Ανηψητάκης, Καστάνη

Λασίτθι στη πλώρη

Το Λασίθι στην Πλώρη διάλεξε να «δέσει» την Παρασκευή 18.8 στις 8μμ σε δροσερό παραλιακό μπαρ της Σητείας για να παρουσιάσει το τοπικό του πλήρωμα.
Ο χώρος έμοιαζε με γεμάτο κατάστρωμα πλοίου. Ήταν κατά γενική ομολγία μια διαφορετική πολιτική εκδήλωση, που επιβεβαίωνε αυτό που γράφονταν στο κείμενο που μοιράστηκε, ότι η πολιτική μπορεί να είναι και μια υπόθεση ποίησης και χιούμορ.
Εκεί υπήρχε ένα ποιητικό βιογραφικό του Ανηψητάκη και ένα σκίτσο σχόλιο στο ενεργειακό πρόβλημα…

Κλαδί-κλαδί
το δέντρο του μύθου
κατεβαίνω
σε κάθε στάση
παντοτινή πιστεύω
τη φωλιά μου
αδιόρθωτος μυθοποιός
ακόμα
και στο τελευταίο κλαδί
πριν απΆ το χώμα

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς. Χαρακτηριστικό το SMS του Οδυσσέα Σγουρού στον Αντώνη. «Καλούς πλόες σύντροφε… Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, το θυμωμένο Ποσειδώνα, μη φοβάσαι… Ένα Καλύτερο Λασίθι είναι εφικτό.»

Αρχικά ο Αντώνης Ανηψητάκης παρουσίασε τις αρχές της κίνησης που φιλοδοξεί να ενώσει ο Νομό και την Κρήτη.

«… Το όραμά μας: Ένα ακμάζον Λασίθι σε μια ακμάζουσα Κρήτη. Τα σημαντικότερα θέλγητρα της Κρήτης είναι κοινά και προκαλούν για τη συντονισμένη προβολή τους. Τα σοβαρότερα προβλήματα της Κρήτης είναι κοινά και επιτάσσουν κοινή αντιμετώπιση. Οι οπικιστικές επιδιώξεις χωρίς όραμα, αρχές και πρόγραμμα έχουν οδηγήσει συνολικά την Κρήτη σε αναπτυξιακή σύγχυση.

Το «Λασίθι στην Πλώρη» έχει ως κύριο προορισμό την προγραμματική συνεννόηση στο Λασίθι και στην Κρήτη. Ο νομός Λασιθίου, πληγωμένος διπλά απΆ τον τοπικισμό, μπορεί να πρωτοπορήσει. Όσο καλύτερα τα καταφέρουμε μέσα τόσο πειστικότεροι θα είμαστε έξω. Από ένα Λασίθι που τσακώνεται και χωρίζεται στα 4, στις 4 πρώην επαρχίες του, από μια Κρήτη που τσακώνεται και διαιρείται στα 4, στους 4 νομούς της, να φτάσουμε σε ένα Λασίθι, σε μια Κρήτη 4Χ4.

Για την Πολιτική:
Είναι ο τρόπος διευθέτησης των κοινών. Καθορίζει τη ζωή μας, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά ή τα κυβικά μας. Οι εξουσίες, από ματαιόδοξα τρόπαια, να γίνουν εργαλεία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για δημιουργική διαχείριση των δημοσίων πραγμτων.

Για τις Τεχνολογικές Εξελίξεις:
Τις δημιούργησαν εργαζόμενοι. Για ένα καλύτερο κόσμο, για μια άλλη παγκοσμιοποίηση πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνουν.

Για τη Νοοτροπία:
Αλλοτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν δείκτης πολιτιμού. Σήμερα είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης. Μπορούμε να προσδώσουμε κύρος στο Νομό, ποιότητα στη ζωή μας, αν στοιχηθούμε γύρω από μετρήσιμους στόχους, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, ο δραστικός περιορισμός των ατυχημάτων, εργατικών και τροχαίων.

Για την Ανάπτυξη:
Όσο ταυτίστηκε με την άμετρη λατρεία για το νέο και το πολύ, έβλαψε το περιβάλλον, υποθήκευσε το μέλλον. Εξίσου σημαντικό με τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων, η προστασία των μη ανανεώσιμων πόρων, η θωράκισή μας από πιθανές καταστροφέ. Bάρος σε πρόληψη, υγεία, διατροφική ασφάλεια, πιστοποίηση βιολογικών, αποφυγή μεταλλαγμένων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ποιότητα υπηρεσιών. Iδιαίτερη μέριμνα σε πολιτισμό και νεολαία. Τα έργα υποδομών να ιεραρχούνται με κοινά αποδεκτές αρχές. Η ωριμότητα τους να μην καορίζεται από την επιλεκτική λίπανση μανδαρίνων και παλαιοκομματικών. Δεν είναι λογικό ο Βόρειος Οδικός Αξονας (ΒΟΑΚ) στο μεγαλύτερο τμήμα του στο Λασίθι να έχει μέση ωριαία ταχύτητα 50ΚΜ, όταν στην υπόλοιπη Κρήτη είναι 90ΚΜ, κι αυτό το τμήμα να είναι το τελευταίο που αναβαθμίζεαι, όπως δεν είναι λογικό, ο ΒΟΑΚ συνολικά, να υστερεί τόσο από την εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης ή από τον αντίστοιχο οδικό άξονα της Κύπρου.

Για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση:
Πρώτο της μέλημα η εκπόνηση ενός νομαρχιακού προγράμματος, τεκμηριωμένου, συνεκτικού, ιεαρχημένου, ισορροπημένου χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, που θα ενώνει το νομό και θα διευκολύνει τους νέους. Όσο διεκδικούμε δυο διεθνή αεροδρόμια ή βγάζουμε τα μάτια μας για μια σχολή ΤΕΙ δεν είμαστε σοβαροί. Αντίθετα μπορούμε να δείξουμε ότι τα νοσοκομεία μας συντονιζόμενα, συνστούν κατάλληλο υγειονομικό μοντέλο για το νομό μας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, επάρκεια, αποτελεσματικότητα. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται. Με εσωτερική συνεννόηση, πολίτες, υπηρεσίες, αρχές, μπορούμε να βελτιώσουε τη ζωή μας. Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για μας…»

Ακολούθησε η παρουσίαση των τοπικών υποψηφίων. Ο Αντώνης Ανηψητάκης παρακάλεσε τη δημοφιλή ηθοποιό Ελένη Καστάνη, επίσης μέλος του συνδυασμού. να διαλέξει για τον καθένα κι από ένα μικρό ποίημα, από δικ του ανέκδοτη συλλογή, να τους χαρίσει, προκειμένου να τους εκφράσει την βαθιά του ευχαριστία. Ήταν ίσως η κορυφαία στιγμή της βραδιάς. Ένας-ένας οι υποψήφιοι πλαισίωναν τον Αντώνη και άκουγαν την Ελένη… Ολγα Αμπουλέρη-Κωνσταντάκη, Θεοδόσης Γαρεφαλλάκης, Μαίρη Γιαννουρή-Κουβαάκη, Γιάννης Μανιαδάκης, Δημήτρης Σπύρου, Βαγγέλης Σκαρβελάκης, Γιάννης Τσουράκης, Γιάννης Χατζηγιάννης.

Τελευταίο ποίημα, αυτό που διάλεξε η Καστάνη για τον εαυτό της.
Λευκό
για το λευκό
για το απλό
για το ελάχιστο
για το ωραίο
για το λευκό λοιπόν
που έκρυψε την τέχνη
επτά χρωμάτων

Μετά οι παρευρισκόμενοι σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία αποφάσισαν ποιο θα είναι το βασικό σύνθημα του συνδυασμού. Επικράτησε με σχετική πλειοψηφία η σολωμική ρήση «με λογισμό και μΆ όνειρο» αφήνοντας δεύτερο το «ιός ελπίδας, μεταδώστε τον».

Η εκδήλωση έκλεισε με μακρά ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία άνοιξε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Τσικαλάκης, γύρω από το ακολουθητέο μοντέλο ανάπτυξης του Λασιθίου και της Κρήτης. Στη συζήτηση πήραν μέρος και οι πανεπιστημιακοί Δημήτρης πριασούλης και Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη που έτυχε να παραθερίζουν στη Σητεία .

Print Friendly, PDF & Email

Από manos