλοπαίδειες) ή μη έντυπο (όπως οπτικοί δίσκοι από ηλεκτρονικές πηγές και το διαδίκτυο), θα έρχεται σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής για δραστηριότητες που αφορούν την εξοικείωση των μαθητών με την Βιβλιοθήκη, τους τρόπους αναζήτησης της πληροφορίας, το βιβλίο και την ανάγνωση.
 
Θα έχει τη δικιά της σελίδα όπου μέσω του διαδικτύου θα εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες πρόσβασης σε αυτήν. Θα διοργανώνει λογοτεχνικές βραδιές για να μπουν οι Αγιονικολιώτες στους χώρους της βιβλιοθήκης και να εξοικειωθούν με αυτούς.
 
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις – Φεστιβάλ: Θεωρούμε ότι στο τομέα πολιτιστικών εκδηλώσεων πολλά πήγαν προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Εκδηλώσεις πρωτότυπες, ποιοτικότερες, βγαλμένες από τη ντόπια καλλιτεχνική δημιουργικότητα και ευαισθησία. Όμως νομίζουμε ότι οι εκδηλώσεις πρέπει να αποκεντρωθούν στους συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με το πολιτισμό, σε πόλεις και χωριά.
 
Ο Δήμος πρέπει να ενισχύει οικονομικά και οργανωτικά, να προτείνει, να διαφημίζει, αλλά την ευθύνη πρέπει να την έχει ο κάθε σύλλογος που θα χρωματίζει και την εκδήλωση με την αισθητική του πρόταση. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα είναι υπεύθυνος και θ λογοδοτεί για ένα μεγάλο γεγονός, με διεθνείς διαστάσεις.
 
Προτείνουμε ένα δεκαήμερο φεστιβάλ μουσικών της μεσογείου, κατά τη διάρκεια του οποίου καλλιτέχνες διαφόρων μουσικών ρευμάτων, θα συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις κάμερες των διεθνών δικτύων ενημέρωσης στη πόλη μας. Στη διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος μπορούν να βοηθήσουν οργανωτικά οι βαλκάνιοι και βορειοαφρικανοί και μεσανατολίτες μετανάστες της πόλης μας.
 
Οι παρουσίες στο νσί μας των διεθνούς φήμης μουσικών όπως ο Ψαραντώνης, Πετράκης, Daily κ.α. μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Η έναρξη ενός τέτοιου γεγονότος μπορεί να συντελείται στη λίμνη-σήμα κατατεθέν της πόλης- και η συνέχεια, εκεί που επιμένουμε ότι μπορεί να γίνει τα ωραιότερο ανοιχτό θέατρ της Κρήτης.
 
Στη θέση της σημερινής Νομαρχίας με θέα στον κόλπο του Μιραμβέλλου. Ίσως η καλύτερη εποχή για ένα τέτοιο γεγονός και κλιματολογικά αλλά και για τη παράταση της τουριστικής σαιζόν είναι το πρώτο μισό του Σεπτέμβρη.
 
Υποψήφιος: Β Χατζηδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos