ΕκλογέςΛίγο πριν τη διεξαγωγή των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει έτοιμο για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογιών αποτελεσμάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών:

Ι. Γενικς πληροφορίες – στατιστικά στοιχεία

1. Έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία και προεργασία για τη διενέργεια των δημοτικών, κοινοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2006.
2. Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούναι:
α) Οι εκλογείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.
β) Οι εκλογείς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω αό 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.
γ) Οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό. Ύστερα από μέριμνα του Υπουργείου μας έχουν τυπωθεί έντυπες βεβαιώσεις στο Εθνικό Τυπογραφείο για τον εφοδιασμό των αστυνομικών αρχών της Χώρας. Τη βεβαίωση αυτή, μαζί με όμοια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδ/σης ή της αρμόδιας Λιμενικής αρχής και με την οποία θα πιστοποιείται η χιλιομετρική απόσταση του τόπου διαμονής από τον τόπο ψηφοφορίας, οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να υποβάλουν αμέσως μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στην οποία υπάγεται ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίο έπρεπε να μεταβούν για να ψηφίσουν.

Διευκρινίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να εφοδιασθούν με τη δεύτερη βεβαίωση για την χιλιομετρική απόσταση, όσοι από του παραπάνω εκλογείς διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε τόπο που απέχει εμφανώς και κατά κοινή αντίληψη πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα από το τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

δ) Εκτός από τις παραπάνω θα υπάρξουν και εξαιρετικές περιπτώσεις εκλογέων που δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν για επιπλέον άλλους λόγους (π.χ. για λόγους υγείας ή λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών). Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

3. Οι γγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκλογείς ανέρχονται σε 9.820.875. Από αυτούς 4.743.553 είναι άνδρες, δηλαδή ποσοστό 48,3%, και 5.077.322 είναι γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 51,7%.
4. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τους ευρωπαίους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι 8.921 εκλογείς. Από αυτούς 3.258 είναι άνδρες, δηλαδή ποσοστό 36,52%, και 5.663 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 63,48%. Οι κοινοτικοί εκλογείς αντιπροσωπεύουν το 0,09% του εκλογικού σώματος. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 6 φορές σε σχέση με το 1998 (τότε 1.475) – οπότε και ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές αι κοινοτικές εκλογές – και κατά δυόμισι φορές σε σχέση με το 2002 (τότε ήταν 3.465).
Οι περισσότεροι εκλογείς πολίτες της Ε.Ε. προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία (2.984). Ακολουθούν οι Γερμανοί (1.823), οι Κύπριοι (768), οι Ιταλοί (684), οι Πολωνοί (604) και οι Ολλανδοί (490). Τους λιγότερους εκλογείς έχουν η Μάλτα και η Σλοβενία (1).
Οι Νομαρχίες που συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς εκλογέων πολιτών της Ε.Ε. είναι οι Ν.Α. Δωδεκανήσου (1.393), Αθηνών (762), Ανατ. Αττικής (741), Κέρκυρας (733), Κυκλάδων (499), Μαγνησίας (377), Μεσσηνίας (369) και Πειραιώς (357). Τους λιγότερους έχουν οι Ν.Α. Ρδόπης και Γρεβενών (5), καθώς και οι Ν.Α. Καρδίτσας και Καστοριάς (6).
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς πολίτες της Ε.Ε. ψηφίζουν μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές και όχι για τις νομαρχιακές εκλογές.

5. Όσον αφορά τους νέους εκλογείς που συμπλήρωσαν φέτος το 18ο έτος της ηλικίας τους αυτοί ανέρχονται σε 17.274, αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 0,17% του εκλογικού σώματος. Οι εκλογείς που ψηφίζουν για πρώτη φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2004 ανέρχονται σε 132.569, δηλαδή ποσοστό 1,349% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

6. Οι εκλογείς θα ασκήσουν το δικαίωμά τους στα 24.744 εκλογικά τμήματα που έχουν ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα. Στις φετινές δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές υπάρχουν 350 εκλογικά τμήματα περισσότερα απΆ ό,τι στις εκλογές του 2002.
7. Όλοι οι Έφοροι αντιπροσώπν της Δικαστικής Αρχής είναι στις θέσεις τους, ενώ η πορεία ανάληψης καθηκόντων από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς.
8. Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται σε 9.183, ενώ στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν 47.787. Για την αποφυγή διπλοψηφιών, δίπλα από το όνομα κάθε διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα υπάρχει η ένδειξη «Δ». Για τον σκοπό αυτό ενημερώνεται ο εκλογέας από τον αντιπρόσωπο δικαστικής αρχής, για τις συνέπειες που θα έχει σε περίπτωση διπλοψηφίας.

ΙΙ. Χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή τη ψηφοφορίας

1. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07:00 έως 19:00 ώρα της ίδιας ημέρας.
2. Οι εκλογείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα και σε περίπτωση που δεν έχουν, προσκομίζουν το διαβατήριό τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εκλογείς που είναι πολίτες της Ε.Ε.

  • Η αναγνώριση των στρατιωτικών και αυτών που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
  • Έχει δοθεί οδηγία στους δικαστικούς αντιπροσώπους να γίνονται δεκτοί και εκείνοι οι εκλογείς που προσέρχονται με «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα, προκειμένου να μην στερηθούν του εκλογικού τους δικαιώματος.

3. Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλ αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου ή της Κοινότητας στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι γραμμένοι (άρθρο 13 του ν.3231/2004). Συνεπώς, όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας της Χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 15ης και 22ας Οκτωβρίου 2006, να απευθυνθούν στον Δήμο ή την Κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Όσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας της Χώρα, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων. Σημειώνεται ότι, οι ανωτέρω εκλογείς θα υπογράφουν και την υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται για τους διπλοεγγεγραμμένους εκλογείς, στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθεται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα και ότι δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος.

  • Στον υποψήφιο Πρόεδρο της Ε.Ν.Α., Νομάρχη, Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
  • Αν σε ένα ψηφοδέλτιο δεν σημειωθεί κανένας σταυρός προτίμησης ή σημειωθούν περισσότεροι, από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

4. Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, επιλέγοντας από τους ακόλουθους τρόπους εκείνον που τους εξυπηρετεί καλύτερα:

  • Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (www.ypes.gr), η οποία είναι ενημερωμένη και κατευθύνει τους πολίτες επακριβώς στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Μάλιστα, ειδικά για την Αττική, υπάρχει στις προσεχείς εκλογές η ακόλουθη καινοτομία: Παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη της ιστοσλίδας του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. να έχει πρόσβαση σε χάρτη που τον καθοδηγεί για την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ημερήσια κίνηση και η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, δεδομένου ότι τα ερωήματα ξεκίνησαν από 62.592, στις 27.9.2006, και φθάνουν στις 507.676, στις 13.10.2006, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 101,81%, σε σχέση με την επισκεψιμότητα που υπήρχε την προπαραμονή των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι αφενός μεν οι πολίτες έχουν εξοικειωθεί περαιτέρω με την ηλεκτρονική αναζήτηση των πληροφοριών, εξοικονομώντας κόπο και χρόνο, και αφετέρου ότι η ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. είναι πιο εύχρηστη και λειτουργική και, άρα, πιο προσιτή στους πολίτες.

Από την τηλεφωνική γραμμή 1564.

Σχετική πληροφόρηση μπορύν να έχουν επικουρικά οι πολίτες και από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από σήμερα, από τις 08.00 έως τις 21.00, στις ακόλουθες 9 τηλεφωνικές γραμμές:

  • 210 3223391
  • 210 3231824
  • 210 3235344
  • 210 3220308
  • 210 3220281
  • 210 3230228
  • 210 3232829
  • 210 3232144
  • 210 3230398

Πληροφόρηση για το που ψηφίζουν μπορούν να έχουν οι πολίτες από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής τους, καθώς και από τα ΚΕΠ εκείνα που είναι ανοικτά.
Τέλος, ειδικά οι εκλογείς του Ν.Δ. Αθήνας μπορούν να καλούν και την τηλεφωνική γρμμή της Νομαρχίας Αθηνών, δηλαδή το 1539».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos