Διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων σε συζήτηση
από τη συνάντηση

Απαντήσεις σε ερωτήσεις και προτάσεις για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα : αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων, δόθηκαν κατά την συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος

Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ηλία Καστανά και τον συνεργάτη του κ. Α. Κουμπενάκη.

Είναι γνωστό, ότι τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι), που αποτελούν μέχρι σήμερα, ένα μείζον πρόβλημα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους -διαλύοντας μάλιστα ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τον υδροφόρο ορίζοντα- με την πολύτιμη συνεργασία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης, μπορούν στο εξής να μετατραπούν σε προιόντα υψηλής βιολογικής αξίας προσφέροντας σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα σε εργοστάσια, ιδιώτες, φορείς που καλούνται στο εξής να υιοθετήσουν δοκιμασμένες μεθόδους και πρακτικές που προτείνονται από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος στην παραπάνω συνάντηση , έκανε γνωστό, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του αντιδήμαρχοι κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη και κ. Χάρης Αλεξάκης, παρουσιάζοντας τα γεωγραφικά μεγέθη καθώς τις δυνατότητες της περιοχής σε ότι αφορά το παραγόμενο προιόν (λάδι),  συζήτησαν διεξοδικά την πρόταση του καθηγητή κ. Η. Καστανά, αναφορικά με την υλοποίηση μονάδας στα όρια του δήμου, που με την χρήση των επιστημονικών εφαρμογών, αναμένεται ν΄αποδώσει τεράστια οφέλη για την υγεία των κατοίκων αλλά και για την  οικονομία της περιοχής γενικότερα.

Η προτεινόμενη εφαρμογή, έχει ήδη ξεκινήσει σε ελαιουργείο του Ν. Ηρακλείου, και υπόσχεται μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το παραγόμενο προιόν(νερό), δύναται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ακόμα και για την άρδευση με παράλληλη κατασκευή δεξαμενής, που θα χρησιμεύσει ιδιαίτερα σε περιόδους ανομβρίας!

Πρόκειται για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση, τόνισε ο κ. Ζερβός, η οποία θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα σε δήμο , συνεταιρισμούς, ιδιωτικά ελαιουργεία,προκειμένου εν τοις πράγμασι να να επιβεβαιωθεί η βούληση των εμπλεκομένων για την στήριξη αυτής της προσπάθειας, και ν΄αναζητηθούν τρόποι υλοποίησης της (ένταξη σε ευρωπαικό πρόγραμμα), σε μια πιο σφαιρική βάση και λογική, προς όφελος του ίδιου του τόπου και των πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos