Πιστοποίηση και κατοχύρωση της ταυτότητας του ελληνικού μελιού
μέλι με αμύγδαλα

Mε ερώτηση τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου,

μαζί με τους βουλευτές κ.κ Ο. Κωνσταντινόπουλο και Μ. Τζελέπη  ζητούν την πιστοποίηση και κατοχύρωση της ταυτότητας του ελληνικού μελιού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι μελισσοκομικοί σύλλογοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης με παρεμβάσεις και ενέργειές τους αγωνίζονται για την πιστοποίηση και την κατοχύρωση της ταυτότητας του ελληνικού μελιού και την προστασία του από παράνομες ελληνοποιήσεις.

Είναι επίσης γνωστό όμως ότι λόγω αδυναμιών των συστημάτων ελέγχου, αδυναμιών που οφείλονται σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, ελλιπή στελέχωση και πολυδιάσπαση των αρμόδιων φορέων παρατηρούνται στην αγορά φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων που έχουν ως συνέπειες την παραπλάνηση των καταναλωτών, τον αθέμιτο ανταγωνισμό για τους Έλληνες μελισσοκόμους και την αισχροκέρδεια από διάφορα κυκλώματα εμπόρων.

Για την προστασία των καταναλωτών και τη στήριξη ενός πολύ σημαντικού προϊόντος, όπως είναι το μέλι, που συνεισφέρει εισόδημα σε πολλές οικογένειές μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, θεωρείται απαραίτητη η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα και η καθιέρωση σήματος για το ελληνικό μέλι.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποια συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών θα λάβετε για την προστασία των καταναλωτών και των μελισσοκόμων από ελληνοποιήσεις μελιού;

2.Προτίθεστε να αποδεχτείτε τις προτάσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας για την καθιέρωση ελληνικού σήματος στο μέλι; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα;».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos