....κάποιοι ιδιοκτήτες θρήνησαν ελαιόδεντρα τους που ξεράθηκαν από τον κατσίγαρο
….κάποιοι ιδιοκτήτες θρήνησαν ελαιόδεντρα τους που ξεράθηκαν από τον κατσίγαρο

Επαφές με τους κατοίκους της περιοχής «Κάμπος» Κριτσάς είχαν τις τελευταίες ημέρες τα μέλη της άτυπης επιτροπής που κυριολεκτικά «παλεύει» για την απομάκρυνση των λιμνών του κατσίγαρου,

αλλά και την πλήρη εφαρμογή του νόμου που αφορά στην διαχείριση των αποβλήτων του ελαιουργείου Κριτσάς που ρυπαίνουν και μολύνουν την περιοχή.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που ήδη υπογράφουν 36 οικογένειες.

Σχετικά  με το έγγραφο σας που αποστείλατε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην  Γενική Δ/νση Χωρ/κης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής  Δ/νση  Πε/τος και Χω/κου Σχεδιασμού και στο οποίο αναφέρετε την ακριβή πραγματικότητα για τις συνθήκες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πού διαμορφώνονται από την διαχείριση των υγρών αποβλήτων του ελαιουργείου του Συνεταιρισμού Κριτσάς όπως και τις επιφυλάξεις σας για την Μ.Π.Ε του έργου Υφιστάμενο ελαιουργείο και Μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου ιδιοκτησίας Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς ,έχουμε να  προσθέσουμε και να καταγγείλουμε επίσης ως κάτοικοι της περιφέρειας Κριτσάς πως απολύτως σωστά διατυπώνετε όλα τα παραπάνω τα οποία και αποτελούν μέγιστο πρόβλημα για εμάς αφού επηρεάζουν άμεσα τις ζωές και τις περιουσίες μας.

Η έντονη δυσοσμία που κατά τους θερινούς μήνες απλώνεται σε μόνιμη βάση σε όλη την περιοχή του κάμπου και φτάνει έως και τα σπίτια του χωριού ,αναλόγως του καιρού , δυσκολεύει συνανθρώπους μας με αναπνευστικά προβλήματα και με άλλες συναφείς ασθένειες και καθιστά δύσκολες έως και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στη περιοχή.

Κατά την περίοδο του χειμώνα το πρόβλημα της δυσοσμίας διαδέχεται το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης υπερχείλισης για τις παρακείμενες περιουσίες οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό για την δημιουργία πρόχειρων αποστραγγιστικών έργων για την διαφύλαξη  των περιουσιών τους οι οποίες δε βγήκαν και τελείως αλώβητες σε κάποιες περιπτώσεις και κάποιοι ιδιοκτήτες θρήνησαν ελαιόδεντρα τους που ξεράθηκαν από τον κατσίγαρο.

Πολύ σοβαρότερο όμως από το να θρηνήσουμε μερικά δέντρα είναι να επιβαρύνουμε ζωές ανθρώπων όπως επίσης και  να επιβαρύνουμε το περιβάλλον συμβάλλοντας και εμείς  στον αργό θάνατο του ,το περιβάλλον αυτό που ευθύνεται για την ποιότητα του περίφημου ελαιολάδου της Κριτσάς και θα’πρεπε η διαφύλαξη του να  είναι το πρώτο μας μέλημα ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες και όχι το τελευταίο.

Αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε ένα ελαιουργείο πρότυπο αυτό θα πρέπει να είναι πρότυπο σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του ελαιοκάρπου και ειδικά στο στάδιο των αποβλήτων τα οποία και ενοχοποιούνται ως τοξικά με συνέπεια να πληγώνουν το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής παράγοντες που άμεσα ευθύνονται για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, αφού και μετά από τόσα χρόνια που αφήνονται τα λύματα στο συγκεκριμένο σημείο είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα έχει επηρεαστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας ,όπως θα πρέπει να γίνει άμεσα και μικροβιολογική εξέταση με δείγματα από το χώρο η οποία και θα καταδείξει την ύπαρξη ή όχι παθογόνων οργανισμών για φυτά και ζώα.

Ως εκ τούτου και μετά τις απολύτως εύστοχες παρατηρήσεις σας ,ως πολίτες της Κριτσάς θιγόμενοι και ευαισθητοποιημένοι για τον τόπο μας ,ερχόμαστε να ζητήσουμε την άμεση και ακριβή εφαρμογή τους ,όπως αναφέρονται στο έγγραφο σας που αποστείλατε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 18-6-13 θεωρώντας πως οι χρόνοι αναμονής έχουν εκπνεύσει αφού επανειλλημένες φορές με έγγραφα ή και προφορικές επισημάνσεις έχει ειδοποιηθεί η διοίκηση του Συνεταιρισμού η οποία μονίμως κωφεύει   αγνοώντας επιδεικτικά τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την αδιαφορία, ενώ ουδέποτε μπήκε απλά στον κόπο να απαντήσει έστω, στην αγωνία και στις ερωτήσεις που τους απευθύναμε.

Συνημμένα σας επισυνάπτουμε την τελευταία γραπτή επισήμανση η οποία κατετέθη στις 19-2-2013 και η οποία ουδέποτε απαντήθηκε  από το Συνεταιρισμό Κριτσάς, όπως επίσης σας επισυνάπτουμε και το έγγραφο σας προς την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Κλείνοντας και προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης θα θέλαμε να διευκρινήσουμε πως θέλουμε για το χωριό μας ένα συνεταιρισμό πρότυπο, ένα συνεταιρισμό φιλικό προς το περιβάλλον και προς τους πολίτες της  Κριτσάς όντας μέλη του οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες το έγγραφο αυτό.-

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

2.ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

3. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

4. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΙΤΣΑΣ

5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ

6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ

7. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

8. ΜΜΕ

 επισυναπτόμενη γνωμοδότηση : «Έκφραση άποψης επί της ΜΠΕ του έργου «Υφιστάμενο ελαιουργείο και μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου», ιδιοκτησίας ‘ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ’ σε θέση εντός ορίων οικισμού Κριτσάς Δήμου Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Λασιθίου»

Σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου σας εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την ΜΠΕ του έργου «Υφιστάμενο ελαιουργείο και μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου», ιδιοκτησίας ‘ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ’ σε θέση εντός ορίων οικισμού Κριτσάς Δήμου Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Λασιθίου, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές – βελτιώσεις κυρίως στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της μονάδας.(αποδέκτης ελαιουργικών λυμάτων). Αυτές αναλυτικά θα πρέπει να είναι:

  1. Κατάλληλη και άμεση διαχείριση των υγρών αποβλήτων που αυτή την στιγμή είναι συγκεντρωμένα στις δεξαμενές εξάτμισης (προσθήκη ασβέστη, ανάδευση, απομάκρυνση κ.λ.π.), ώστε να αποφευχθεί η δυσάρεστη δημιουργία οσμών κατά την θερινή περίοδο που διανύουμε.
  2. Δημιουργία εντός του αποδέκτη κατάλληλης κλίνης ξήρανσης ωφέλιμης επιφάνειας τουλάχιστον 500 m2 με περιμετρικό ανάχωμα 0,80-1 μέτρο, όπου θα συγκεντρώνονται συνολικά τα αποξηραμένα στερεά κατάλοιπα, αντί να διασκορπίζονται ανεξέλεγκτα στα πρανή των δεξαμενών.
  3. Καθαρισμός του χώρου διαχείρισης υγρών λυμάτων και απομάκρυνση των στερεών υπολειμμάτων του κατσιγάρου από τα πρανή των δεξαμενών, των ελαιόφυλλων, των μπαζών και όλων των αποβλήτων άσχετων με την διαχείριση των υγρών.
  4. Προσθήκη – βελτίωση της ΜΠΕ με περισσότερα στοιχεία για το λυματοστάσιο, Τοπογραφικό διάγραμμα, με λεπτομερή αποτύπωση σε κλ. 1:500, γεωλογική – υδρογεωλογική αξιολόγηση των δεξαμενών για τυχόν διαρροές, έλεγχο αποστάσεων από οικίες, οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, γεωτρήσεις, δρόμους κ.ά. των δεξαμενών, με αναφορά στην αντιμετώπιση θεμάτων οχλήσεων κατά την μεταφορά και τελική διαχείριση των υγρών αποβλήτων, ούτως ώστε να υπάρξει σωστότερη απεικόνιση για την αδειοδότηση τους.
  5. Εναλλακτικά και για την οριστική αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους από το συγκεκριμένο χώρο και τρόπο διάθεσης, παρά τα όποια μέτρα προστασίας και ορθής διαχείρισης θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί άλλος χώρος, ή να χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος ήδη αδειοδοτημένος.

Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η συμβατότητα της δραστηριότητας με το ΣΧΟΟΑΠ Αγίου Νικολάου όπως αναφέρει και η υπ’αρίθμ. 981/04-07-2011 βεβαίωση χρήσεων γης της Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος Δήμου Αγίου Νικολάου.

Τέλος η υπηρεσία μας και με βάση την (ε) σχετική ΥΑ και το (στ) σχετικό έγγραφο θεωρούμε ότι οι εδαφοδεξαμενές ελαιουργικών λυμάτων που ευρίσκονται και λειτουργούν εκτός γηπέδου των ελαιουργείων δεν αποτελούν επί μέρους αλλά αυτοτελή δραστηριότητα και κατά συνέπεια κατατάσσονται ανεξάρτητα στην κατηγορία με α/α 22 της 4ης ομάδας δραστηριοτήτων της (ε) σχετικής ΥΑ και δεν αδειοδοτούνται με την κυρίως δραστηριότητα του ελαιουργείου, αλλά ακολουθούν την διαδικασία όπως ορίζεται στον (δ) σχετικό Νόμο, δηλαδή κατάθεση Περιβαλλοντικής Έκθεσης και Έκδοση Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων από την Υπηρεσία μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos