Το Κοινό των Καλοχωριανών
εκβολή του Καλού Ποταμού

Μπήκαμε στη τελική ευθεία για τις εκλογές, μα η πολιτική άμιλλα είναι υποτονική. Οι περισσότερες δηλώσεις των υποψηφίων παραμένουν γενικόλογες, χωρίς να συνεισφέρουν στη συγκρότηση ενός πολιτικού αυτοδιοικητικού λόγου. Οι όποιες, λίγες, εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οι πολίτες δεν έχουν παρά να αξιολογήσουν τι άλλαξε στη ζωή τους τα τελευταία 5 «Καλλικρατικά» χρόνια και τι θα γίνει πραγματικότητα από τα εξαγγελόμενα των υποψηφίων συνδυασμών. Ακόμη μια φορά δυστυχώς  οι περισσότεροι θα ψηφίσουν στη λογική των κοινωνικών, επαγγελματικών ή συγγενικών σχέσεων κι όχι με κριτήριο κάποιες ουσιαστικές οραματικές προτάσεις .

Μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις φαίνεται να αναδεικνύεται η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση του Καλού χωριού. Παρακολουθώντας τη συνέλευση και την παρουσίαση των υποψηφίων το Σάββατο το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού συλλόγου, εκφράστηκε από όλους τους υποψήφιους ένας αυτοδιοικητικός λόγος έκπληξη για τα δεδομένα της περιοχής και όχι μόνο. Συγκροτημένες  προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, τον πρωτογενή τομέα κ.α. Οι πολίτες του Καλού Χωριού που θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται να γνωρίζουν καλά τα τοπικά προβλήματα και διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους με οραματική διάσταση και ορίζοντα δεκαετίας! Προτείνουν για παράδειγμα ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας με τους ξενοδόχους της περιοχής για την απορρόφηση τοπικών γεωργικών προϊόντων ώστε να πάρει σάρκα και οστά η πολυδιαφημιζόμενη εδώ και χρόνια σύμπραξη πρωτογενούς τομέα και τουρισμού. Προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αγροκήπιου, για την ενιαία  διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, για την δημιουργία αθλητικού κέντρου και σχολείου, πολυχώρο πολιτισμού ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και πολλά άλλα, με συγκεκριμένους τρόπους υλοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «τον τόπο μας πρέπει να τον παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας».

Η περίπτωση του Καλού Χωριού θα μπορούσε να γίνει ένα καλό παράδειγμα και για άλλες υποψηφιότητες σε τοπικές κοινότητες ανεξάρτητα σε ποιο συνδυασμό ανήκουν.  Να προβάλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να διεκδικήσουν λύσεις να δείξουν ότι ο δήμος δεν είναι μόνο η πόλη του Αγίου Νικολάου. Όραμα και μέλλον πρέπει να έχουν και τα χωριά. Τα προβλήματα δεν είναι παντού τα ίδια. Η εξειδίκευση είναι αναγκαία και σ΄αυτή την κατεύθυνση βοηθάει ο διάλογος που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από συνελεύσεις, απολογισμό των προηγούμενων αιρετών και προτάσεις των υποψηφίων. Οι πολίτες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να κρίνουν τα πεπραγμένα των αιρετών για να έχουν μια εικόνα πριν την κάλπη. Διότι « Θεμελιώδηs αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματοs είναι η άσκηση δημοσίου ελέγχου του επίδοξου αξιωματούχου πριν από την ανάληψη του αξιώματοs και δημόσιου απολογισμού του, μετά το πέραs τηs θητείαs του.» Αλλοιώς θα συνεχιστεί το «ψάξιμο» των ψήφων και η συγγενική ή φιλική στήριξη σε ανύπαρκτες ή στην καλύτερη περίπτωση σε γενικόλογες υποσχέσεις. Στις εκλογές οφείλουμε να ψηφίζουμε με πολιτική συνείδηση για το καλό της πόλης, για το καλό του δήμου. Κι έχουμε αυτή την εμπειρία αιώνες τώρα, την εμπειρία του κοινοτισμού…

Γιώργης Λαγκαδινός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos