προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια
ελάχιστη έως καθόλου η παραγωγή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, με Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια στη περιοχή της Σητείας,  από τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί», κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τεράστια ζημιά έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σητείας, όπως άλλωστε και σχεδόν σε όλη την Κρήτη, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως από την αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Η περσινή ελαιοκομική περίοδος είχε μικρή παραγωγή και σύμφωνα με την υπερανθοφορία των ελαιόδεντρων η φετινή παραγωγή  προβλεπόταν αρκετά πλούσια.

Ωστόσο, οι ασυνήθιστα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ιδιαίτερα οι μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης, ήταν η αιτία της μεγάλης ή ακόμη και της ολικής πτώσης των ανθέων της ελιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης ακαρπία σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, με επιστολή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, ζητά άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια να καταβληθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις, ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα των αγροτών.

Επειδή, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους, όταν μάλιστα το εισόδημα τους από την Κυβερνητική πολιτική υπέρ – φορολόγησης διαρκώς συρρικνώνεται.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Έχετε λάβει γνώση για τα σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους-παραγωγούς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos