οι επιπτώσεις της  έκθεσης σε φυτοφάρμακα, ημερίδα στη Σητεία

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00 – 21:30 στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23), διοργανώνεται η 4η επιστημονική ημερίδα με θέμα: οι επιπτώσεις της  έκθεσης σε φυτοφάρμακα στην υγεία και περιβάλλον.

Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας  είναι το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας  Σητείας, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Σητείας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, το Γεωπάρκο Σητείας, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης και η Γεωτεχνική Εμπορική (Gecom).  Η ημερίδα πραγματοποιείται  υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και  της Περιφέρειας Κρήτης

Στη περιοχή της Σητείας παράγονται πιστοποιημένα καιβραβευμένα αγροτικά προϊόντα συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Ηπιστοποίηση της υγείας των αγροτών υστερεί σε σύγκριση με τη πιστοποίηση τωναγροτικών προϊόντων. Παρά τις προσπάθειες περιορισμού χρήσης τοξικώνφυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στη πρόληψη και στην αποφυγή έκθεσης σταφυτοφάρμακα. Δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά τα ατομικά μέτρα προστασίας κατάτους ψεκασμούς, δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για ενημέρωση κοινού καιτήρηση των αποστάσεων ψεκασμών, παρατηρείται κατάχρηση φυτοφαρμάκων, δενυπάρχει ορθή διαχείριση υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών και υγρών έκπλυσηςψεκαστήρων, τα κενά συσκευασίας φυτοφαρμάκων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, ως κοινά σκουπίδια, μεαποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων 

Η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι εργαστηριακές – επιδημιολογικές μελέτες συσχέτισης έκθεσης σε φυτοφάρμακα και αύξησης νοσηρότητας και υπογονιμότητας επιβάλλουν την ενημέρωση, τη συζήτηση και τις προτάσεις φορέων υγείας,αυτοδιοίκησης, αγροτικής παραγωγής, εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων και περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μη ορθή διαχείριση των φυτοφαρμάκων και των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον.

Στόχος της 4ης επιστημονικής ημερίδας  στη Σητεία είναι ο περιορισμός των επιβλαβών συνεπειών της μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα και  η ανάταξη των υπαρχόντων προβλημάτων από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής μαθητών Δημοτικών Σχολείων της Σητείας με τίτλο «Παιδί και φυτοφάρμακα»

Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού  Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Τσατσάκη Αριστείδη

Ομιλητές  της  ημερίδας  και  τίτλοι  ομιλιών: 

Φραγκιαδάκης Γιώργος, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας, ΤΕΙ Κρήτης: “Διατροφή και Προστασία Υγείας Γενικού Πληθυσμού και Ευπαθών Ομάδων, από Μακροχρόνια Έκθεση σε Φυτοφάρμακα”

Μεθενίτη Ειρήνη, Γεωπόνος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Σητείας: “Η χρήση φυτοφαρμάκων στη Σητεία και η διαφοροποίηση της γεωργικής πρακτικής σήμερα”

Περάκης Βαγγέλης, Γεωπόνος ΤΕ, Βιοκαλλιεργητής / Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας: “Αειφόρος ανάπτυξη μέσα από την βιολογική καλλιέργεια στη Σητεία. Ο ρόλος του Παγκόσμιου Γεωπάκου UNESCO της Σητείας”

Κατσαράκης Ιωάννης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας και Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ-ΚΥ Σητείας

Καταξάκη Βίκυ, Επιμελήτρια Α’ Γενικής Ιατρικής και υπεύθυνη ΤΕΠ Νοσοκομείου Σητείας

Δρουγκάκη Μαρία, Ιατρός Υπηρεσίας ΥπαίθρουΓΝ-ΚΥ Σητείας: “Ο ρόλος του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Σητείας στιςεπιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία του πληθυσμού”ΠαπαηλιάκηςΜιχάλης, Γεωπόνος στο Αγρόκτημα ΤΕΙΚρήτης με θέμα:“Ατομική και συλλογική προστασία κατά την εφαρμογή τωνφυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η διαχείριση των κενών συσκευασιών.

Παπαδογιάννης Κώστας, Γεωπόνος ΓΠΑ:”Αγροτικές εργασίες -Τέσσερα βήματα για την προστασία, παρουσίαση ΜέσωνΑτομικής Προστασίας της 3Μ”

Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος τουΚέντρου Γονιμότητας Κρήτης: “Συγκριτική μελέτη ποιότητας ωαρίων καισπερματοζωαρίων σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή κατόπιν έκθεσης σεφυτοφάρμακα”

Καρζή Βασιλική, Χημικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Εργαστηρίου Τοξικολογίας Πανεπιστημίου  Κρήτης: “Βιοπαρακολούθηση φυτοφαρμάκων και εκτίμηση της επιβάρυνσης του πληθυσμού”

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας: “Τα φυτοφάρμακα και οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον”

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα ακολουθήσει  συζήτηση, γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας και απονομή επαίνων στους μαθητές ζωγράφους

Επιστημονική Επιτροπή της ημερίδας:

κ.κ. Τσατσάκης Αριστείδης,Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Μεθενίτη Ειρήνη

«Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στην υγεία και στο περιβάλλον.»

Που θα πραγματοποιηθεί: 18.00 – 21.30 στην αίθουσα Πολύκεντρου του Δήμου Σητείας.

Διεύθυνση: οδός Κονδυλάκη 23, Σητεία.

18:00 – 18:30 Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί
18:30 – 18:45 “Διατροφή και Προστασία Υγείας Γενικού Πληθυσμού και Ευπαθών Ομάδων, από Μακροχρόνια Έκθεση σε Φυτοφάρμακα” Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας, ΤΕΙ Κρήτης.
18:45 – 19:00 “Η χρήση φυτοφαρμάκων στη Σητεία” Μεθενίτου Ειρήνη, Γεωπόνος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Σητείας.
19:00 – 19:15 “Αειφόρος ανάπτυξη μέσα από την βιολογική καλλιέργεια στη Σητεία. Ο ρόλος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας” Περάκης Βαγγέλης, Γεωπόνος ΤΕ, Βιοκαλλιεργητής / Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας.
19:15 – 19:30 “Ο ρόλος του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Σητείας στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία του πληθυσμού.” Κατσαράκης Ιωάννης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας και Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ-ΚΥ Σητείας.                       Καταξάκη Βίκυ, Επιμελίτρια Α’ Γενικής Ιατρικής και υπεύθυνη ΤΕΠ Νοσοκομείου Σητείας.                       Δρουγκάκη Μαρία, Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου ΓΝ-ΚΥ Σητείας
19:30 – 19:45 “Ατομική και συλλογική προστασία κατά την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η διαχείριση των κενών συσκευασιών” Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης.
19:45 – 20:00 “Αγροτικές εργασίες -Τέσσερα βήματα για την προστασία. Παρουσίαση Μέσων Ατομικής προστασίας της 3Μ” Παπαδογιάννης Κώστας, Γεωπόνος ΓΠΑ.
20:00 – 20:15 “Συγκριτική μελέτη ποιότητας ωαρίων και σπερματοζωαρίων σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή κατόπιν έκθεσης σε φυτοφάρμακα” Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.
20:15 – 20:30 “Βιοπαρακολούθηση φυτοφαρμάκων και εκτίμηση της επιβάρυνσης του πληθυσμού” Καρζή Βασιλική, Χημικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Εργαστηρίου Τοξικολογίας Παν/μίου Κρήτης,
20:30 – 20:45 “Τα φυτοφάρμακα και οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον” Πετράκης Δημήτρης, παιδοχειρουργός, Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας
20:45 – 21:00 Συζήτηση με το κοινό
21:00 – 21:30 Συμπεράσματα Διημερίδας και απονομή επαίνων στους μαθητές ζωγράφους Τσατσάκης Αριστείδης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τσατσάκης Αριστείδης,Ακαδημαϊκός, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας, MSc (Org Chem), PhD (Chem), ERT (Eur Registered Toxicologist), DSc (Biol), Επίτιμος Διδάκτωρ Mendeleyev, Επίτιμος Καθηγητής F.F.Erisman, τ. Πρόεδρος ΕUROTOX, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής

Εταιρείας Τοξικολογίας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Food and Chemical Toxicology.

Φραγκιαδάκης Γιώργος, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης.

Μεθενίτου Ειρήνη, Γεωπόνος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Σητείας.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας είναι: 

  • Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας  Σητείας.
  • Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Σητείας.
  • Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας.
  • Ιατρικός Σύλλογος Σητείας.
  • Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.
  • Γεωπάρκο Σητείας.
  • Γεωτεχνική Εμπορική (Gecom).
  • Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos