Η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής,  με τον δήμαρχο Ιεράπετρας
Η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής, με τον δήμαρχο Ιεράπετρας

Την Δευτέρα 22/9/14 πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ιεράπετρας ευρεία σύσκεψη στην οποία παραβρέθησαν ο δήμαρχος κ. Καλαντζάκης, οι αντιδήμαρχοι Α. Πανταζής, Α. Παπαδοπετράκης και Μ. Φραγκούλης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων

(Γ. Χαμηλός, Ι. Ρεμεδιάκης, Μ. Χρυσός, Μ. Κατσιδονιώτης, Γ.Τομαδάκης), ο Ν. Προιστάκης (Φίλοι του πάρκου του Απηγανιά) και ο Π. Δασκαλάκης (Κεντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Λασιθίου).

Θέμα της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συνεργασίας, ήταν η παρουσίαση των προτάσεων που προέκυψαν απο την διεξαγωγή του συνεδρίου για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη του Ορεινού Ογκου της Θρυπτής (3,4/5/14, Ιεράπετρα) και γενικότερα θέματα της περιοχής. Οι προτάσεις αυτές συνάντησαν θετική ανταπόκριση και για την προώθηση τους

αποφασίστηκε:

  • Η προώθηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας της υποβολής πρότασης στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση διαχειριστικής μελέτης και την σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου για τον εν λόγω ορεινό όγκο. Μετά την λήψη της απόφασης να προωθηθεί ανάλογη πρόταση και στον Δήμο Σητείας ώστε να κατατεθεί απο κοινού στις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Η επιδίωξη της υποστήριξης του Δήμου (που πρωτίστως είναι θέμα απόφασης των τοπικών συμβουλίων της περιοχής) στην κατασκευή βοτανικού πάρκου στον Απηγανιά και η, για τον σκοπό αυτό, άμεση διοργάνωση στον Μακρύ Γιαλό ενημερωτικής συνάντησης με κατοίκους της περιοχής.
  • Για το θέμα της βόσκησης, και ενόψει λήψης επειγόντων μέτρων που αναμένονται να εξειδικευθούν, στο αμέσως προσεχές διάστημα να οργανωθεί σε συνεργασία με τον Δήμο ευρεία και ανοικτή σύσκεψη όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιασθούν οι προτάσεις της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τη βόσκηση. Στην σύσκεψη να επιδιωχθεί η συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Περιφέρεια, ΟΠΕΚΕΠΕ, Αστυνομία, εισαγγελέας) και ανεξάρτητων φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ΚΠΕ, Εταιρία Βιώσιμων Εφαρμογών ΦΟΙΝΙΞ, Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου, Σύλλογος Κτηνοτρόφων).
  • Για τον συντονισμό του έργου για την βόσκηση να προωθηθεί απο τον Δήμο η σύσταση μόνιμης επιτροπής όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου,των εμπλεκομένων υπηρεσιών καθώς και της Επιτροπής Συλλόγων για την Βόσκηση.

 

Την επόμενη Δευτέρα 29/9/14 στις 7.00 μμ στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αη Γιάννη (στο Κουτσουνάρι) θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Συλλόγων και Φορέων για αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου και συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών.

Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos