Ηγουμενίδης, άμεση αποζημίωση των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών
Σταφύλια μετά τη νεροποντή

Ανοιχτή επιστολή και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων απευθύνουν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίδης και Βαρδάκης, με αιτούμενο την, άμεση αποζημίωση των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών από την καταστροφική νεροποντή στο Ηράκλειο.

Κύριε Υπουργέ,

Η χθεσινή νεροποντή (Πέμπτη 26 Ιούλιου 2018) στην περιοχή του Ηρακλείου κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από την παραγωγή των αμπελοκαλλιεργητών (σταφυλοπαραγωγών – οινοπαραγωγών).

Συγκεκριμένα, η καταστροφή αφορά στα χωριά Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι και όλη την ευρύτερη περιοχή τους, την περιοχή Αρχανών, καθώς και Μαλάδες, Φοινικιά, Άγ. Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες και όλη την ευρύτερη περιοχή τους.

Σας τονίζω ότι σε αυτές τις περιοχές έπεσαν σε μία μόλις ώρα 70 χιλιοστά νερό και η καταστροφή των αμπελοκαλλιεργειών είναι ολοσχερής.

Με την παρούσα επιστολή, καλώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει άμεσα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για την αποζημίωση  των καλλιεργητών και να δοθεί το υπόλοιπο 30% των περσινών αποζημιώσεων, αλλά και προκαταβολή έναντι της παρούσας ζημίας και εν όψει της καταγραφής, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των παραγωγών.

Νίκος Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών από τα έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν σε πολλές περιοχές του Ν. Ηρακλείου.

Η περίοδος που διανύουμε είναι για τους αμπελοκαλλιεργητές είναι πολύ σημαντική καθώς βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας σταφυλιών. Ωστόσο η χθεσινή ξαφνική και έντονη βροχόπτωση έπληξε τους αμπελοκαλλιεργητές σε περιοχές μάλιστα υψηλής παραγωγικότητας στο Ν. Ηρακλείου, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερής καταστροφές.

Ιδιαίτερα στα χωριά Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι, Αρχάνες, Άγιο Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες, Μαλάδες, τα οποία οικονομικά στηρίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην αμπελοκαλλιέργεια, οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Επειδή οι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον Υπουργό να πληροφορηθεί για το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες ώστε να είναι άμεση η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν το δυνατόν συντομότερα οι αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos