Ενημέρωση γυναικείων συνεταιρισμών
από τη συνάντηση στη περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των προσπαθειών που συνεχώς καταβάλλει, για την στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου, καθώς και της προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων του νησιού, πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενημερωτικές συναντήσεις σε Χανιά και Ηράκλειο με σκοπό την διερεύνηση των προβλημάτων και των αναγκών των γυναικείων συνεταιρισμών.

Oι ενημερωτικές συναντήσεις με τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και Χανίων πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Θεανώς Βρέντζου – Σκορδαλάκη,

της Ελένης Τσιομίδου υπαλλήλου-ειδικής συνεργάτιδας του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκου Αντώνογλου, εκπροσώπων των αναπτυξιακών εταιρειών ΟΤΑ αλλά και γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών που εδρεύουν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που κυρίως εστιάζονται στην δυσκολία διάθεσης των προϊόντων τους, στην υψηλή φορολογία αλλά και στην υποχρέωση κάποιων από αυτών, να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ αντί στον ΟΓΑ.

Στις ενημερωτικές αυτές συναντήσεις παρουσιάστηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουν οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τα προγράμματα τοπικής δράσης LEADER.

δημιουργία Παγκρήτιας Ένωσης Γυναικείων Συνεταιρισμών

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη επεσήμανε σε δηλώσεις της: «Στόχος μας είναι η δημιουργία μια Παγκρήτιας Ένωσης Γυναικείων Συνεταιρισμών, ούτως ώστε ενιαία και οργανωμένα, να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα από αγορές παραγωγών και τους δικούς τους χώρους πώλησης και να αξιοποιούν Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προωθώντας τα προϊόντα τους στην Ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Στην Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια για την στήριξη της ενδοχώρας. Δημιουργούμε στο πλαίσιο αυτό αναπτυξιακά «εργαλεία» προκειμένου να δώσουμε κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας» και πρόσθεσε:

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, και προς την κατεύθυνση αυτή η γυναίκα της υπαίθρου μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Ένα από τα βασικά αναπτυξιακά «εργαλεία» που μπορεί να βοηθήσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ο τομέας της οικοτεχνίας, για την ανάπτυξη της οποίας η Περιφέρεια πρωτοστατεί. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ασφάλισης στον ΟΓΑ και όχι στον ΟΑΕΕ και να πείσουμε τα συναρμόδια Υπουργεία ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό. Διαφορετικά θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα και θα επιφέρει την εξόντωση της γυναικείας συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στο πρωτογενή τομέα αποτρέποντας την ιδέα του συνεταιρίζεστε, μιας και θα αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργία μια Ενιαίας Παγκρήτιας Ένωσης Γυναικείων Συνεταιρισμών.

Από την πλευρά της η Ελένη Τσιωμίδου υπογράμμισε: «Το Υπουργείο στηρίζει τους γυναικείους συνεταιρισμούς συζητάμε τα προβλήματα τους και εξετάζουμε την αντιμετώπιση τους. Βρισκόμαστε ως Υπουργείο στην Κρήτη για να ακούσουμε τις ίδιες τις γυναίκες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που θίγονται».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos