Κρητικό ελαιόλαδο, μια ακόμη αναγνώριση στην Ευρώπη
Γιώργος Χατζημαρκακης

Το Γερμανικό Ινστιτούτο για τον Έλεγχο των Προϊόντων (Stiftung Warentest) εξέδωσε την ετήσια λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα που διατίθενται στην γερμανική αγορά. Την πρώτη και τη δεύτερη θέση στη βαθμολόγηση, κατέλαβαν ονομασίες που προέρχονται από την Σητεία αναδεικνύοντας την ποιότητα του Λασιθιώτικου και ευρύτερα του Κρητικού ελαιόλαδου.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής κρητικής καταγωγής που εκλέγεται με το κόμμα των φιλελευθέρων της Γερμανίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη διάκριση επιβεβαιώνει περίτρανα για άλλη μια φορά την υψηλή ποιότητα του λασιθιώτικου ελαιόλαδου, που με την πλούσια και φυσική γεύση του κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των Ευρωπαίων».

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζημαρκάκης ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στην διεθνή έκθεση διατροφής Anuga που διοργανώνεται τον Οκτώβριο στην Κολωνία και θα συνδράμει και ως Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στην περαιτέρω προώθηση του λασιθιώτικου ελαιόλαδου.

Μικρό αλλά σημαντικό βήμα για το κρητικό κρασί η νέα συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ.

Στην χθεσινή του ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής κρητική καταγωγής που εκλέγεται με το κόμμα των Γερμανών φιλελευθέρων, χαιρέτισε την νέα συμφωνία για το εμπόριο κρασιού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζοντας: «Ο σημαντικότερος στόχος επιτεύχθηκε από την Κομισιόν: Οι ευρωπαϊκές ονομασίες προέλευσης θα προστατεύονται καλύτερα τώρα και στις ΗΠΑ». Έτσι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα μπορούν να είναι σίγουροι, ότι τα προϊόντα τους δεν θα «μεταλλάσσονται» στη Αμερική από ετικέτες που δεν αναφέρουν τον σωστό τόπο προέλευσης.
«Αντίθετα όμως, πρέπει να ανεχθούμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα μπορούν να πουλήσουν στην Ευρώπη το δικό τους κρασί το οποίο παράγεται σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές. Μικρό όμως το κακό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι περήφανοι για την οινογνωσία τους», συμπλήρωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Ο Ευρωβουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι «ο καταναλωτής είναι σε θέση να ξεχωρίζει το καλό ευρωπαϊκό κρασί από της κακής ποιότητας αμερικάνικο», και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται διεθνώς και οι εξαγωγές κρητικών κρασιών.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Print Friendly, PDF & Email

Από manos