Δημήτρης Κουνενάκης, με υποψηφίους

Σύγχρονος Δήμος

Με την κεντρική συγκέντρωση στη πλατεία Αγίου Νικολάου, κορυφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (13/10), η μακρά προεκλογική εκστρατεία του Δημοτικού Συνδυασμού «Σύγχρονος Δμος» που κράτησε περί τους 6 μήνες, με θεματικές συζητήσεις, επαφές, σύνοψη προγράμματος και σύνθεση ψηφοδελτίου.

Στην τελική συγκέντρωση, διαβάστηκαν μηνύματα των Μιχάλη Καρχιμάκη και Μανόλη Μπαλτά, παρουσιάστηκαν για άλλη μια φορά όλοι οι υποψήφιοι, ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, ανέλυσε ενώπιον του πολυπληθούς όσο και σκεπτόμενου ακροατηρίου και τις κατευθύνσεις και το όραμα του ίδιου αλλά και του συνδυασμού, για τη επόμενη τετραετία.

Όπως είπε ο κ. Κουνενάκης: θέλουμε έναν δήμο στρατηγείο. Μαζί με τους φορείς και τους πολίτες, αναζητά το νέο ρόλο μας, στη Κρήτη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Το περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή, που μπορεί να σταθεί, μπορεί να διαπραγματευτεί, που έχει σχέδιο, πρόγραμμα, στρατηγική.

Ο κόσμος έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το τέλος της ομιλίας στη κεντρική πλατεία της πόλης, συζητώντας με τους υποψηφίους, ανταλλάσσοντας απόψεις, γνωρίζοντας καύτερα ο ένας τον άλλο.

Όλη η ομιλία Κουνενάκη:

Αγαπητοί συμπολίτες,
Με συνάντησε ένας συμπολίτης μας τον οποίο γνωρίζω αλλά δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις και μου είε: δεν θέλω τους άλλους και θα στηρίξω εσένα και το συνδυασμό σου γιατί σας θεωρώ καλύτερους. Ξέρεις ότι ανήκω ιδεολογικά σε αντίθετο χώρο αλλά σ αυτές τις εκλογές πάνω από όλα είναι η πόλη μου. Είμαι οικοδόμος μένω εδώ από το 1963, έχω κτίσει τη μισή πόλη και την αγαπώ, τη θεωρώ δική μου και γι αυτό θα σας στηρίξω.. Μεγάλη η ευθύνη να διαχειρίζεσαι τόσες ελπίδες.
Όμως αυτή η αγάπη αποτελεί τη βάση για να διαχειριστείς τον κοινό σου χώρο σαν δικό σου, να συνυπάρξεις με τους συμπολίτες σου στην κοινή αυλή, να ασχοληθείς με τα καθημερινά και τα σχέδια σου για το μέλλον.
Ελπίζουμε πως ο νέος Δήμος θα δείξει την ίδια αγάπη. Για να δικαιώσουμε τις ελπίδες των φίλων και συμπολιτών που μας στηρίζουν.

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος και βλέπουμε με αισιοδοξία την επόμενη Κυριακή . Από τη Δευτέρα μια νέα Δημοτική αρχή,- ο συνδυασμός Σύγχρονος Δήμος, θα αναλάβει τις τύχες του τόπου. Μια νέα ηγεσία θα αναλάβει ν οδηγήσει την κοινωνία μας, θα ασχοληθεί με την καθημερινότητα αλλά και με το στρατηγικό σχέδιο για την πορεία του τόπου μας.
Ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες, συναντηθήκαμε με πολίτες από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Ξεπεράσαμε αντιθέσεις του παρελθόντος, συναντιόμαστε με συμπολίτες που βρέθηκαν σε διαφορετικές πλευρές στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αναζητήσαμε αυτά που μας ενώνουν. Αναζητήσαμε τα προγραμματικά, πολιτικά και ιδεολογικά σημεία όπου μπορέσαμε να συναντηθούμε, με στόχο μια νέα ενότητα που να εκφράζει τις ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας.
Επιδιώξαμε μια ευρύτερη συναίνεση που είναι προϋπόθεση, όχι μόνο για να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά κυρίως για να ενώσουμε την κοινωνία , ν αξιοποιήσουμε τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου ώστε να παράγουμε έργο, ως διοίκηση του Δήμου.
Καταθέτουμε μια σύγχρονη, ανανεωτική και αναπτυξιακή πρόταση για τον τόπο μας μέσα από το πρόγραμμα μας. Σε μια μακρά πορεία στον κόσμο , σε συναντήσεις, ημερίδες, επισκέψεις, συζητήσεις,- ακούσαμε προβλήματα.-, απόψεις- προτάσεις. Με βάση αυτές μια ομάδα προχώρησε στη σύνταξη του προγράμματος μας που πιστεύουμε πως εκφράζει τις ανάγκες του Δήμου σήμερα, και προδιαγράφει τις εξελίεις. Το πρόγραμμα μας δεν είναι στατικό, περιέχει ιδέες και σκέψεςι είναι δυναμικό και ανοικτό σε ιδέες και προτάσεις. Φιλοδοξεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη. Περιέχει βραχυπροθέσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους αλλά και μακροπρόθεσμους. Δεν είναι τυ παρόντος η ανάλυση του προγράμματος που το έχετε ήδη στα χέρια σας. Προφανώς εμείς δεν έχουμε ανάγκη να αντιγράψουμε κανένα- όπως λέει ο κ Τσουκάκης, ούτε τις περίεργες ιδέες του περί γραφείου Βρυξελλών, όπου ένας δύσμοιρος υπάλληλος θα τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πληροφορηθεί αυτό που μπορεί να μάθει κανείς εύκολα από το διαδίκτυο. Εμείς προτείνουμε κοινό γραφείο Κρήτης όπου θα μπορούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές και να ΄χουμε τις αναγκαίες πληροφορίες.
Αγαπητοί φίλοι.
Θέλουμε ένα Δήμο στρατηγείο, που μαζί με τους φορείς και τους πολίτες, αναζητά το νέο ρόλο μας στην Κρήτη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.
Το περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που μπορεί να σταθεί να διαπραγματευθεί, να έχει σχέδιο, πρόγραμμα, στρατηγική. Η καλή προετοιμασία προγραμμάτων και δράσεων η σωστή τακτική και η εξασφάλιση συμμαχιών θα φέρει και έσοδα, έργα και αποτέλεσμα. Το επερχόμενο ΔΆ κοινοτικό πλαίσιο είναι η τελευταία ευκαιρία για την περιφέρεια γα να προωθήσουμε έργα και δράσεις. Μεγάλους άξονες, ΒΟΑΚ, αναπλάσεις πόλης και χωριών, επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία, επενδύσεις στην παιδεία, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, , στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στήριξη κοινωνική πρόνοιας.
Επιδιώκουμε ένα Δήμο που θα έχει στρατηγική και τακτική για κάθε τομέα, θα είναι ανοικτός σε ιδέες και ανθρώπους, θα έχει όραμα, όρεξη και τεχνογνωσία.
Επιθυμούμε ένα Δήμο που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες αντιλήψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, θα έχει πελατοκεντρικό προσανατολισμό, που σημαίνει πως το κέντρο και το μέτρο της λειτουργίας του είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, θα εφαρμόζει αρχές ποιότητας και θα στοχύει στην παραγωγή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Προωθούμε για αυτό νέες μορφές οργάνωσης του Δήμου, αναδιάταξη υπηρεσιών, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καλές συνθήκες εργαίας, εισαγωγή συστημάτων ποιότητας, απλούστευση διαδικασιών, τετραψήφιο νούμερο, αποκέντρωση στα διαμερίσματα, αναβάθμιση του ΚΕΠ, δημιουργία και άλλων υπηρεσιών μίας στάσης
Επιδιώκουμε ένα Δήμο που μαζί με την κοινωνία, κινητοποιεί το ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο της περιφέρειας για να επιτύχουμε νέο κοινωνικό πλούτο σε εισοδήματα, σε απασχόληση, σε ποιότητα ζωής.
Θέλουμε να γίνουμε μια έξυπνη πόλη, που αξιοποιεί τους ανθρώπους της, τους φίλους της, τους επισκέπτες τη, είναι ελκυστική με τις παροχές και τις υποδομές της. Θα έχουμε τακτική επαφή με τους αποδήμους μας, θέλουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία των εκατοντάδων συμπολιτών μας από άλλες χώρες της Ευρώπης, που διαμένουν σχεδόν μόνιμα πλέον στην περιφέρεια μας. Δημιουργούμε ομάδες (λόμπυ) των φίλων και χωριανών μας εκτός Δήμου, αναζητούμε συνεργασίες και συμμαχίες για προώθηση των προβλημάτων του τόπου.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που με τη συμμετοχή θα διευρύνει τη δημοκρατία , θα προωθεί την αυτοδιοίκηση.
Δεν μας ενδιαφέρει μια απλή διαχείριση των τοπικών πραγμάτων. Μας ενδιαφέρει μια κοινωνία που αυτοδιοικείται, σχεδιάζει, συμμετέχει, είναι ενεργή, ευαίσθητη και ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα και στο αύριο.
Ο δήμος μας μαζί με φορείς που επιτελούν σπουδαίο έργο, είναι αλληλέγγυος σε συμπολίτες μας και ομάδες που έχουν ανάγκη. Στηρίζουμε και διευρύνουμε το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών με στήριξη των υπαρχουσών δομών και με νέους οργανισμούς. Στηρίζουμε τον άνεργο, την εργαζομένη μητέα, το νέο, τους συμπολίτες που μας έχουν ανάγκη. Με ευαισθησία στεκόμαστε στα κοινωνικά προβλήματα,- πολιτευόμαστε με τρόπο που διαφυλάσσουμε και ανασυνθέτουμε τον κοινωνικό μας ιστό.
Η νέα Δημοτική αρχή είναι ανεξάρτητη, αυτόνομη, αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, ενώνει, σέβεται και προωθεί τη δημιουργική σύνθεση στη διαχείριση των τοπικών μας πραγμάτων. Αυτοδιοίκηση εξ ορισμού σημαίνει αυτοτέλεια, ανεξαρτησία, συγκρούεται με την κεντρική εξουσία. Ανεξάρτητοι στη δράση δεν σημαίνει και απομόνωση. Πολλά έχει χάσει ο τόπος και ο νομός από άγονες αντιπαραθέσεις θεσμικών παραγόντων.. Διαμορφώνουμε στρατηγική για τη ΤΕΔΚ,- το περιφερειακό συμβούλιο, και διεκδικούμε απο την κεντρική εξουσία. Απέναντι στον κ Τσουκάκη δεν βρίσκεται κάποιος βουλευτής, όπως λέει. Απέναντι είναι ένας ολόκληρος όσμος, μια άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, με άλλη αντίληψη για τη συμμετοχή και τη διαχείριση των κοινών. Είμαστε όλοι εμείς που με προσπάθεια και αξιοπρέπεια συγκροτήσαμε το σύγχρονο Δήμο και αγωνιζόμαστε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, χωρίς ρουσφετολογικές υποσχέσεις. Εμείς που πιστεύουμε στην ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση θα συγκρουστούμε αλλά και θα συνεργαστούμε όμως και με τον Καρχιμάκη τον Πλακιωτάκη, τον Πευκιανάκη, , τον Ανδρουλάκη, τον Μπαλτά, τη Δαμανάκη , και με όλους τους συμπολίτες που μπορούν να βοηθήσουν και να προσφέρουν πολλά.
Αγωνιζόμαστε για την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, προωθούμε την αποκέντρωση στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο πληροφόρησης, αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία για την βελτίωση των υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.
Καθιερώνουμε νέους τύπους λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου ώστε να εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια, τη γνώση, την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή.

Αγαπητοί φίλοι,
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που καταρτίζει ο Δήμος στην αρχή της τετραετίας, θα υπάρχει δέσμευση για τα έργα σε κάθε διαμέρισμα. Στα πλαίσια του σχεδιασμού και της οργάνωσης της ζωής μας, χρειάζεται κάθε διαμέρισμα να αποκτήσει το ρόλο του, να έχει το δικό του μερίδιο στην ανάπτυξη, το δικό του σχέδιο για το μέλλον.
Και οι τέσσερις αντιδήμαρχοι θα χρεωθούν διαμερίσματα ώστε να υπάρχει τακτική παρουσία της εκτελεστικής εξουσίας Θα πάρουμε επίσης μέτρα ώστε τα τοπικά συμβούλια να γίνουν πραγματική ηγεσία στον τόπο τυς. Σε κάθε διαμέρισμα έχουμε συγκροτήσει ομάδες μαζί με τους υποψηφίους μας που θα διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις

Φίλες και φίλοι,
Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, μας δένουν πολλά, παρά τις αντιθέσεις που υπήρχαν και υπάρχουν, τις διαφορετικές αντιλήψεις, τη διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας γνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τις επιφυλάξεις, θεμιτές σε μια δημοκρατία.
Προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα στην προεκλογική τακτική μας, με τι θέσεις μας, να μη θίξουμε ανθρώπους, να μην προσβάλλουμε αντιλήψεις, να μην ξεπεράσουμε τα όρια που θα διαρρήξουν τον κοινωνικό μας ιστό.
Προσπθούμε να πορευθούμε με τρόπο που θα εξασφαλίζει ένα επίπεδο πολιτισμού και συνεννόησης, με σεβασμό σε όλους-, ανοικτοί και φιλικοί.
Είμαστε ενωτικοί, ανοικτοί σε ιδέες και ανθρώπους, όλοι μπορούν να βρουν θέση στη διαχείριση, όλοι έχουν ρόλο και λόγο στον αυριανό Δήμο.

Φίλες και φίλοι
Καταθέσαμε ένα συνδυασμό από άξιους συμπολίτες που θα είναι η νέα ηγεσία τυο Δήμου και των διαμερισμάτων. Είμαστε μια καλή ομάδα, ΅έουμε κατά γενική ομολογία πολύ καλό ψηφοδέλτιο. Μέσα στις δυσκολίες που είχαμε αναπτύξαμε τις ανθρώπινες σχέσεις και νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό βάλαμε την ομάδα πάνω από εμάς. Και αύριο στο Δήμο θα αξιοποιηθούν όλοι οι υποψήφιοι- θα έχουμε το ίδιο κλίμα ενότητας και συνεργασίας, θα έχουμε συλλογικότητα- αλληλεγγύη για να έχουμε και αποτελεσματικότητα. Και πάλι τους ευχαριστώ για την προσφορά τους, όπως ευχαριστώ και μια σειρά άλλους φίλους που βοήθησαν, πρόσφεραν και πορευτήκαν μαζί μας
Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους διετέλεσαν σύμβουλοι στο Δήμο και στα διαμερίσματα και ιδιαιτέρως όλους του Δημάρχους και προέδρους μέχρι σήμερα για την προσφορά τους στο Δήμο και την κοινωνία. Διέθεσαν ατέλειωτες ώρες, κατέβαλαν προσπάθειες, συνεισέφεραν στην πρόοδο του τόπου. Ελπζω ότι με πολλούς απ αυτούς θα έχουμε μια καλή συνεργασία και βοήθεια στην επόμενη τετραετία..

Αγαπητοί συμπολίτες,
Αυτό που αναζητούμε όλοι μας, η πόλη και τα διαμερίσματα, είναι μια νέα δημοτική αρχή για την επόμενη τετραετία, που θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την καθημερινότητα αλλά και τα όνειρά και τις ελπίδες μας. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα των εκλογών, πέρα από διαφορές, προέλευση και επιφυλάξεις. Στα ψηφοδέλτια μας έχουμε συμπολίτες απ όλους τους πολιτικούς ΅χώρους που μας στηρίζουν.. Χωρίς διακρίσεις, με δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα θα πορευθούμε και αύριο στο Δήμο

Φίλες και φίλοι
Τα μηνύματα είναι καλά. Διαθέτουμε προγραμματική και ιδεολογική υπεροχή, έχουμε ικανό ψηφοδέλτιο, έχουμε την εμπειρία, τις ιδέες και τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το Δήμο την επόμενη τετραετία. Πιστεύουμε πως η 1η του Γενάρη θα είναι η αρχή μια νέας δημοτικής περιόδου. Νέας σε αντιλήψεις και πρακτικές, διαφορετικής στον τρόπο διοίκησης και επαφής με τους πολίτες.

Την Κυριακή θα κριθεί η μάχη των εκλογών. Με το σύστημα του 42% δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.
Κάθε ψήφος είναι κρίσιμη, κάθε ψήφος θα μετρήσει την Κυριακή. Επόμενη Κυριακή δεν θα υπάρξει.
Καλούμε όλους του συμπολίτες μας, να στηρίξουν και να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για το μέλλον του τόπου.
Σας καλώ να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την τελική μάχη.
Με αισιοδοξία, με μαχητικότητα, με πίστη πορευόμαστε στις εκλογές Το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσπάθειες και τις ελπίδες μας,

Τη Κυρική το βράδυ θα είμαστε η νέα Δημοτική αρχή.

Μαζί για τη νίκη,
Μαζί για το νέο Δήμο
Μαζί για μια νέα πορεία

Σας Ευχαριστώ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos