ανατολική άποψη του οροπεδίου της Θρυφτής
ανατολική άποψη του οροπεδίου της Θρυφτής

Την Δευτέρα 3/11 το τοπικό συμβούλιο Καλαμαύκας και η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση οργάνωσαν συγκέντρωση των κατοίκων στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε απολογισμός των μέχρι ώρα προσπαθειών και τού έργου της Επιτροπής καθώς και η προοπτική για τα επόμενα βήματα και την κλιμάκωση των προσπαθειών. Παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο πρόεδρος (και ο ίδιος κτηνοτρόφος) του Κρούστα κ Λασιθιωτάκης, ο πρώην πρ. Ανατολής κ Μπιλανάκης, κάτοικοι απο την Πρίνα καθώς και περίπου 60 κάτοικοι της Καλαμαύκας.

Απο την μεριά των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου παρουσιάστηκε η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια με την χαώδη κατάσταση που επικρατεί με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα ανεπιτήρητα κοπάδια ζώων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις καταγγελίες συνεχίζουν να λειτουργούν εγκαταστάσεις με χοίρους δίπλα στις πηγές και στην λεκάνη ροής του Καλαμαυκιανού ποταμού, ενώ κοπάδια αιγοπροβάτων βόσκουν ανενόχλητα στις όχθες του . Προ καιρού δέ, είχε βρεθεί νεκρή αίγα πάνω στην δεξαμενή χλωρίωσης του νερού που υδρεύεται το χωριό. Πέραν του προφανούς κινδύνου για την δημόσια υγεία για τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δικαστικές αρχές) δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα κατασταλτικό μέτρο, έχει προκληθεί τεράστια οικολογική καταστροφή στα δάση της περιοχής και έχουν καταστραφεί οι περιουσίες και καλλιέργειες των κατοίκων. Ακόμη και στο κέντρο του χωριού, ο λόφος του Κάστελου, με την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, βράχος κόσμημα της Καλαμαύκας, έχει αποψιλωθεί απο τις αίγες.

Στην συνάντηση επίσης καταγγέλθηκαν οι συνεχείς απειλές και εκφοβισμοί που δέχονται οι κάτοικοι απο συγκεκριμένους (δύο) κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές. Παρουσιάστηκε μάλιστα η περίπτωση κατοίκου που, επειδή διαμαρτυρήθηκε, προκλήθηκαν ζημιές στο αυτοκίνητο του, απειλήθηκε και μία μέρα βρήκε όλα τα δένδρα του ελαιώνα του κομμένα απο χαμηλά στον κορμό. Συγκίνηση επίσης προκάλεσε ο λόγος υπερήλικα κατοίκου ο οποίος βρήκε για μία ακόμη φορά το αμπέλι του καταστραμμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η καλλιέργεια σταριού για την γιορτή του χωριού, (αλωνέματα) καταστράφηκε και αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να το αγοράσουν ενώ όλοι οι παριστάμενοι είχαν να παρουσιάσουν δικαστικούς αγώνες και μηνύσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εν κατακλείδει, στην συγκέντρωση αποφασίστηκε:

  • Να γίνει δημόσια έκκληση για παρέμβαση των αρμοδίων αρχών (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και του εισαγγελέα. (Ηδη γίνονται προσπάθειες απο την πλευρά της δημοτικής αρχής και εκφράστηκε η ελπίδα να στεφθούν απο επιτυχία).
  • Να υπάρξει συνεργασία με την Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής που ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την επίλυση του θέματος της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης βόσκησης.
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή των κατοίκων Καλαμαύκας που θα συντονίζει και σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο θα προβαίνει σε περαιτέρω ενέργειες.

Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής, μετά απο πρόσκληση των Συλλόγων των βορεινών χωριών του Δήμου Σητείας, να πραγματοποιηθεί στην Τουρλωτή την 1/12/14 στις 6μμ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos