αποζημιώσεις, συμψηφισμός;;;
Φ.Π.Α., συμψηφισμός;;; ΝΑΙ !!!

Σε συνέχεια της παρέμβασης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σωκράτη Βαρδάκη, με την οποία αποκαλύφθηκε η δυνατότητα που έχουν οι παραγωγοί αγροτικών εξαγώγιμων προϊόντων, να διεκδικήσουν επιστροφή ΦΠΑ και την επακόλουθη υποβολή αιτήσεων στην Εφορία από παραγωγούς του νησιού, τα πρώτα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ενώ είναι συνοπτική εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Με βάση την ΠΟΛ 1073/2004, όλοι οι αγρότες που εξάγουν προϊόντα, όπως πρώιμα κηπευτικά, σταφύλια, λάδι και όποιο άλλο προϊόν είναι εξαγώγιμο και διατηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων μπορούν με μία απλή αίτηση στις Εφορίες, να πάρουν πίσω χρήματα με συμψηφισμό Φ.ΠΑ.. Για την δυνατότητα όμως αυτή δεν είχαν καμία απολύτως γνώση, ούτε οι δικαιούχοι αγρότες, ούτε οι  φοροτεχνικοί, ενώ η πλειοψηφία των κατατεθειμένων αιτήσεων, τα προηγούμενα χρόνια, προήλθε από δύο συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Κρήτη.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασία για τους πρώτους δικαιούχους ο Βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης έκανε την εξής δήλωση: «Οι κρητικοί παραγωγοί εξαγώγιμων προϊόντων έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι επιστροφές φόρου μπορούσαν να διεκδικηθούν από την πρώτη μέρα που οι αγρότες άρχισαν να διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Η δυνατότητα αυτή τώρα άνοιξε και η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς έπεισε και τους πιο δύσπιστους. Είναι ανάγκη την ιδιαίτερη αυτή στιγμή, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δικαιούχων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή Φ.Π.Α. που αναλογεί στις πρώτες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον φοροτεχνικό Μηνά Σταυρακάκη, ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos