Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη
από την υπογραφή της σύμβασης

Πρωτοπορώντας σε επίπεδο χώρας, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρεί με συντονισμένο τρόπο στην υποστήριξη των μελισσοκόμων του νησιού, μέσα από προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, με στόχο την «Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη».

Την σύμβαση υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ο Διευθυντής της ΔΑΟ Κρήτης,  Κώστας Φωτάκης, καθώς και εκπρόσωποι των μελισσοκόμων της Κρήτης. 

Οι δύο φορείς προχώρησαν στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, διάρκειας τριών ετών, προκειμένου να προωθήσουν από κοινού την έρευνα και με σκοπό την υποστήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας στην Κρήτη.

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία και την προσφορά του κλάδου και προχωρούμε στη σύμβαση με την οποία προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Η σκοπιμότητα του έργου συνίσταται στην αναγκαιότητα, να δημιουργηθεί ένα βασικό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών στη Γαύδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών.

Παράλληλα θα αναζητηθούν πληθυσμοί, οι οποίοι βρίσκονται γενετικά κοντά στη ντόπια μέλισσα (A. m. adami).  Σήμερα οι πληθυσμοί που υπάρχουν και αναπαράγονται στην Κρήτη, είναι «μη καθαροί πληθυσμοί» της κρητικής μέλισσας.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανάγκη διερεύνησης αλλά και διατήρησης της συμπεριφοράς της σημερινής κρητικής μέλισσας, σε σχέση με την ανθεκτικότητά της στο βαρρόα,  ως κύριο εχθρό για τα μελίσσια.

«Υποστηρίζουμε ενεργά την έρευνα με σκοπό τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας και των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos