Ελένη Βλάσση
συνέντευξη στην Ιεράπετρα 21

Δημοσιογράφος μέχρι χθες, πολιτικός σήμερα, δύο δραστηριότητες τις οποίες υπηρετώ με αφοσίωση και εντιμότητα, έχοντας ως σημαία και μοναδικό σκοπό την προσφορά μου στην κοινωνία. Μέσα στο μυαλό μου και στους στόχους μου, τα δύο αυτά λειτουργήματα – δημοσιογραφία και πολιτική – έχουν πάντα ένα κοινό παρονομαστή, το συμφέρον της πατρίδας μας και των πολιτών της. Δημοσιογραφία, πολιτική και κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι σε αυτήν την σχέση ο λαός είναι ο κυρίαρχος και ο εντολοδόχος και ότι οι αποφάσεις τους τον αφορούν, άρα δεν παίρνονται ερήμην και εις βάρος του. Δυστυχώς, τέτοιες κατά συρροή  εκβιαστικές αποφάσεις , που πάρθηκαν  τα δύο τελευταία χρόνια, από τον τέως πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, «για την σωτηρία της πατρίδας», οδήγησαν τον ελληνικό λαό στα όρια της φτώχιας και βύθισαν ένα εκατομμύριο  νέους στην ανεργία και στην εξαθλίωση, στερώντας τους το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα. Τέτοιοι πολιτικοί που εκτελούν τον λαό, για να διασώσουν το κράτος , υπερασπίζοντας  το εγώ τους αντί το εμείς,  δεν ταιριάζουν ανάμεσα μας. Πολιτική σημαίνει προσφορά και όχι αποδόμηση.

Ας πάμε τώρα στην πολιτική σκηνή του οίκου μας, του νομού Λασιθίου. Έχοντας εργασθεί ίσαμε χθες ως δημοσιογράφος και ακούοντας άμεσα τον κόσμο, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα επί 40 χρόνια άλυτα προβλήματα των συμπατριωτών μου, για την λύση των οποίων αγωνιζόμουν και ύψωνα την φωνή μου. Αν αύριο μου δοθεί η ευκαιρία  ως πολιτικός, να υπηρετήσω αυτό τον νομό,   στόχος  μου είναι  να πραγματοποιήσω  τα έργα, που με καθυστέρηση τόσων χρόνων δεν αποτελούν πια έργα υποδομής και ανάπτυξης, αλλά επιβίωσης των Λασιθιωτών. Η ιδιότητα εκπροσώπου του νομού μας, καθώς και η δεδομένη πολιτική μου βούληση, που λείπει ως τώρα σε μερικούς πολιτικούς, θα μου δώσει την δύναμη, ώστε να επιλύσω πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα και να διεκδικήσω το καλύτερο για όλους μας.

Είναι ανάγκη να σταματήσει επιτέλους η φθίνουσα πορεία, που έκανε υποανάπτυκτους πολλούς δήμους – πόλεις του νομού μας. Ο νομός Λασιθίου, ξέρουμε όλοι, είναι πια ανύπαρκτος στον κυβερνητικό, αγροτικό και τουριστικό προγραμματικό χάρτη της Ελλάδας. Υπάρχει μόνο γεωγραφικά. Αυτό επιτέλους όλοι μαζί πρέπει να το αλλάξουμε, γιατί και το αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη τύχη για τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.

Τώρα που «δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες», εννοώ την απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων εκ μέρους των πολιτών, πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να πολιτευτείτε; Σε ένα πολιτικό χώρο στον οποίο αναλογούν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μαζί με το ΠΑΣΟΚ βέβαια. Πως θα πείσετε τους πολίτες να σας εμπιστευθούν;

Εσείς βάζετε εντός εισαγωγικών την φράση «δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες», εννοώντας ορισμένους πολιτικούς, που έχουν απαξιωθεί από το λαό, ωστόσο μέσα από αυτό τον ειρωνικό σας χαρακτηρισμό, κυριολεκτείτε όσον αφορά τη νοοτροπία, που μια ομάδα πολιτικών έχουν ενστερνιστεί για τους εαυτούς τους. Είναι αλήθεια, ότι κάποιοι αλλά σε καμία περίπτωση όχι όλοι, από τους πολιτικούς αντί να φροντίσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού που τους ψήφισε, πίστεψαν πράγματι ότι πρέπει να ζήσουν πριγκιπική ζωή, που θα τους εξασφάλιζαν οι παχυλοί μισθοί και οι μόνιμες πολιτικές καρέκλες. Και είναι αναμενόμενο ο λαός να έχει εξοργιστεί με εκείνους, που ασκώντας κυβερνητική εξουσία την τελευταία διετία, μας έφτασαν σε τέτοια ύφεση, που ούτε στον πόλεμο δεν είχαμε. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο, ότι σήμερα ο λαός απαξιώνει τους συγκεκριμένους επαγγελματίες πολιτικούς, οι οποίοι με πυξίδα τα προσωπικά τους οφέλη οδήγησαν την χώρα στην σημερινή της κατάρρευση, καταρράκωση και διεθνή κατακραυγή. Όσο με αφορά κατακρίνω αυτή τη νοοτροπία, γιατί πολιτικός σημαίνει κατ’ ουσία υπηρέτης του λαού και τίποτα περισσότερο.
Τώρα όσο αφορά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, πόσο εύκολο ήταν να πολιτευτώ στον πολιτικό χώρο της ΝΔ, όπου ανήκω φυσικά και στον οποίο αναλογούν όπως λέτε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας, όπως αναλογούν και στο ΠΑΣΟΚ…
Δεν είναι καθόλου εύκολο να θέλει να πολιτευτεί κάποιος, την εποχή , που η χώρα του στροβιλίζεται  στην  δίνη μιας  οικονομικής  κατρακύλας ,στα πρόθυρα μιας χρεωκοπίας , στο χάος μιας απάνθρωπης  λιτότητας,  που έχει  αφαιμάξει  όλους τους Έλληνες. Ωστόσο τα δύσκολα ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου. Όμως, πριν αναλύσω  οτιδήποτε άλλο, οφείλω  πρώτα να ξεκαθαρίσω σε ποιούς αναλογούν κυρίως  οι ευθύνες ,για την σημερινή κατάσταση της χώρας. Θα σας θυμίσω τα πράγματα, όπως έχουν συμβεί και όχι όπως τα μεταφράζει ο καθένας μας. Όπως όλοι ξέρουμε, δεν είναι η ΝΔ ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου, που μέσα από λάθος προσχεδιασμένους πολιτικούς χειρισμούς, κομματικούς τακτικισμούς και σκοπιμότητες, έσυρε την χώρα στην διακεκαυμένη ζώνη και στην σημερινή άθλια, μίζερη και ισοπεδωτική οικονομική ύφεση. Ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που σε οξύμωρο θεατρικό παραλήρημα πριν 2 χρόνια, από την μια βροντοφωνούσε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» και από την άλλη ανακάλυπτε ξαφνικά, ότι δεν υπάρχουν και ότι η μόνη σωτηρία της Ελλάδας και των Ελλήνων τότε, ήταν το μνημόνιο και το ΔΝΤ. Σήμερα είναι τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, που εναντιώνονται στο μνημόνιο ενώ μας έσυραν σε αυτό, χωρίς καν να χρησιμοποιήσουν φαιά ουσία για να το διαβάσουν, δείτε δήλωση Χρυσοχοίδη «δεν διάβασα τότε το μνημόνιο γιατί ήμουν απασχολημένος με άλλα. Ωστόσο πιστεύω ότι το μνημόνιο, ήταν μοιραίο πολιτικό λάθος, καταστροφικό για την Ελλάδα». Και είναι ο υπουργός υγείας της ίδιας κυβέρνησης ο κ. Λοβέρδος, που πρόσφατα με πολιτικό «τσαμπουκά» κάνει την πιο προωθημένη δήλωση «ότι θα γίνει μακελειό αν πειράξουν προσωπικά τον τέως πρωθυπουργό». Είναι απαράδεκτο ο υπουργός υγείας, που είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, να προκαλεί με τέτοιες ατυχείς δηλώσεις και να μην ασχολείται με την ευθύνη, που του αναλογεί στο μακελειό, που γίνεται στα νοσοκομεία. Αυτά τα επισημαίνω, όχι μόνο για να τα θυμόμαστε, αλλά και για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Και είναι πλέον ηλίου φαεινότερο, ότι δε θα μας είχαν επιβάλει ούτε το άνευ διαπραγμάτευσης μνημόνιο, ούτε την προσφυγή στο ΔΝΤ, αν δεν είχε προηγηθεί από τα πιο αρμόδια χείλη της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η ανακοίνωση του φουσκωμένου ελλείμματος, που εκτίναξε τα σπρέντς και παρέδωσε την Ελλάδα ασυζητητί στους παγκόσμιους διαιτητές και τοκογλύφους. Και είναι τραγικό, πως σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστρεψε την χώρα με αυτά που μετέδιδε προς τις διεθνείς αγορές, ότι η Ελλάς ήταν χρεωκοπημένη, με τεράστια διαφθορά και παρασιτική οικονομία, συγκρίνοντας την με τον βυθιζόμενο Τιτανικό. Έτσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασύροντας την χώρα ως αναξιόπιστη και ήδη πτωχευμένη, μετέτρεψε το πρόβλημα του ελλείμματος, που υπήρχε σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, σε πρόβλημα δανεισμού στο ΔΝΤ και μας έφτασε ως εδώ. Και ας μην αναλύσω στην συνέχεια το περίφημο δημοψήφισμα, που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου και ποιοι κέρδισαν από αυτό. Τα αποτελέσματα από το θέατρο του παραλόγου τα βιώνουμε όλοι μας σήμερα.
Επειδή λοιπόν ζω μαζί με όλους μας σε αυτή την δύσκολη ιστορική καμπή της Ελλάδας, όπου όλοι απαξιώνουν τα πάντα, η απόφαση μου να ασχοληθώ με την πολιτική δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο έχοντας ως στόχο μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ, που βρισκόμαστε, έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση του κόμματος. Μπαίνω στην πολιτική σκηνή θεωρώντας, ότι αυτή την στιγμή η χώρα χρειάζεται ανθρώπους άφθαρτους, που έχουν εκτός από την πολιτική βούληση, την ικανότητα και το σθένος, να διεκδικούν για τον λαό και όχι για την τσέπη τους. Γιατί είναι θράσος την ώρα που ο λαός πεινά, κάποιοι βουλευτές να απαιτούν ηθική αποζημίωση και αναδρομικά. Είναι δε προς τιμή του Αντώνη Σαμαρά το γεγονός, ότι είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, που απαίτησε από τους βουλευτές της Ν.Δ., να παραιτηθούν με νομικές διαδικασίες από τα αναδρομικά, διαφορετικά δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια της. Μετά από όλα αυτά, πιστεύω ότι είναι η ώρα όλοι μαζί, να βγάλουμε την Ελλάδα από το παρασκήνιο και να αποφύγουμε το διεθνές ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας.
Απαντώντας στο τρίτο σκέλος της ερώτηση σας, πως θα πείσω τους πολίτες να με εμπιστευτούν, πιστεύω ότι η προηγούμενη, καθαρή επαγγελματική και προσωπική μου πορεία, θα είναι το εχέγγυο, που ζητεί ο κάθε ψηφοφόρος, για να μου εμπιστευτεί την ψήφο του. Είμαι άφθαρτο άτομο, δεν κατείχα ουδέποτε δημόσια θέση ή αξίωμα, ουδέποτε έλαβα ή διαχειρίστηκα δημόσιο χρήμα, αισθάνομαι και είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. Θεωρώ, ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, να αγωνιστώ με τους Λασιθιώτες και τις Λασιθιώτισες, τώρα που οι συμπολίτες μας φωνάζουν «φτάνει πια» και εγώ πιστεύω πως «φτάνει πια». Όλοι έχουμε πικραθεί από τα αποτελέσματα ορισμένων εκπροσώπων της πολιτικής. Ο λαός επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από άφθαρτα πρόσωπα, από ανθρώπους που κάθε μέρα και όχι μόνο προεκλογικά αφουγκράζονται, γνωρίζουν, αλλά και λύνουν τα προβλήματα του.
Από την άλλη μεριά η ανάγκη μου να μπω στην πολιτική σκακιέρα, είναι, γιατί η γενικευμένη απαξίωση των πολιτικών, που γίνεται από όλους  σήμερα, δημιουργεί επικίνδυνες παγίδες για την πατρίδα μας, αφού οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να συμμετέχουν στις εκλογές, παρά μόνο με ανανεωμένα ψηφοδέλτια. Αυτό με βάζει προ των ευθυνών μου, ώστε να εκτεθώ στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Δεν δέχομαι, ότι εμείς οι Λασιθιώτες δεν έχουμε την δύναμη να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και αξίζουμε, είτε γιατί τόσα χρόνια δεν τολμήσαμε, είτε γιατί παραπλανηθήκαμε, είτε γιατί γίναμε φαταλιστές χωρίς εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να γίνουμε υποχείρια στα ίδια κατεστημένα, που οδήγησαν την χώρα μας εδώ. Πιστεύω ότι αυτή την χρονική περίοδο ειδικά, έχουμε υποχρέωση και καθήκον στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, να εκφραστεί καθαρός πολιτικός λόγος και να προταθούν λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας. Να εκτεθούμε όλοι και να στηρίξουμε ικανά άτομα που δεν είναι καρεκλοκένταυροι πολιτικοί, ούτε μαριονέτες. Με νέο ήθος και διαφορετική νοοτροπία θα αλλάξουμε πολλά στο νομό Λασιθίου, αλλά και σε αυτή τη χώρα. Η μεμψιμοιρία και ο αρνητισμός δεν μας αξίζουν. Και είμαι σίγουρη, ότι όποιος διαβάσει αυτά τα λόγια και κρύβει μέσα του αγανάκτηση και απαξίωση για αυτά που συμβαίνουν, θα αντιδράσει και θα συμπορευθεί για το μέλλον και τις τύχες όλων μας. Η δικιά μου πρόταση είναι, ότι δεν αρκεί η απαξίωση και η αγανάκτηση, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες προτάσεις και στοχευμένη αντίδραση.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο πολιτικό μας σύστημα;

Καταρχήν πιστεύω, ότι για να αλλάξει  στο πολιτικό μας σύστημα, πρέπει να γίνουν βαθιές αποτελεσματικές τομές, που  να αφορούν το κοινό συμφέρον και όχι το συμφέρον μιας κοινωνικής ελίτ. Ξέρετε ξεχνάμε, ότι πολιτική και κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι αδιανόητο αυτό, που συμβαίνει σήμερα, τα πολιτικά μέτρα και οι νόμοι να αγνοούν και να αφήνουν απέξω τις βασικές ανάγκες και τον προσανατολισμό της κοινωνίας. Με λίγα λόγια οι αποφάσεις, που παίρνονται για την Ελλάδα αφήνουν έξω τον ελληνικό Λαό. Και είναι προκλητικό, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε δήθεν, να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να σώσει την Ελλάδα, αλλά χωρίς τους Έλληνες. Υπάρχουν σημαντικές δικλείδες, που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να αλλάξει το πολιτικό μας σύστημα. Να ξεκινήσουμε από αυτό, που απαιτεί ο εντολοδόχος λαός, δηλαδή να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί. Ακούμε για πολιτικά σκάνδαλα, που δεν καταλήγουν σε διώξεις, επειδή πάντα μπλοκάρονται εκεί, όπου αρχίζουν οι ασυλίες. (Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών). Ο λαός έχει βαρεθεί πια τις πολιτικές καρικατούρες, που χορεύοντας ζεμπέκικο και σπάζοντας αυγά στα στρατόπεδα, νομίζουν ότι έκαναν κοινωνικό έργο.
Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, να επιβληθεί με νόμο ο έλεγχος του ‘πόθεν έσχες’ όλων των βουλευτών της μεταπολίτευσης, όπως έχει ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, που τώρα είναι ανύπαρκτο. Να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμίζεται, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα ο τομέας της δημόσιας Υγείας. Μάλλον ο υπουργός  υγείας  έχει  ξεχάσει, ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι αδιαπραγμάτευτο. Όχι πια στο κλείσιμο και στα λουκέτα των νοσοκομείων. Και εμείς ξέρουμε πολύ καλά στην Ιεράπετρα τι σημαίνει αυτό, ζώντας από κοντά την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας, που είναι και στοχευμένη και σκόπιμη. Και εδώ υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα, ότι ο υπουργός υγείας κ. Λοβέρδος, που καταργεί νοσοκομεία και κλινικές, πρόκειται να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ποιούς άραγε άλλους τομείς του Ελληνικού κράτους έχει στο μυαλό του να διαλύσει στο μέλλον; Όλοι εμείς, που σκοπεύουμε να γίνουμε πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να έχουμε και το θάρρος και την πολιτική βούληση, να αλλάξουμε κατευθύνσεις. Πρέπει επιτέλους, να πούμε καθαρά, τι συγκεκριμένα σκοπεύουμε να προσφέρουμε στους πολίτες, όλοι εμείς που επιζητούμε, να τους εκπροσωπήσουμε.
Η κοινωνία μας απαιτεί άμεσες αλλαγές και το έχει δείξει με ακραίες και εκρηκτικές εκδηλώσεις, που οι κυβερνητικοί πολιτικοί αδυνατούν να τις αντιληφθούν ακόμα και τώρα, που ο κόσμος έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η σταγόνα έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και οι πολίτες απαξιώνουν σήμερα τους κυβερνώντες πολιτικούς, γιατί βλέπουν ότι ζουν στον δικό τους πλανήτη, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, που λέγεται Ελλάδα και Έλληνες. Η κοινωνία πρέπει να πειστεί και να εμπιστευτεί τους νέους ανθρώπους, που θα μπουν στην βουλή και θα σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας και των νέων γενεών στα επόμενα χρόνια. Πρέπει οι νέοι πολιτικοί να είναι ικανοί, άφθαρτοι, να έχουν ως θεμελιώδεις στόχους το συμφέρον του λαού και το καλό του κοινωνικού συνόλου. Με πλοηγό τους το ήθος, την ειλικρίνεια και τις ανθρώπινες αξίες, να αγωνιστούν και να προτάξουν το «Εμείς» και όχι το «Εγώ».

από την εφημερίδα Ιεράπετρα 21ος αιών

Print Friendly, PDF & Email

Από manos