Σύγχρονος Δήμος σε άμεση επαφή με τον πολίτη
Μας ενδιαφέρει να έχουμε ενεργούς πολίτες ………….

Ένας σύγχρονος Δήμος δίνει έμφαση στην κοινωνική φροντίδα των πολιτών.  Η αποκέντρωση των κεντρικών υπηρεσιών και η εφαρμογή της καταγραφής, παρακολούθησης και αξιολόγησης της υγείας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο αποτελεί κύριο μέλημα.

Με σύγχρονο σύστημα ΑLERT για άμεση διασύνδεση με το νοσοκομείο ή το ΕΚΑΒ. Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών,  ημερίδες, συνεδρία, επιμορφωτικά προγράμματα, που αφορούν το κάπνισμα,  το αλκοόλ,  τη διατροφή, τα ναρκωτικά και την αξία προγνωστικών εξετάσεων (test pap, μαστογραφία, εμβολιασμοί). Προληπτικούς ελέγχους και ενίσχυση των δομών « βοήθεια στο σπίτι».  

Αν και εφαρμόζεται σε άλλους Δήμους, στον Δήμο μας είναι ανύπαρκτος ο όρος του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ.

Η εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ειδίκευση του Κατ΄οίκον Κοινοτικού Φροντιστή, δημιουργεί ένα δίαυλο κοινωνικής επανένταξης  και ενίσχυσης  ομάδων πληθυσμού όπως παρατεταμένα άνεργοι.

Μια άλλη προσέγγιση που εφαρμόζεται ήδη σε άλλους Δήμους είναι η «ομάδα αυτοδιαχείρισης» που έχει ως  στόχο την διδασκαλία του χρόνιου ασθενή σε ζητήματα αυτοδιαχείρισης.

 «Η αυτοδιαχείριση, αναφέρεται στην ικανότητα του ηλικιωμένου ή χρόνιου ασθενή να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, τις συνέπειες και τις αλλαγές του τρόπου ζωής που οφείλονται στην χρόνια νόσο». 

Η εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση διαφέρει από την εκπαίδευση με την παραδοσιακή έννοια, γιατί επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Σημαντική είναι η ανάμειξη των συγγενών στην λήψη αποφάσεων. Θεωρείται σημαντικό να συμμετέχουν, ως «συνεργάτες», ενεργά στην φροντίδα και τον σχεδιασμό των αποφάσεων ,ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς που αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους.   Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υπάρχει και διασύνδεση με ομάδες αλληλεγγύης.

Μας ενδιαφέρει να έχουμε ενεργούς πολίτες και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη κοινωνικά ευάλωτων ατόμων.

Λαμπράκη Μαρία (Μαρίζα)
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑλλάΖουμε τον Δήμο

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos