διάφορα πρώιμα κηπευτικά
διάφορα πρώιμα κηπευτικά

Θέμα: Τα αιτήματα του αγροτικού παραγωγικού πληθυσμού.

Ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος του δήμου Ιεράπετρας, σας εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε.

Οι αγρότες – καλλιεργητές μικρών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, είναι βασικό κομμάτι της ατμομηχανής εκείνης, που θα σύρει το τραίνο που λέγεται Ελλάδα στην ανάπτυξη. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρα πολλά προβλήματα και ζητάνε από εσάς  να σκύψετε πάνω σε αυτά και να δώσετε λύσεις.

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ

Δεν είναι  δυνατόν να φορολογείται το εργαλείο δουλειάς, δεν φορολογούνται τα μηχανήματα σε ένα εργοστάσιο αλλά το εισόδημα που προκύπτει από αυτά. Προτείνουμε λοιπόν να καταργηθεί η φορολογία αγροτεμαχίων.

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Ο συντελεστής φορολόγησης με 13% των κερδών από το πρώτο ευρώ σε συνδυασμό με το τι προβλέπεται σχετικά ως δικαιολόγηση εξόδων θα έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη συρρίκνωση της  αγροτικής οικονομίας της χώρας, πλήττουν ανεπανόρθωτα, κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους αγρότες και διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας με τελικό αποτέλεσμα να τίθεται σε κρίση η διατροφική επάρκεια της χώρας από την αδυναμία παραγωγής διατροφικών αγροτικών προϊόντων.

– Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της άδικης φορολόγησης των αγροτών για το 2015.

– Να μπει σε συζήτηση ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο  που αφορά την φορολόγηση των αγροτών.

 

Προτείνουμε

Α) Η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα δεν μπορεί να ορίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και ο γεωργός ως επιτηδευματίας. Συνεπώς δεν θα πρέπει να καταβάλλεται τέλος επιτηδεύματος ούτε μετά την παρέλευση της 5ετίας (όπως ορίζεται) καθώς και δεν θα πρέπει να ισχύσει η προείσπραξη φόρου.

Β) Πρόβλεψη αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες, ανά αγροτικό ΑΦΜ, συν 5000 ευρώ ανά τέκνο.

Γ) Επιστροφή Φ.Π.Α. 6% για όλους τους αγρότες επί των εισροών.

Δ) Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.(τήρηση στοιχείων εσόδων – εξόδων) να έχουν την δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδα τους,τα εξής:

α. Τα ποσά που πλήρωσε ο γεωργός σε προμηθευτές ενδιάμεσων εισροών (σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό,λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά, φυτοπροστατευτικά προιόντα, ενέργεια, συντήρηση υλικών, γεωργικές υπηρεσίες, ζωοτροφές, κτηνιατρικές δαπάνες, λοιπές δαπάνες).

β. Σε εργάτες που δεν ανήκουν στην γεωργική εκμετάλλευση.

γ. Σε ιδιοκτήτες-ενοικιαστές γεωργικής γης και σε δανειστές.

Ε) Το ετήσιο Γεωργικό Εισόδημα ή η φορολογητέα ύλη, να περιλαμβάνει:

α. Την αγοραία αξία της οικογενειακής εργασίας που αξιοποιήθηκε στην εκμετάλευση

β.Το τεκμαρτό ενοίκιο της ιδιόκτητης γεωργικής γής.

γ.Το τεκμαρτό κόστος χρήσεως των απασχολούμενων ιδίων κεφαλαίων στην εκμετάλλευση.

δ.Το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία),όπως αυτό διαμορφώνεται από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εκμετάλλευσης.

Μόνο με την ισχύ αυτών των προτάσεων προκύπτει η εξ αντικειμένου δυνατότητα συμμετοχής στα φορολογικά έσοδα του κάθε γεωργού, λαμβάνοντας υπόψη και την ετήσια ανάλωση παγίου κεφαλαίου, με συντελεστή απόσβεσης συμβατό με την ταχύτερη τεχνολογική απαξίωση, λόγω δυσμενών συνθηκών χρήσης και συντήρησης.

Ζ) Να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της ζημιάς για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.

Η) Να μην περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στα ακαθάριστα έσοδα λόγω του ότι χορηγούνται για κάλυψη απωλειών εισοδήματος από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Τα όποια έσοδα από την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος να αναχρηματοδοτούν την ίδια τη γεωργία με προτεραιότητα στη βελτίωση της άθλιας εγγείου διαρθρώσεως της, για να μπορούμε να ευελπιστούμε κάποτε σε ανταγωνιστική γεωργία  με ουσιαστική δυνατότητα ανταπόκρισης στα φορολογικά έσοδα του κράτους.

  • ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορούμε να ανταπεξέλθωμε στον διεθνή ανταγωνισμό, η μείωση του κόστους παραγωγής.

Προτείνουμε μείωση του φορολογικού συντελεστή στην κατώτερη τιμή σε όλα τα αγροεφόδια, επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο (τράνζιτ), μείωση στις εισφορές ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, επιδοτούμενες μεταφορές και μέσα επικοινωνίας (κινητό, σταθερό, διαδίκτυο).

  • ΝΕΡΟ ΑΡΔΡΕΥΣΗΣ

Όπως ξέρετε είμαστε η πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδος επομένως το νερό της άρδρευσης είναι πηγή ζωής για τις καλλιέργειες μας. Υπάρχουν θέματα ανοικτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να έχομε επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως η μελέτη και κατασκευή της προσαγωγού διώρυγος από τον Μυρτιανό ποταμό.Η κατασκευή προφράγματος στο μυρτιανό ποταμό. Η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Ιωάννου. Η περαιτέρω θωράκιση των πηγών της Μαλαύρας. Και εν κατακλείδι το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

  • ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Απαιτούμε την ρύθμιση στα δάνεια των αγροτων με τριετή περίοδο χάριτος, οριστική διαγραφή των τόκων και πάγωμα των πλειστηριασμών για μια τριετία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Προτείνουμε την δημιουργία χρηματοπιστωτικου ιδρύματος με στόχο και σκοπό την ανάταξη του αγροτικού χώρου.

Διαγραφή των αγροτών από τον «Τειρεσία»

Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000ευρώ των αγροτών για δάνεια που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

  • ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Προτείνουμε την στελέχωση και επαναλειτουργία όλων των σταθμών γεωργικής έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ Ιεράπετρας).

  • ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΜΩΝ –ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Προτείνουμε την ενταντικοποίηση όλων των ελεκτικών μηχανισμών του κράτους ώστε να αποφύγωμε την διαφορά τιμών παραγωγού-καταναλωτή, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, να διασφαλίσουμε την υγεία του καταναλωτή, όπως και να διαφυλάξωμε το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού από αθρόες εισαγωγές.

  • Να εντάσσονται οι εργάτες γης με Ελληνική Υπηκοότητα στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Επιδοτούμενη Πιστοποίηση για τα παραγόμενα προϊόντα
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά του εσωτερικού όπως και του εξωτερικού.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60έτη για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Ρύθμιση των οφειλών στον ΟΓΑ με ευνοϊκούς όρους.
  • Δασμοί στα από τρίτες χώρες εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ενώ παράγονται στην Ελλάδα-Ευρώπη.
  • Δημιουργία κρατικού φορέα για τη διαχείριση ελαιόλαδο, σταφύλι-κρασί, κηπευτικά.
  • Να οριστούν τα δικαιώματα χρήσης Γης
  • Ενταξη της Κρήτης στο καθεστώς για τις Νησιωτικές Περιοχές
  • Να αποζημιωθούν τα αγροτικά προϊόντα (αγγούρι) που παρήχθηκαν κατά τη διαχειριστική περίοδο 30-6-2014 ως 31-1-2015. Να πληρωθεί το χαμένο εισόδημα μέχρι το κόστος πραγωγής.

  • Εργάτες Γης

Σε επικοινωνία με αρμόδια υπουργεία, αποστείλαμε την παρακάτω επιστολή, αλλά η απάντηση που λάβαμε ούτε ικανοποιητική θεωρείται, ούτε πρόταση λύσης στο πρόβλημα.

«Η εργασία του αγρότη, σε ένα μεγάλο ποσοστό, εκτελείται κατ’ ανάγκη με τη συνδρομή εργατών γης.

Στην αναζήτηση Ελλήνων εργατών γης, ελάχιστη ανταπόκριση υπάρχει.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων εργατών γης είναι μετανάστες πότε νόμιμοι, πότε παράνομοι.

Οι ελέγχοι και τα τσουχτερά πρόστιμα που ενδέχεται να επιβληθούν σε συναδέλφους μας – που σημειωτέον είναι απλοί αγρότες και όχι ελεγκτές της νομιμότητας του κάθε αλλοδαπού – φοβόμαστε πως δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Η επιβολή πληρωμής των εργατών γης μέσω εργοσήμου, μεγαλώνει το πρόβλημα αφού μειώνονται οι νόμιμοι διαθέσιμοι προς απασχόληση, καθυστερώντας επείγουσες αγροτικές εργασίες.

Η ανεργία έχει άμεσο αποτέλεσμα στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Η επίλυση του προβλήματος θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θέλουμε να μας ενημερώσετε με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια ο αγρότης θα μπορούσε να απασχολήσει τον παράνομο μετανάστη, χωρίς να απειλείται από πρόστιμα, και να μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργόσημο».

  • ΕΛΓΑ

Ανάγκη θέσπισης κανονισμού λειτουργίας ΕΛΓΑ

  1. Κάλυψη όλων των ασφαλιστικών κινδύνων που προκύπτουν στη διάρκεια ολόκληρου του καλλιεργητικού κύκλου π.χ. φύτευση- άνθηση – καρπόδεση – παραγωγή
  2. Διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τους φυσικούς κινδύνους που αναφέρονται στο άρθρο 5, εδάφιο ΙΒ του νόμου 3877, ΦΕΚ Α160 / 20-9-2-10

(ιβ. Οι επιφυτείες και οι κάθε είδους και αιτίας καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών , συμπεριλαμβανομένων και των οφειλόμενων στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας).

  1. Πρόβλεψη ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής από έκτακτες συνθηκες στο επίπεδο της αγοράς π.χ. εμπάργκο.
  2. Ο οργανισμός να προχωρήσει άμεσα σε αναλογιστικές μελέτες που θα προσδιορίζουν με ακρίβεια το ύψος των ασφαλίστρων ανά κατηγορία ασφάλισης και δυνατότητα επιλογής από μέρους του παραγωγού.

Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα σκύψετε με ενδιαφέρον στα ανωτέρω προβλήματα και θα δώσετε την καλύτερη δυνατή λύση.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

    Πρόεδρος                                                      Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Γ. Μαλλιωτάκης                                   Εμμανουήλ Γ. Καπαράκης

    6971673582                                                                                 6979311002

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos