Καλαϊτζάκη, Χαρτζουλάκης, Ζαχαριάδης,
Καλαϊτζάκη, Χαρτζουλάκης, Ζαχαριάδης,

Τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα του ποτίσματος και του δάκου στις ελιές, απασχόλησαν την εσπερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, το βράδυ της Κυριακής (24/5), στο πρώην ελαιουργείο Αρχαύλη,

με καλεσμένους, ειδικούς στα θέματα: τον Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη, επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων, ο οποίος ενημέρωση για την άρδευση των ελαιοδέντρων και την Αργυρώ Καλαϊτζάκη, ειδική συνεργάτη του Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων, η οποία ασχολήθηκε με τον δάκο.

παρά το ενδιαφέρον, η αίθουσα δεν γέμισε
παρά το ενδιαφέρον, η αίθουσα δεν γέμισε

Και οι δύο επιστήμονες, ανέλυσαν με στοιχεία και παραδείγματα, τις καλές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούνται τόσο στο πότισμα, όσο και στην αντιμετώπιση του κυριότερου εχθρού της ελιάς, του δάκου. Μετά από όσα ακούστηκαν είναι σαφές ότι η ανατολική Κρήτη λειτουργεί μάλλον εμπειρικά, χωρίς να τηρούνται κάποια απλά πράγματα που καλό κάνουν και λιγότερο στοιχίζουν.

Γιάννης Κοκκίνης, Νίκος Ζαχαριάδης,
Γιάννης Κοκκίνης, Νίκος Ζαχαριάδης,

Ο Γιάννης Κοκκίνης μέλος του Δ.Σ. του ΑΣΚ   τοποθετήθηκε συνοπτικά στο εγκεκριμένο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 1.100.000 €.
Το  ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 87,5% και το υπόλοιπο αποτελεί Ίδια Συμμετοχή του Α.Σ.Κριτσάς.  Θα υλοποιηθεί σε βάθος 3ετίας αναλογικά κάθε έτος αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Θα δοθεί βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό του ελαιουργείου με στόχο τις μηδενικές απώλειες, τη διακράτηση όλων των συστατικών και αρωμάτων του ελαιολάδου, τη διαχείριση των αποβλήτων, προμήθεια μηχανών μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας. Επίσης βελτίωση στον τρόπο παραλαβής και πλύσης του ελαιοκάρπου ώστε να φθάνει εντελώς αλώβητος στους σπαστήρες. Τέλος θα δοθεί βαρύτητα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο καλλιέργειας, δηλαδή λίπανση, πότισμα, όργωμα, δακοκτονία, κλάδεμα αλλά και στο θέμα της συγκομιδής. Ο τελικός στόχος είναι η μέγιστη απόδοση στην παραγωγή,  με το ελάχιστο δυνατό κόστος και να παραχθεί ακόμα ποιο ποιοτικό ελαιόλαδο, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Ζαχαριάδης, αυτές οι συναντήσεις ενημέρωσης θα συνεχιστούν.

Δείτε όλα όσα είπαν οι ομιλητές:


Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos