1η γιορτή ανταλλαγής σπόρων
1η γιορτή ανταλλαγής σπόρων

Την Κυριακή 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Σητεία η πρώτη Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων που οργάνωσε ο ΔΟΚΑΣ και η Επιτροπή Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας σε συνεργασία με την ομάδα “Διασπορείς”. Η γιορτή  είναι ενταγμένη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων που οργανώνει φέτος το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Σητείας.

Δόθηκαν εκατοντάδες φακελάκια με σπόρους από δεκάδες είδη ντόπιων ποικιλιών λαχανικών, γραπτές οδηγίες για το πώς κάποιος μπορεί να κρατήσει  το σπόρο και τι πρέπει να προσέχει.

Επίσης  πολλοί συμπολίτες μας έφεραν σπορικά για να τα ανταλλάξουν με άλλους παραγωγούς, παλιές παραδοσιακές ποικιλίες που για εκατοντάδες χρόνια αναπαράγονται, διατηρούνται και διαδίδονται.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα ‘’Διασπορείς΄΄ και προσωπικά τον Ανδρέα Δρανδάκη για την παρουσία τους στην Σητεία και για την σπουδαία δουλειά που κάνουν προκειμένου να διατηρηθούν οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες. Στόχος είναι η Γιορτή αυτή να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να δημιουργηθεί μια τοπική ομάδα που θα συγκεντρώνει , θα καλλιεργεί και σε συνεργασία με άλλες ομάδες να διανέμει τις ποικιλίες αυτές.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos