συλλέγοντας σπόρους
συλλέγοντας σπόρους

Η Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου με αφορμή τη συνεδρίαση της 14ης Μαΐου 2014 στο REX και τη δημιουργία της Ομάδας Διατήρησης Σπόρων και Παραδοσιακών Καλλιεργειών από τα φυτά και τα δέντρα που ευδοκιμούν στον τόπο, καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να εγγραφούν.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση η ανταπόκριση ήταν σημαντική και το ενδιαφέρον μεγάλο. Αναπτύχθηκαν τα πρώτα βασικά θέματα με ομιλητές τον Άρη Πάγκαλο, το Μανώλη Σησαμάκη και το Μανώλη Βιδάλη. Ο πρώτος παρουσίασε συνοπτικά την ιδέα και την προσπάθεια που θα γίνει, αναφέροντας τις μελλοντικές κινήσεις που προγραμματίζονται, όπως μια γιορτή δωρεάν ανταλλαγής σπόρων, κ.α.. Ο δεύτερος, διδάσκων στο ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια της Πολιτιστικής Ένωσης να αναδείξει και να οργανώσει τη δραστηριότητα αυτή και στη συνέχεια στη διαδικασία αποθήκευσης, καταγραφής και ανταλλαγής παραδοσιακών και άλλων σπόρων, και την πρόθεση του τοπικού ΤΕΙ να παραχωρήσει μικρό χώρο στις εγκαταστάσεις του για τη δημιουργία αποθετηρίου σπόρων. Ο δεύτερος, Γεωπόνος, αναφέρθηκε στη διαδικασία παραγωγής και συγκομιδής, στον τρόπο φύλαξης των σπόρων και στη θεραπεία των φυτών με φυσικούς τρόπους.
Η όλη προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τους Διασπορείς Ιεράπετρας, σε επικοινωνία με την ομάδα ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου και υπό την καθοδήγηση του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Βασική παρουσία στην προσπάθεια αυτή έχει η Οικολογική Ομάδα Αγίου Νικολάου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αγίου Νικολάου.
Είναι γεγονός ότι στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατήρηση σπόρων, οι οποίοι γίνονται ανθεκτικότεροι όταν είναι προσαρμοσμένοι στα τοπικά μικροκλίματα και δημιουργούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα με ιδιαίτερη γεύση και πλούσιο άρωμα, που δημιουργούν νοσταλγικές αναμνήσεις και παραπομπές στην παράδοση και στον πολιτισμό του κάθε τόπου.
Είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε αυτούς τους σπόρους και να τους μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά μαζί με τον κύκλο της γνώσης “σπέρνω, φυτεύω, διατηρώ και χρησιμοποιώ ξανά την επόμενη χρονιά”. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραδοσιακοί σπόροι και ποικιλίες όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικοί, αλλά και δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, και έτσι μπορούν να φυτεύονται ξανά και ξανά χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε δικαιώματα πατέντας σε κάποιον.

Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την παράδοσή μας, να προστατέψουμε την κληρονομιά των παππούδων μας, να αφήσουμε εμείς κληρονομιά στα παιδιά μας, να διατηρήσουμε την αγροτική βιοποικιλότητα του ευλογημένου τόπου μας, να μπορέσουμε να επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι την ποιότητα της τροφής μας και να διαφυλάξουμε τη γονιμότητα του εδάφους από τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τους συμμετέχοντες αρκεί να υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον. Τα σπορικά θα ανταλλάσσονται δωρεάν μεταξύ των μελών της ομάδας, εφόσον υπάρχει πλεόνασμα.
Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για επόμενες δράσεις τις ομάδας.
Για την εγγραφή σας απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2841089100 και 6976766226 σε ώρες γραφείου.

Το ΔΣ της Πολιτιστικής Ένωσης Δήμου Αγίου Νικολάου

Η συντονιστική ομάδα της Ομάδα Διατήρηση Σπόρων και Παραδοσιακών Καλλιεργειών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos