ΠΕΛΙΤΙΑγαπητοί φίλοι του Πελίτι,

Το 2014 μας αποχαιρετά, ξεκινάει ένας νέος χρόνος.

Στη χρονιά που μας πέρασε έχουμε να θυμηθούμε πολλά πράγματα, έγιναν μεγάλες αλλαγές για το Πελίτι. Μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πελίτι την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, κλείσαμε το γραφείο του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Αυτή η μεγάλη αλλαγή έγινε γιατί δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο Μεσοχώρι να στηρίξει τη λειτουργία ενός γραφείου. Έτσι ανοίξαμε την ομάδα του Πελίτι στη Δράμα που έχει επωμιστεί ένα μέρος της ευθύνης του γραφείου. Συντονίστρια της ομάδας είναι η Νόπη Καραγιάννη. Εκτός από τη Δράμα ομάδες ανοίξαμε την ομάδα του Πελίτι στη Λάρισα με συντονιστή το Γιάννη Τσιουρή και την ομάδα του Πελίτι εκτός συνόρων στη γειτονική Βουλγαρία με συντονίστρια τη Ζτράφκα Χρίστοβα.

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2014 ως 4 Ιανουαρίου 2015 το Πελίτι συμμετέχει στην Ονειρούπολη της Δράμας παρουσιάζοντας σε μικρούς και μεγάλους το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) με σχέδια, αφίσες, προτάσεις για τον εορτασμό που θα γιορταστούν στις 18 Απριλίου 2015 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Την ίδια μέρα η Δρ. Βαντάνα Σίβα θα εγκαινιάσει το «σπίτι των σπόρων του Πελίτι». Το «σπίτι των σπόρων» ξεκίνησε να κατασκευάζετε το 2010, σταμάτησε για ένα διάστημα τον Οκτώβριο του 2014 ξεκινήσαμε ξανά τις εργασίες. Στο σπίτι των σπόρων θα εκθέσουμε ένα μέρος της συλλογής παραδοσιακών ποικιλιών του Πελίτι. Το Πελίτι διαθέτει περίπου 4.000 δήγματα από παραδοσιακές ποικιλίες. Για να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για το σπίτι των σπόρων ξεκινήσαμε μια διεθνή καμπάνια.

https://www.youtube.com/watch?list=UUUZTStEhXlZtudpoT9W5cVw&v=x9du47Sl8KU

Στις 18 Απριλίου 2015 που είναι η 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών, εκτός από τη Δρ. Σίβα κεντρικός ομιλητής θα είναι και ο ογδοντάχρονος σήμερα, Ούγκο Μπλάνκο. Ο Ούγκο έρχεται για τη γιορτή του Πελίτι από Περού είναι ηγετικό στέλεχος του κινήματος για την ελευθερία της γης στη Λατινική Αμερική, μαζί του έρχεται και Άλε Τρεβισάν απόγονων των Ίνκας όπου θα παρουσιάσει παραδοσιακές γνώσεις και τεχνικές της φυλής του.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της γιορτής.

Κυκλοφόρησε από τον Δεκέμβριο του 2014 το “Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, Πελίτι 2014”. Το Εγχειρίδιο τιμάται 5 ευρώ. Το εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή στη σελίδα του Πελίτι και να το κατεβάσετε ελεύθερα για προσωπική χρήση. Το δίνουμε ελευθέρα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά θέματα.

Τέλος ένα πολύ ωραίο καλλιεργητικό ημερολόγιο για το 2015, μπορεί να κοσμήσει το σπίτι σας, τιμή 5 ευρώ.

Τα έσοδα των εκδόσεων στηρίζουν τις δράσεις του Πελίτι και την κατασκευή του σπιτιού των σπόρων.

Για την οικονομική υποστήριξη του Πελίτι έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε  για την κατάθεση σας, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο peliti@peliti.gr

ή μέσω Pay Pal μέσα από τη σελίδα του Πελίτι.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με ειρήνη, αγάπη και φως.

Σας περιμένουμε στη γη του Πελίτι το Σάββατο 18 Απριλίου 2015.

Με εκτίμηση για την κοινότητα Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Όποιος από σας δεν επιθυμεί να λαμβάνει τα νέα του Πελίτι μπορεί να στείλει ένα γράμμα στο peliti@peliti.gr με την ένδειξη διαγραφή.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πελίτι μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας: www.peliti.gr ή την Κοινότητα Πελίτι στο Face Book ή να μας βρείτε στο YouTube: Peliti

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos