αυτή η εικόνα σπάνιζε πέρυσι
αυτή η εικόνα σπάνιζε πέρυσι

Με επιστολή τους προς υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και οικονομικών καθώς και προς τους βουλευτές του νομού και τη Περιφέρεια Κρήτης, αγροτικοί φορείς του Λασιθίου ζητούν,

Αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014.

Κύριοι Υπουργοί,

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την εξέλιξη σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014. Ο πρώην Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσαυτάρης Αθανάσιος είχε ανακοινώσει ότι διαβιβάζει φάκελο προς το Υπουργείο Οικονομικών με τον οποίο τεκμηριώνει αίτημα για αποζημίωση της ακαρπίας των ελαιοδέντρων με 64 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρόσφατη επίσκεψή του δε, στη Σητεία δεσμεύτηκε για την καταβολή της αποζημίωσης μέχρι το τέλος του 2014.

Μετά όμως και την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών -σύμφωνα με πληροφορίες μας- στις 02-06-2014 ότι οι εθνικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι συνολικά για τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, είναι 16 εκατομμύρια ετησίως για τα έτη 2014-2018, μας δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το ποσό και το χρόνο αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών.

Η πρακτική που ακολουθείται και σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες παραγωγοί. Το πρόβλημα δεν μπορεί συνεχώς να μετατίθεται. Η αποζημίωση των παραγωγών είναι αναγκαία και το ερώτημα παραμένει: πότε και με τι ποσά θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Η όποια καθυστέρηση και μη σαφή τοποθέτηση επί των παραπάνω θα συνιστά πλέον εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών.

 

Οι φορείς Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου,

Για την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου

Δασκαλάκης Νικόλαος

 

Για το Δήμο Ιεράπετρας

Ο Αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων

Παπαδοπετράκης Ανδρέας

 

Για την ΕΑΣ Ιεράπετρας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Πανακομιχελάκης Γεώργιος

 

Για τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Ο Πρόεδρος

Μαλλιωτάκης Μιχαήλ

 

Για τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σητείας

Ο Πρόεδρος

Τσιφετάκης Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos