ΣτάδιοΜετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2006 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στo Ρεξ καταγράφηκαν οι παρακάτω προτάσεις που φορούν στα θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού. Ο Σύγχρονος Δήμος έχει ως σκοπό να διαμορφώσει την στρατηγική και το πρόγραμμα της παράταξης, με βάση όλα όσα ειπώθηκαν και κατατέθηκαν στην θεματική αυτή συνάντηση.
 
Όλες οι παρακάτω προτάσεις θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος πάνω στο οποίο θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο Συνδυασμός μας.
 
1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
Η τωρινή Δημοτική αρχή υλοποίησε ένα σημαντικό πολιτιστικό έργο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Αγίου Νικολάου. Επισημάνθηκε όμως από αρκετούς, ότι το έργο αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δουλειάς λίγων ανθρώπων και όχι των μεγάλων ομάδων που είχαν οριστεί για να εργαστούν συλλογικά. Ενδέχεται για το λόγο αυτό, να μην υπήρχε όσο μεγάλη συμμετοχή θα έπρεπε στις εκδηλώσεις αυτές, αρά τις τακτικές συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με εκπροσώπους φορέων.
 
Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να ιδωθεί σαν αφετηρία τόσο για την μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού και την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της πόλης, όσο και γα την οργάνωση σημαντικότερων εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλες πόλεις και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
 
Για την ανάληψη τέτοιων εκδηλώσεων, είναι πρόδηλη η έλλειψη ενός ανοικτού χώρου μεγάλων θερινών εκδηλώσεων. Διαπιστώηκε επίσης η ανεξάρτητη λειτουργία των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, με επιλεκτική κεντρική ενίσχυση. Ωστόσο, τα προγράμματα χρηματοδότησης λήγουν το 2007. Η συνέχειά τους πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί, από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές.
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
Α) Βραχυπρόθεσμες
 
1. Ο χώρος διοικείται από την ΔΗΠΕΔΑΝ και τον ΠΟΔΑΝ. Να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη.
 
2. Ο ΠΟΔΑΝ να έχει γραμματειακή υποστήριξη και να αποκτήσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ανθρώπων του πολιτισμού στις αποφάσεις.
 
3. Συνεργασία με Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Κρήτης για την υλοποίηση μεγαλύτερων εκδηλώσεων. Έχει ήδη ιδρυθεί Δίκτυο Πολιτιστικών Οργανισμών των Δήμων της Κρήτης στο οποίο εντάχθηκε και ο Δήμος Αγίου Νικολάου
 
4. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι πιο κοντά στον ΠΟΔΑΝ και το πολιτιστικό έργ.
 
5. Ο Δήμος να τιμήσει τους ανθρώπους τους πολιτισμού και της Τέχνης καθώς και όσους συμμετείχαν στα κοινά.
 
6. Ανάγκη για την δημιουργία μιας υπερτοπικής εκδήλωσης θεσμού (Φεστιβάλ κινηματογραφικό ή εβδομάδα κινηματογράφου).
 
 7. Άνοιγμα του πολιτιστικού έργου στην τοπική κοινωνία και δη στην νεολαία και στις ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (ΑΜΕΑ, οικονομικοί μετανάστες).
 
8. Συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την δημιουργία πολιτιστικού ημερολογίου.
 
9. Ομάδα για Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενίσχυση διαφόρων μορφών πολιτιστικού τουρισμού. Ο πολιτισμός μπορεί να είναι ανταποδοτικός. Συεργασία με φορείς και ιδιώτες (π.χ. ξενοδόχοι).
 
10. Αξιοποίηση όλων των ανθρώπων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.
 
11. Αξιοποίηση της Λίμνης και της Κιτροπλατείας.
 
12. Προστασία ΛΑΤΟΥΣ, ΟΤΕ, ΜΥΛΟΥ και παλιών σχολείων από καταπατητές και ρυπαντές.
 
13. Πολιτική για Φιλαρμονική και Δημοτικό Ωδείο. Θέση της νέας Δημοτικής Αρχής.
 
14. Στήριξη και αναβάθμιση του Λυκείου Ελληνίδων καθώς και όλων των συλλόγων.
 
15. Προβολή του τριημέρου Λόγου και Τέχνης σαν κεντρικό πολιτιστικό γεγονός. Ο Δήμος να διεκδικεί και να εξασφαλίσει άμεσα την συνέχεια της χρηματοδότησης.
 
16. Νέος χώρος για την τέλεση γάμων.
 
 
Β) Μεσο-μακροπρόθεσμα
 
1. Αξιοποίηση τοπικού δυναμικύ-μητρώο καλλιτεχνών.
 
2. Στέγαση των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και συλλόγων.
 
3. Χώρος ανοικτών εκδηλώσεων.
 
4. Ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας του Αγίου Νικολάου.
 
5. Η Δημοτική πινακοθήκη να μεταφερθεί σε πιο κατάλληλο κτίριο (παλιό Τελωνείο) για να μην είναι προβληματική η πρόσβαση των ηλικιωμένων.
 
6. Δημιουργία πάρκου γλυπτικής στη Λίμνη και γλυπτοθήκης στο δασάκι του Αγ. Χαραλάμπους.
 
7. Εκδηλώσεις στη Σπιναλόγκα και αξιοποίηση του χώρου.
 
8. Κατασκευή συνεδριακού χώρου.
 
2. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
 
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
Λείπει το αθλητικό πνεύμα. Οι αθλητικές εκδηλώσεις γίνονται για να γίνονται. Εγκαταστάσεις ημιτελείς ή στα χαρτά όπως το κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο ή η αίθουσα άρσης βαρών και ελληνορωμαϊκής πάλης. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν έχουν τακτικούς πόρους συντήρησης και αποκατάστασης.
 
Η λειτουργία και η συντήρηση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν θα έπρεπε να γίνεται μέσω του ΟΝΑΔΑΝ, ο οποίος φαίνεται να έχει μόνιμα έλλειψη πόρων, παρά το ότι σύμφωνα με το καταστατικό του πρέπει να παίρνει 30.000 € το χρόνο. Γενικότερα, κανείς δεν φαίνεται να ξέρει τι χρήματα έχει στη διάθεσή του για την οργάνωση μικρών εκδηλώσεων και την συμμετοχή σε αγώνες.
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
Α) Βραχυπρόθεσμες
 
1. Η ΟΝΑΔΑΝ να ασκεί ουσιαστική διοίκηση με ευρύτερη συμμετοχή των ενεχομένων. Η τακτική συντήρηση να αναληφθεί από προσωπικό του Δήμου. Να γίνεται κάθε χρόνο προϋπολογισμός για τους πόρους που κάθε οργάνωση θα μπορεί να διαθέτει για αθλητικές εκδηλώσεις (για τα παιδιά).
 
2. Ο Δήμος να διεκδικήσει παράταση της χρηματοδότησης για συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
3. Ο Δήμος να τιμήσει τους αθλητές του.
 
4. Ο Δήμος να διεκδικήσει άμεσα τα κονδύλια για τις ημιτελείς και εξαγγελθείσες εγκαταστάσεις.
 
5. Ομάδα για Ευρωπαϊκά προγράμματα. Οργάνωση εκδηλώσεων αθλητικού τουρισμού σε συνεργασία με τουριστικούς φορείς.
 
6. Να ενταχθεί η ιστιοπλοΐα αι άλλα ναυταθλητικά αθλήματα στον εξωσχολικό αθλητισμό.
 
7. Ο αθλητισμός να συνδεθεί με τον πολιτισμό και την παιδεία.
 
Β) Μεσο-μακροπρόθεσμα
 
1. Προώθηση των ημιτελών και εξαγγελθέντων έργων.
 
2. Γήπεδα τένις: Επισκευές 30.000 € για να γίνουν χρηστικά.
 
3. Γήπεδο μπάσκετ: Περίφραξη και φωτισμός.
 
 
Άγιος Νικόλαος 3 Αυγούστου 2006
Το γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos