Κωστής Τσουκάκηςτου Κωστή Τσουκάκη.
Ο συνδυασμός Δημοτική Αναγέννηση βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον δημότη.
Πιστεύουμε ότι αναβαθμίζοντας τη σχέση δημοτικής αρχής και δημοτών, ανταποκρινόμαστε στα κελεύσματα των καιρών και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια δημοτική αρχή που να υπηρετεί τον τόπο και τον πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, πρόκειται να λειτουργήσουμε ειδική τηλεφωνική γραμμή του δημότη όπου μπορεί να απευθύνεται για να εκφράσει τα παράπονα, τις υποδείξεις ή ακόμα και να επικροτήσεις ένα γεγονός. Ευθύνη της ειδικής υπηρεσίας θα είναι προωθήσει το θέμα στους αρμοδίους και να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο τηλεφωνικά ή ακόμα και γραπτά για την εξέλιξη του. Είνι πολύ σημαντικό ο πολίτης να μην ακούει από την άλλη άκρη της γραμμής, «δεν είναι αρμόδια η υπηρεσία μας». Όπως πολύ σημαντικό είναι να βλέπει ή να ενημερώνεται ο πολίτης ότι η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται. Ο ωχαδερφισμός σε πολλές περιπτώσεις είναι συνέπεια της απογοήτευσης το πολίτη. Μη βρίσκοντας ανταπόκριση παύει να ενδιαφέρεται. Θέλουμε τον πολίτη ενεργό και συμπαραστάτη στη προσπάθεια. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν αποδείξουμε στην πράξη ότι θέλουμε να ακούμε τα παράπονα και την κριτική για να μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμεν.
Δημιουργούμε τον «οδηγό του δημότη». Αποσαφηνίζουμε πλήρως και ενημερώνουμε τον πολίτη για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών.
Καταρτίζουμε «Χάρτα Δικαιωμάτων του δημότη». Σκοπός μας, να καταγράψουμε αι να προσδιορίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και τις υποχρεώσεις των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων απέναντι του.
Στοχεύουμε στην διευκόλυνση της εξυπηρέτησης, στην μείωση της ταλαιπωρίας, στη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην εξασφάλιση της διαφάνειας και τς ισονομίας. Ο σεβασμός, η εξυπηρέτηση και η ισονομία είναι δέσμευση προς τους πολίτες.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως θα τα επιθυμούσαμε. Υπάρχει η πιθανότητα ο πολίτης να μην βρίσκει το δίκιο του και πρόθεση μας είναι να το διασφαλίσουμε.
Θεσμοθετούμε τον «Συνήγορο του Δημότη». Ανεξάρτητη αρχή που σαν στόχο θα έχει να προστατέψει τον πολίτη, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του και να αναγκάσει τον δήμο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Ο Συνήγορος του Δημότη θα επιτηρεί και θα παρεμβαίνει ανεξάρτητα καταγγελιών για την διασφάλιση της χάρτας δικαιωμάτων του δημότη, την προστασία του και την εφαρμογή της ισονομίας. Ολοι έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα και πρέπει να γίνονται σεβαστά. Κανείς δεν επιτρέπεται να νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Καθιερώνουμε σύστημα διασφάλισης ποιότητας (ISO) σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τους πολίτες. Με την υλοποίηση των παραπάνω πρωτοβουλιών και προκειμένου να λειτουργούμε με σύγχρονα πρότυπα, πιστοποιούμε και αξιολογούμε συνεχώς τον δήμο μας για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Στο τρίπτυχο ενημέρωση, χάρτα δικαιωμάτων και συνήγορος του δημότη, πρόκειται να βασίσουμε την σχέση μας με τον πολίτη. Και αυτό το επιτυγχάνουμε με πρωτοβουλίες, δράσεις και νέους θεσμούς που τον βάζουν πράγματι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της πολιτικής που δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε.

Θέλουμε τον δημότη συμμέτοχο στις αποφάσεις, συνεργάτη στην προσπάθεια, πρωταγωνιστή στη δημοτική αναγέννηση. Και θα το κάνουμε πράξη.

Κωστής Τσουκάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημοτική Αναγέννηση.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos