το ξήλωμα έχει αρχίσει
το ξήλωμα έχει αρχίσει

Στη πρώτη αποξήλωση, αφαίρεση από χωράφι, αυθαίρετης περίφραξης κτηνοτρόφου, προχώρησε η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση,

στην Ιεράπετρα, αφού οι αρχές δεν κάνουν το παραμικρό εδώ και χρόνια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η παράνομη περίφραξη που ξηλώθηκε, βρισκόταν στη θέση Βληχά του Δημοτικού διαμερίσματος του Κάτω Χωριού, όπου τα ζώα του κτηνοτρόφου είχαν καταφάει τις ποδιές των ελιών όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

Ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου Κωνσταντίνος Περράκης, θορυβημένος από τη πρωτοβουλία της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση, έστειλε δύο αστυνομικούς των οποίων η παρουσία ήταν διακριτική και μακριά.

η περίφραξη κάτω και η ελιά ταϊσμένη .... όπως και όλες στις περιοχή
η περίφραξη κάτω και η ελιά ταϊσμένη …. όπως και όλες στις περιοχή

Στο σημείο βρέθηκε και ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α. Κωστής Δερμιτζάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη και θα υπάρξει η σχετική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος.

Μετά το ξήλωμα της περίφραξης δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ  Α

Σήμερα 3/5 στην αγροτική περιοχή Βληχά του Δημοτικού διαμερίσματος του Κάτω Χωριού  και  μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση,  προχωρήσαμε στην απομάκρυνση παράνομης  περίφραξης σε ιδιωτική περιουσία.

Συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού κ. Κώστας Δερμιτζάκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δ.Σ. του  Δήμου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο ιερέας της ενορίας του Κάτω Χωριού παπά Παντελής Καβουσανός καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων και φορέων. Οι παριστάμενοι γίναμε μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί σε μια εκτεταμένη περιοχή με χιλιάδες ελαιόδενδρα από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

Με την συμβολική μας αυτή ενέργεια, εκτός από την ευνόητη επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον συμπολίτη μας, επιθυμούμε:

  • να  σηματοδοτήσουμε την έναρξη μιας σειράς δυναμικών ενεργειών που στόχο έχουν να περιφρουρήσουν  το δίκαιο και την νομιμότητα απέναντι  στην εγκληματική ανοχή και αδιαφορία που έχουν επιδείξει τα τελευταία 30 χρόνια οι αρμόδιες  υπηρεσίες. Η πολιτική αυτή στον βωμό των κοινοτικών επιδοτήσεων χρησιμοποιεί ως όργανα (και θύματα συγχρόνως) τους παρανομούντες κτηνοτρόφους  και έχει διαβρώσει το ηθικό υπόβαθρο της κοινωνικής συνοχής.
  • Να δηλώσουμε ότι θα στραφούμε, στα εθνικά και κοινοτικά όργανα κατά του Ελληνικού Δημοσίου για οποιαδήποτε ζημία  στο περιβάλλον και στις περιουσίες μας και καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνο τον κάθε αρμόδιο (αιρετό ή μη) για τις τυχόν συνέπειες.
  • Να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά το σοβαρότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης που αποτελεί, με την ταυτόχρονη καταστροφή των καλλιεργειών, από τους βασικότερα εμπόδια για την ήπια ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής μας. Στα πλαίσια αυτά θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας με ανάλογες κινήσεις και σε άλλες περιοχές της Κρήτης  με αντίστοιχα προβλήματα..
  • Να ζητήσουμε στην προσπάθεια μας αυτή την συμβολή των υγιών δυνάμεων της Κρήτης. Ο αγώνας μας αποσκοπεί στην προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος στην ήπια ανάπτυξη (πρωτογενής παραγωγή και διασύνδεση με αγροτουρισμό) και  εν τέλει, δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε,  και στην υγιή κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Η όλη επιχείρηση και οι δηλώσεις Δερμιτζάκη:

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.