Δυο Υπουργεία ένας στόχος: Αγροτική παραγωγή με έρευνα –καινοτομία-κατάρτιση, Αμπελούζος - Κατσαμπάς
Δυο Υπουργεία ένας στόχος: Αγροτική παραγωγή με έρευνα –καινοτομία-κατάρτιση, Αμπελούζος – Κατσαμπάς

Την συνεργασία και στήριξη της Κυβέρνησης στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα στην διασύνδεση του με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, μέσα από την εκπαίδευση-κατάρτιση, την έρευνα-καινοτομία, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

μιλώντας στην εσπερίδα με θέμα «Δυο Υπουργεία ένας στόχος: Αγροτική παραγωγή με έρευνα –καινοτομία-κατάρτιση, Αμπελούζος – Κατσαμπάς» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Κώστα Φωτάκη, του Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη, του διευθύνοντος συμβούλου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθανάσιου Βλάχου, Δημάρχων, εκπροσώπων φορέων, παραγωγικών τάξεων κ.α.

Στην εσπερίδα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε με έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας τονίζοντας ότι,  «με την παρουσία του κ. Υπουργού, του κ. Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης,  με την συνεργασία τους αλλά και τη δουλειά την οποία έχουμε κάνει ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση  όχι μόνο στον Αμπελούζο στη Σχολή Μεσαράς, αλλά και στον Κατσαμπά και στη Σχολή Ασωμάτων,  και μέσα από τις μελέτες που γίνονται με τη συνεργασία με όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού, θεωρώ ότι μπορεί να δώσει μια μεγάλη βοήθεια και ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Η έρευνα, η καινοτομία  αλλά και η εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί μας, μέσα και από όλες τις υποδομές οι οποίες υπάρχουν, αλλά και τις συνέργιες που πρέπει να γίνουν και μέσα από το master plan το οποίο ήδη προετοιμάζεται από πλευράς Περιφέρειας , θεωρώ ότι τον επόμενο χρόνο και μέσα από τα προγράμματα τα οποία υπάρχουν και από την έξυπνη εξειδίκευση και από τα Leader μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα σε μια άλλη λογική για τον πρωτογενή τομέα από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Στην εσπερίδα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου παρουσίασε την μελέτη που είναι σε εξέλιξη και αφορά τις προτάσεις του συνόλου των φορέων που συμμετείχαν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, (ερευνητικά, επιστημονικά ιδρύματα, αγροτικοί φορείς, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης) για την αξιοποίηση-επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και αφορά:

-Την δημιουργία ενός πολυτουργικού αγροκτήματος, εκπαιδευτικού, επιδεικτικού, ερευνητικού χαρακτήρα με έμφαση στη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών, και την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο όλων των ειδών φυτικής παραγωγής.

-Την διάσωση του γενετικού υλικού και την παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού  για την δημιουργία του πρότυπου αμπελώνα της Κρήτης σε μια έκταση 30 στρεμμάτων στη Μεσαρά, συν 9 στρέμματα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Κατσαμπά Ηρακλείου (η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει την δημιουργία του πρότυπου αμπελώνα με το ποσό των 300.000 ευρώ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)

-Την διασύνδεση της σχολής με τους αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς χώρους, την δημιουργία αγοράς παραγωγών-οικοτεχνών (για την στήριξη των μικρών παραγωγών).  Η μελέτη η οποία εκπονείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εξελίσσεται βάση του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Κρήτης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και παρουσιάστηκε στη χθεσινή εκδήλωση.

Όπως ανέφερε η κα. Βρέντζου η επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς όσο και των Σχολής των Ασωμάτων, θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και ευρύτερα της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο, όπως είπε, «με την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενημερώθηκαν όλοι οι Υπουργοί που Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2011 έως σήμερα. Το γεγονός αυτό για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos