δακοκτονία, προβληματική και κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο
σε αυτοσχέδια παγίδα

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς (1) Εσωτερικών και (2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης,

σε σχέση με τα προβλήματα και του φετινού του προγράμματος δακοκτονίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται η κρητική – και όχι μόνο – ελαιοπαραγωγή.

Γραφειοκρατικά κωλύματα και καθυστερήσεις, κυβερνητικές αβελτηρίες και έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης συνθέτουν ένα σκηνικό που απειλεί την φετινή ελαιοπαραγωγή, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πέρυσι ήταν μειωμένη, με αποτέλεσμα οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο αγρότες και επιχειρηματίες να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Εσωτερικών και (2) Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

Θέμα: «Προβληματική και κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο η δακοκτονία»

Επανέρχομαι με την παρούσα και σε συνέχεια προηγουμένων σχετικών ερωτήσεών μου, για ένα μείζον πρόβλημα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και ιδίως του Ν. Ηρακλείου, που αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας του 2017.

Συγκεκριμένα, και κατά την φετινή χρονιά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας των υλικών δακοκτονίας που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς αυτό να οφείλεται σε υπαιτιότητα των κατά τόπους υπηρεσιών των Περιφερειών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται ακόμη στη φάση της κατάθεσης δικαιολογητικών κατακύρωσης και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Αυγούστου, λόγω συγκεκριμένων ανελαστικών διαδικασιών ελέγχου που πρέπει να τηρηθούν.

Συνέπεια των παραπάνω είναι τόσο η Περιφέρεια Κρήτης, όσο και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, να μην διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τα αναγκαία υλικά για την πραγματοποίηση των ψεκασμών.

Επιπροσθέτως, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που ίσχυσε κατά τα έτη 2015 και 2016 και έδινε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να προχωρούν με νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των αναγκαίων ψεκασμών, χρησιμοποιώντας εργολάβους με το καθεστώς του «προσωρινού αναδόχου».

Δεδομένου ότι το κρητικό ελαιόλαδο θεωρείται από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, έχει τεράστια ζήτηση και η παραγωγή του δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από κυβερνητικές αβελτηρίες.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τα όσα είχε θεσπίσει κατά το παρελθόν για την προστασίας της κρητικής – και όχι μόνο – ελαιοπαραγωγής.

Δεδομένου ότι η περυσινή κρητική ελαιοπαραγωγή ήταν και πάλι μειωμένη, με αποτέλεσμα οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο αγρότες και επιχειρηματίες να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Αν είναι ενήμεροι για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο.
  2. Αν προτίθενται να παρέμβουν νομοθετικά, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προμηθευτεί εγκαίρως τα φάρμακα, όσο και στις Περιφέρειες να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εργασίες για τη δακοκτονία μέσω των προσωρινών αναδόχων.

Ο ερωτών βουλευτής

     Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου  

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos