Ζημιές από την χαλαζόπτωση στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου
η ελιά ραβδισμένη πριν την ώρα της από το χαλάζι

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, με θέμα, Ζημιές από την χαλαζόπτωση στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου:

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση που συνέβη στις 20/9/2016 στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών ελαιόδεντρων, κηπευτικών, μπανάνας και οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και όψιμων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού καταστράφηκαν σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου, στο βόρειο τμήμα του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, στο δήμο Μαλεβιζίου και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Παρά το ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν αρχίσει τις καταγραφές υπάρχει αγωνία από τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών αυτών για το αν ο ΕΛΓΑ και η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει τη διαδικασία αποζημιώσεων με δεδομένο ότι και για τις περσινές καταστροφές δεν έχει δοθεί ακόμα τίποτα.

Ζημιές από την χαλαζόπτωση στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου
μια μηλιά μετά το χαλάζι

Αυτές οι καταστροφές έρχονται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της φετινής ανομβρίας αλλά και της σκληρής αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, του τεράστιου κόστους των καλλιεργειών, της άγριας φορολογίας και των χαρατσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της «GAIA-Επιχειρείν, κ.ά) που τους έχουν επιβληθεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις, του άδικου νόμου του ΕΛΓΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ως κυβέρνηση, διαιωνίζοντας μια κατάσταση που οδηγεί σε χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ζημιές από την χαλαζόπτωση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει, για την έγκαιρη, δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των καταστροφών.
  • τι πρόκειται να κάνει, για το πάγωμα κάθε οφειλής (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτών και την απαλλαγή από την φετινή ασφαλιστική εισφορά.
  • Πότε θα αλλάξει το νόμο του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και να ασφαλίζεται και αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.

 

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Διαμάντω Μανωλάκου

Σταύρος Τάσσος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos