ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ κτηνοτρόφων και Chefs
υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6906962549), Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος, συνυπέγραψε το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» κ Κώστα Μουζάκη (6970619008) στις 6 Αυγ 2018, στα γραφεία των Αρχιμαγείρων (Σταδίου 33, Αθήνα).

Το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ έχει μεταξύ των στόχων του επιγραμματικά: -Προώθηση της εμπιστοσύνης & αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών και της διαμόρφωσης συνθηκών για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία μεταξύ αστών και αγροτών, -Υποστήριξη των τοπικών παραδοσιακών πολιτισμών (και βέβαια γαστρονομίας) και ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων επιδιώκοντας τοπική παραγωγή, τοπική μεταποίηση και τοπική κατανάλωση για ευημερία των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, -Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, -Ευρωπαϊκά, Εθνικά και άλλα Προγράμματα, -Γαστρονομικό Τουρισμό & Αγροτουρισμό, -Διάδοση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό, -Συμμετοχή και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Ο Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» εξασφάλισε την πραγματοποίηση του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας & Οινολογίας, στο Ζάππειο (Αθήνα, 19-21/10/2018). Στο συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες με προτροπή του CEUCO. Το Συνέδριο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» θα φιλοξενήσει, με φροντίδα της MACT MEDIA GROUP (2110129575, info@mact.gr) μία μεγάλη έκθεση για την διασύνδεση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης με την κατανάλωση, ενώ θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ο τοπικός γαστρονομικός πολιτισμός κάθε περιοχής με τα παραδοσιακά προϊόντα, και με οργανωμένες εξορμήσεις των συμμετεχόντων σε τόπους παραδοσιακής παραγωγής.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει την εκδήλωση για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ στις 15 Οκτ 2018, ως μια συνέχεια της εκδήλωσης, στις 7/7/2018: «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία», οπότε είχε προγραμματιστεί η υπογραφή του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συγκεντρώνει υπογραφές υποστήριξης της πρότασης για «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία» είτε στα ειδικά έντυπα του έχουν μέλη και φίλοι των κτηνοτρόφων Αττικής είτε στην διαδικτυακή θέση (https://secure.avaaz.org/el/petition/DIMOSIA_SOSTE_TO_GALA_MAS/.

Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες, μέχρι σήμερα, δήλωσε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και επιθυμούν, μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους νεοαφιχθέντες συμπολίτες τα τελευταία 30-40 χρόνια, μέχρι τις 15 Οκτ 2018, ένα νέο «συμβόλαιο», που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες, με όλους τους συμπολίτες μαζί και να επιβιώσουν με τις καλύτερες προοπτικές για όλους.

Η γεωργία είναι μητέρα & τροφός των άλλων τεχνών (Ξενοφών, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ) και από το 9.000 πχ όποτε έχουμε την έναρξη των οικιακών καλλιεργειών και των οικόσιτων εκτροφών, κυρίως από τον γυναικείο πληθυσμό, έχουμε την βάση της δημιουργίας των θεσμών (δήμοι, κοινότητες, σύλλογοι, συνεργατισμοί κλπ), με εκδήλωση τιμής τα «θεσμοφόρια». Η γυναίκα, η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ, είναι αυτή που μας χάρισε τις προϋποθέσεις για τους σημερινούς θεσμούς.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ2018) είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος. Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού της Ελλάδος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ΕΕΠΚ 2018, και θεωρεί απαραίτητη την προώθηση των Άυλων παραδόσεων και της συνέχειας του Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει να έχει νόημα το σύνθημα του ΕΕΠΚ2018: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», είναι απαραίτητο να αναγνωρισθεί, και να τον σεβαστούν όλοι, ο τρόπος ζωής των παραδοσιακών κατοίκων της υπαίθρου της Αττικής, ο νομαδικός τρόπος ζωής τους με τα κοπάδια τους. Οι Παραδοσιακοί κάτοικοι, αυτοί που διατήρησαν βιώσιμα (εκ του αποτελέσματος, αφού υπάρχει ακόμα ύπαιθρος στην Αττική ….) είναι οι κτηνοτρόφοι, οι Αρβανίτες, οι Σαρακατσάνοι, οι Βλάχοι και όλοι όσοι διαμόρφωσαν την βιώσιμη ύπαιθρο της Αττικής. Και αυτή η άϋλη πολιτιστική αξία πρέπει να επιβιώσει …

Με έντονη (ακόμα! …) την συναισθηματική φόρτιση από τους άγνωστους καμένους και πνιγμένους στο Μάτι (διότι δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους επίσημα …), διαβάζουμε σε δημοσιεύσεις: Η ύπαιθρος της Αττικής, από ρυμοτομική άποψη είναι ένα τριτοκοσμικό χάος και από οικολογική είναι μία διαρκής, διαχρονική, συλλογική κακοποίηση του περιβάλλοντος. Η επιθυμία και η βούληση του νεοέλληνα δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα, τους νόμους της φύσης, της οικολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας. (Κατ’ αναλογίαν το ίδιο καταστροφική θα είναι η πορεία και για την Ελλάδα αν συνεχίσει να ζει και να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έφτασε ως εδώ). Η πραγματική εθνική τραγωδία είναι ακριβώς ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ζούμε εδώ και δεκαετίες. Ευτελίζοντας την ανθρώπινη ζωή όλο και περισσότερο, όσο περνούν τα χρόνια. Δ. Ιωάννου. athensvoice.gr, 25/7/2018.

Σε αυτήν την περιοχή της υπαίθρου Αττικής, δραστηριοποιείται ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, προσπαθώντας να διασώσει ότι προλαβαίνει από την Πολιτιστική κληρονομία των μελών του-κτηνοτρόφων, εκ μέρους όλων των κτηνοτρόφων Ελλάδος, καθ όσον αντιμετωπίζει τόσο την επεκτατική επίθεση των νεοαστών, με τον τρόπο που έχουν επιλέξει, όσο και την, ως μια μορφή συνωμοσίας, ιδιότυπη συμπεριφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων και των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων, τους οποίους δεν μπορούμε να προστατέψουμε από υπόνοιες (!…) «λαδώματος», ψηφοθηρίας ή ακόμα και αδικαιολόγητου πλουτισμού (των ιδίων ή συγγενικών προσώπων).

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ2018) επέλεξε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής για να προσπαθήσει, με τα απομεινάρια ψυχικής αντοχής από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από τις διάφορες μορφές εξουσίας, να κάνει μια «επίθεση» φιλίας και Βιώσιμων Κοινωνιών με συνεργασία, κυρίως με συλλογικότητες. Έτσι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2016 με πολλές συναντήσεις και συζητήσεις με συλλογικότητες στην ύπαιθρο της Αττικής, με την ονομασία «ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ» συνάντησε ευχάριστα την πρωτοβουλία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και αμέσως αποδέχθηκε την συνυπογραφή ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Ανάμεσα στους τομείς συνεργασίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής μπορεί να είναι:

  • Προώθηση της εμπιστοσύνης & αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών και διαμόρφωσης συνθηκών για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία μεταξύ αστών & αγροτών.
  • Υποστήριξη των τοπικών παραδοσιακών πολιτισμών (και βέβαια γαστρονομίας) και ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων επιδιώκοντας τοπική παραγωγή, τοπική μεταποίηση και τοπική κατανάλωση για ευημερία των κατοίκων τοπικών κοινωνιών.
  • Ανάπτυξη και πιστοποίηση διαφόρων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τυπικής ή άτυπης, με βάση διαγνωσμένες ανάγκες.
  • Συνεργασία με σκοπό τη διαχείριση και υλοποίηση κοινοτικών, εθνικών & άλλων προγραμμάτων, σε αντικείμενα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (όπως: ΑγροΤουρισμός, Τουρισμός, Γαστρονομία, Οινολογία, Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Πολιτιστική Κληρονομιά κτλ).
  • Διαφύλαξη, μελέτη, έρευνα, προαγωγή & υποστήριξη του γαστρονομικού πολιτισμού, των πρώτων υλών, των τοπικών προϊόντων διατροφής.
  • Χαρτογράφηση, αναβίωση ελληνικών παραδοσιακών εθίμων, σύγχρονων συνταγών, πρώτων υλών, διατροφικών συνηθειών, κλπ.
  • Προβολή και υποστήριξη εντός και εκτός χώρας, θεμάτων ελληνικής διατροφής, συσχέτισης με την υγεία πληθυσμού και γαστρονομικού πολιτισμού.
  • Διάδοση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Συνεργασία, ενδεικτικά, με τον ΕΟΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διεθνείς Φορείς, για την παρουσίαση της ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας/κουζίνας, σε εκθέσεις,
  • Πραγματοποίηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, των μειονεκτούντων περιοχών της χώρας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού & της ανεργίας.
  • Συμμετοχή και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.
  • Έκδοση πληροφοριακών και ειδικών εντύπων και δημιουργία ιστοσελίδων στο διαδίκτυο για θέματα διατροφής, γαστρονομίας και πολιτισμού.
  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου, για την παρακολούθηση και την προβολή θεμάτων που αφορούν τη διατροφή σε κεντρικούς φορείς της χώρας μας.
  • Διερεύνηση, ανάδειξη και τεκμηρίωση της ιδιαίτερης διατροφικής αξίας και των ευεργετικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής.
  • Έρευνα, τεκμηρίωση και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για θέματα διατροφής και γαστρονομικού πολιτισμού.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χώρων, μαζικής εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τοπικούς παράγοντες και παραγωγούς.
  • Διερεύνηση της διατροφής και του γαστρονομικού πολιτισμού μας, της αξίας του και των θετικών επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία.
  • Σύσταση επιτροπών για εξέταση και μελέτη θεμάτων που αφορούν την παραγωγή, αποθήκευση, εμπορία, τυποποίηση, marketing, εξαγωγές και την κατανάλωση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων διατροφής.
  • Θεσμοθέτηση Βραβείων Τουριστικών, Αγροτουριστικών, Ειδικών μορφών Τουρισμού, Γαστρονομίας και Οίνου κλπ. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Υπουργείο Εργασίας και άλλα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos