Ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια .....
Ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια …..

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει τόσους μήνες τώρα, αξιόπιστα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στον πανικό της τελευταίας στιγμής, την οδηγεί από αφέλεια, άγνοια ή ακόμη χειρότερα «καθ’ υπόδειξη», στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, ανοίγοντας την κερκόπορτα που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μόνη η Ελλάδα από τις χώρες παραγωγούς επιβάλει τον φόρο αυτό.

Αποτελεί απόλυτο παραλογισμό η επιβολή ΕΦΚ σε ένα ελληνικό τοπικό γεωργικό προιόν, που κάθε άλλο παρά προιόν πολυτελείας ή επικίνδυνο για την υγεία είναι.

Ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια που ανοίγει την διεθνή αγορά, παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό, την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, την συνεχή απομείωση της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και την επιβάρυνσή του με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά  συντελεστή ΦΠΑ (23%), πλέον οδηγείται στην καταστροφή από μια άφρονα επιλογή.

ο Σπύρος Δανέλλης στη Βουλή
ο Σπύρος Δανέλλης στη Βουλή

Η επιβάρυνση του ελληνικού οίνου με 0,40 ευρώ ανά λίτρο, όταν χύμα Ιταλικό ή Ισπανικό κρασί εισάγεται με 0,40 ευρώ ανά λίτρο είναι βέβαιο ότι θα σημάνει τον απόλυτο μαρασμό του κλάδου.

Επιπλέον η φαεινή ιδέα της μεταφοράς των παθογενειών της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρο/ ρακή/ τσικουδιά) ωθεί και την  οινοπαραγωγή στις χύμα/ παράνομες πωλήσεις, οδηγώντας στην υποβάθμιση του προϊόντος, στην ένταση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην αποδιάρθρωση του κλάδου.

Άραγε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνώριζε και συναίνεσε στην λήψη του εν λόγω μέτρου;

Σπύρος Δανέλλης

Βουλευτής Ηρακλείου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.